Един проект – много приятелства, усмивки и... сълзи

* Бяхме домакини на втората среща по проекта „Моят европейски герой” (22-29 май) * Италианци, поляци, румънци и турци пяха български песни и представяха нашия герой Хитър Петър

ОТ 22 ДО 29 МАЙ ОУ „ИВАН ХАДЖИЙСКИ” (ТРОЯН) беше домакин на втората среща на участниците по проекта „Моят европейски герой”, изпълняван по програма Коменски („Учене през целия живот”). Една седмица, наситена с изключително много срещи, разнообразни съвместни дейности, изложба, общи уроци, екскурзии, игри и песни и най-важното – представяне на нашия герой Хитър Петър. Освен предварително подготвените рисунки, кукли и обемни проекти, децата от всяка страна участничка в проекта изигра направо професионално драматизация по различни сюжети, погледнати през съответната национална култура.

ИТАЛИАНЦИ, ПОЛЯЦИ, РУМЪНЦИ И ТУРЦИ ни изпяха „Боряно, Борянке” и „Садила баба леща”, полско дете беше съчинило стихотворение в рима, а всички интерпретираха с много интересни подходи остроумието и находчивостта на Хитър Петър. Радващо за всички е, че не само учениците от Клуб „Коменски”, но и цялата училищна общност прие радушно работата по проекта. А такава е и неговата цел – колкото може повече хора да бъдат въвлечени в различните акции и инициативи. Тогава наистина резултатът ще бъде забележителен и в крайна сметка проектът ще бъде успешен.

ПРОЕКТЪТ „МОЯТ ЕВРОПЕЙСКИ ГЕРОЙ” е отворен прозорец към Европа и до голяма степен ще допринесе за повишаване на уменията за боравене с новите технологии, ще улесни културната размяна и ще подобри комуникативните умения на английски език. Той е насочен също към усвояване на някои фундаментални ценности като: солидарност, уважение към човешките права и достойнство, равенство, толерантност... Други очаквани резултати са ученици и учители да разберат как личностите могат да направят различен живота на хора, които не познават. Ще разберат, че като служат на другите, могат да научат повече за самите себе си, за своята персонална сила, за своите дарби и таланти.

УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ от нашето училище имат идея да сътворят песен на проекта, като всяко училище ще преведе припева на своя език и песента ще се изпълнява по време на следващите работни срещи. А за всичко интересно, което се случи през тази наситена със събития седмица, ще научите в следващите броеве на вестника. (Следва)

Стефан Мичев,
директор на ОУ „Иван Хаджийски”

13 коментара:

Анонимен каза...

Браво!Браво на домакините и участниците. Така се прави, така трябва да бъде! Хубаво е от време на време да може човек да свери часовника си с хора от различни нации. 100% тази среща е била от полза както за учителите и директорите на училищата от проекта, така и най- вече за децата участвали в него. Хубаво е когато виждаш как големи и малки заедно се забавляват и работят в една посока! Браво !

Н. Генкова каза...

Това е начинът, поздравления за колегите и децата!

Бианка каза...

Поздравления на организаторите и всички участници.Така да е всяка година.Още веднъж,браво!

Бианка каза...

Честит 1-ви юни,ден на детето.Поздравявам всички малки,големи и още по големи момичета и момчета,които са запазили детското в себе си.Бъдете живи,здрави,щастливи и обичани :)

Анонимен каза...

А бе Стефан Мичев си е пич.................

Анонимен каза...

Продавам пръч и скопен кон.Изгодно.Среща в четвъртък на пазара до чешмата към 10 ч.

Анонимен каза...

Жена ти каза, че е сменила погрешка хапчетата ти сутринта,и се извинява...

Анонимен каза...

Стефане, кажи истината на децата навреме. Българинът е комбинация от Хитър Петър и Бай Ганьо. Получава се Правешки Тарикат.

Анонимен каза...

какъв Стефан,какви 5 лева...кой му дреме на кура за циганското училище!

Анонимен каза...

До9-ти! Помаче недодялано, тебе съдбата ще те управи не те бързаме! ДО админа на Т21! Дека си момко? Работа имаш за вършене. Може ли при тази цензура този пост да стои тука повече от 6 дена? Какво,давате път на простащината и псувните на шибилите ли ? Не така, не така! Това не е професионализъм!

Ст. Борджуков каза...

До 10!
Що да го трия?! Написано е на кирилица с големи и малки букви. Нека си стой! Иначе как да се види на някои хора простотията?! А и никъде и никога не съм казвал, че чета всички коментари. И не го правя! Аз да не съм ГРАДСКО КОШЧЕ ЗА ДУШЕВНИ ОТПАДЪЦИ та да чета всичко?!

Ст. Борджуков каза...

И както вече казах - щом не Ви харесваме - в нет-а има милиони други сайтове! Дори пишещи за Троян!

Анонимен каза...

Не така, г-н Борджуков, не така! Най- лошо е когато човек си повярва!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |