ПОЗИЦИЯ НА КОАЛИЦИЯ „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“

В НАСТОЯЩИЯ мандат на Общински съвет Троян от коалиция ПП-ДБ си поставихме за цел да следваме основните приоритети, които бяха заложени и в предизборната ни програма. Да се ръководим от морала при взимането на решения, да не се поддаваме на манипулации и да не толерираме прилагането на такива от други групи общински съветници. Това се потвърждава и от гласуванията ни в зала, които са най-видимият показател за това дали една група влиза в задкулисни договорки или не.

АБСТРАХИРАЙКИ се от тези процеси, междувременно подкрепихме управленската програма на Общината, давайки своя принос в нейното дискутиране и изразявайки позицията, че ще бъдем критици на всяко решение, което не е в полза на общината и гражданите. Факт е, че досега единствено нашата група общински съветници внася конкретни предложения за работа, показвайки своето проактивно отношение към проблемите и реализиращите се политики в общината.  

НА ОБРАТНИЯ полюс се развиваха отношенията между групите на БСП и ГЕРБ, за които основен приоритет се оказа разпределението на постове. Това си пролича още на първата сесия, след съмнителните обстоятелства около мнозинството, избрало председателя на Общинския съвет. Колаборацията между БСП и ГЕРБ стигна до своята преломна точка на последната сесия от 25 януари. Без никакви изказвания и дебати, с мнозинство от гласовете на БСП и ГЕРБ, беше взето решението Общински съвет Троян да има само един зам.-председател и отново с гласовете на двете групи за такъв беше избран представителят на БСП. Случи се това, за което алармирахме още на втората сесия, а именно – постигането на задкулисен консенсус и договорка, с която приключи и създалата се ситуация на конфронтация между двете групи, а заложник на това в продължение на няколко месеца се оказа общественото мнение.

ИЗХОЖДАЙКИ от лошите практики на управление, до които може да доведе подобно съглашателство и отстоявайки вижданията ни за прозрачност и контрол в работата на всяка институция, излъчихме и своя номинация за зам.-председател на Общинския съвет. Новото мнозинство от БСП и ГЕРБ предпочете да подкрепи варианта, при който има само един зам.-председател от БСП. Това наше предложение беше провокирано и от изнесените в медийното пространство притеснителни обстоятелства и факти около дейността на председателя на Общинския съвет в предходния му мандат. Притеснява ни и факта, че не беше дадено обяснение по изнесените в медиите факти, в които той е пряко уличен в нарушаване на законите на страната. Подобни непрозрачни практики тласкат обществото ни към апатичност към властимащите и разрушаване на демократичния консенсус.

НИЕ ПРОТЕСТИРАМЕ срещу извършеното опорочаване на работата на Общинския съвет и считаме, че новото мнозинство е в следствие на скандални обстоятелства и нечисто съглашателство, с цел колабориране за власт. Ние призоваваме всички общински съветници, без оглед на партийна принадлежност, да проявят необходимия висок морал и да не се поддават на демонстрираните договорки. Местната политика е най-близо до гражданите. Докажете го! В изборната си кампания ние заложихме на бъдещето, заложихме на младостта и модерното мислене, на морала. Все още вярваме, че сме на правият път!

29 януари 2024 г.
Коалиция ПП-ДБ, Троян

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |