Конската кушия в Априлци

* Две групи – местни и полукръвни, на микрофона Ути Бъчваров, пликчета за победители и участници, съпътстващи състезания по теглене на трупи и цепене на дърва, скари-бири, фолк на сцената * Водещият: „Априлци става все по-атрактивен и за конни състезания, не само за ядене на сланина“
Тодоровден
РАЗБИРА СЕ, десетилетната традиция бе спазена – говорим за  кушията на Тодоровден, познат още като Конски Великден (първата събота от Великите пости, тази година на 23 март) на голямата поляна в местността Маринска в Априлци, кв. „Видима“. Спазена бе и друга отколешна традиция – конското шоу тук, в подножието на чуднокрасивия и величествен Марагидик, да бъде водено от националния майстор на черпака и телевизионна звезда Ути Бъчваров. Но имаше и една отлика – въпреки хубавото време този път публиката бе по-рехава от предишни години, като че ли „поизчерпана“/уморена от многохилядния Празник на сланината преди по-малко от месец. Въпросната сланинено-конска взаимовръзка отбеляза и самият Ути, който не спря да „ръси мозък“ на микрофона във всички посоки и по-разни теми, но фокусирано около главната – кушията.

„АПРИЛЦИ става все по-атрактивен и за конни състезания, не само за ядене на сланина“, обяви водещият в самото начало. След което насочи вниманието към: участниците – коне и ездачи в двете групи, местни и полукръвни (предварително бе обявена и група чистокръвни, но тя отпадна поради липса на участници); гостите – сред най-важните бе ловешкият областен управител Виктор Стойчев; организаторите – Община Априлци, ДЛС „Русалка“ (Априлци), НЧ „Просвета 1927“ (кв. „Видима“); и помагачите и спонсорите – не са един и двама и трудно ще ги изброим. Ути деликатно изчетка априлския кмет инж. Тихомир Кукенски: „Той (кметът) превърна Априлци в истинска медийна сензация!“; а пък инж. Кукенски от своя страна пожела на всички участници и гости приятно изкарване.

ОСОБЕНО внимание бе обърнато на четириногите бегачи в групата местни, най-многобройната, най-атрактивната и най-шарената (разнокалибрена) – от добре нагласени и „ондулирани“ домашни кончета, до „по-дрипави“ гаврошовци, напети цигански мустанги с червени пискюли на челото, мулета, та и едно магаре. В тази група гарите (сериите) бяха 4, като на финала отидоха първите двама от всяка гара, а победител стана Сивчо (с ездач Росен Веселинов), следван от Вихър (Младен Младенов) и Караман (Евгени Илианов). В групата на полукръвните гарите бяха само 2 и победата грабна Успех (с ездач Станимир Асенов) и подгласници Шафран (Иван Църовски) и Ахмат (Мирослав Василев). Кушията бе допълнена от две атрактивни съпътстващи състезания – теглене на трупи с различни размери и цепене на дърва. И както си му е редът, за победителите имаше пликчета, осигурени от спонсорите на събитието, пликчета, по-тънки, имаше и за всички участници.


БЛАГОСЛОВИЯТА си на коне и ездачи, придружена с водосвет, даде всеизвестният отец Кръстьо от Априлци, сам голям любител на конете и многократен участник в тодоровденската кушия, познат от Троян до Севлиево, че и нататък с нестандартните си транспортни навици  – зиме и лете божият служител се придвижва, яздейки на кон. И да не пропуснем – скара-бирите бяха достатъчно и пушеха здраво, а музикалната програма бе по тукашните мерки (фолк певицата Емилия Трайкова). „Пиенето на бира и други напитки е желателно!“, призова Ути Бъчваров, но с коректното уточнение, че не важи  за шофьорите.

Т21
* Снимките са от фейсбук – от страниците на Мартин Бангишев, Радослав Първанов и „Вкус и фотография“

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |