100 години от рождението на Ангел Пеневски

* Голям негов успех е участието му в Обиколката на България през 1949 г. – първият троянец, застанал на старт в това най-мащабно, най-тежко и най-престижно колоездачно състезание у нас * Състезателната му кариера продължава 14 години

Ангел Пеневски
Юбилейно
 Колоездене
 
НА 10 ОКТОМВРИ се навършиха 100 години от рождението на земляка ни Ангел Цочев Пеневски от с. Бели Осъм (р. 10 октомври 1923 г.), припомниха негови роднини – един от първите сериозни представители на един от най-популярните и емблематичен троянски спорт, колоезденето. Започва активната си спортна дейност 19-годишен, първото му участие е в критериума Троян - Ловеч - Троян на 24 октомври 1942 г., като неизвестният юноша изненадващо печели трето място и то с обикновен пътнически велосипед, докато конкурентите му са с луксозните за времето си спортни бегачи. Следват участия в редица местни състезания, шосейни и пистови, а през 1943 г. печели окръжното състезание за бързина на писта.

ГОЛЯМ негов успех е участието му в Обиколката на България през 1949 г. – първият троянец, застанал на старт в това най-мащабно, най-тежко и най-престижно колоездачно състезание у нас (по-късно трима троянци – Лалю Цочев, Борис Бочев и Бойко Ангелов, и още двама нетроянци, но бягащи за троянския клуб – Павел Шуманов и Димитър Господинов, печелят Обиколката, което нарежда града ни най-отпред в тази престижна класация – бел. ред.). Ето какво разказва за участието на Ангел Пеневски в родния Тур известният и изключително коректен към фактите троянски краевед Цочо Шипковенски в своя вестникарска статия от 1979 г.:

„АНГЕЛ ПЕНЕВСКИ е първият колоездач от нашия край, участвал в Обиколката на България, и то в първата (след преврата на 9 септември 1944 г., преди това има две издания на големи интервали през 1924 г. и 1935 г. – бел. ред.), състояла се от 9-ти до 25 септември 1949 г. Маршрутът й е бил София - Михайловград (Монтана) - Лом през Видин - Плевен - Габрово - Русе - Шумен - Варна - Бургас - Сливен - Хасково - Пловдив - Разлог - Благоевград - София, или всичко 14 етапа с обща дължина 1815 км. Стартирали са 117 състезатели. В началото Ангел започва малко неуверено, но в петия етап Габрово - Русе е вече на 18-о място в индивидуалното класиране. В етапа Варна - Бургас първи в Лонгоза навлиза група, в която е и Ангел Пеневски, който завършва девети с време, близко до това на етапния победител Милко Димов. В Пловдив Ангел влиза с група заедно с победителя Милко Димов и е шести с много добро време. Всъщност от стартиралите 117 колоездачи Обиколката завършват само 38, сред които е и Ангел Пеневски, заел 32-ро място в крайното класиране. Това е един голям успех за троянеца, като се вземе предвид и това, че той не е имал треньор и се е състезавал с велосипед без скорости. След завършването на тази дълга и тежка Обиколка в-к „Народен спорт“ отбелязва, че в нея са се проявили за първи път и няколко млади сили, сред които е и Ангел Пеневски от Троян“.

СЪСТЕЗАТЕЛНАТА дейност на упорития белиосъмец продължава до 1956 г., цели 14 години, като в този период той печели много местни състезания (градски, окръжни и регионални), в Плевен дори участва в надпревара по акробатично колоездене и взима наградата. И пак да дадем думата на г-н Шипковенски: „Когато попитах Ангел на какво се дължат успехите му в дългата състезателна практика, той отговори: „Преди всичко на системните тренировки, на строгото спазване на спортния режим и на силната ми воля за победа“.

Т21
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |