За колоездачната ни 120-годишнина – мащабно и запомнящо се

* Букет от имена уважи троянския юбилей – Борис Бочев, Хубенов, Габровски, Шуманов, Бойко Ангелов, Даниел Петров, Пиранята
 * Председателят на БКС Евгени Димитров връчи плакет за заслуги на президента на КК „Хемус 1896” Тодор Колев
Колоездене
Част от отличията на КК "Хемус 1896" бяха показани в "Троян Плаза", Троян, 14 май 2016 г.
Един знаменит троянски ветеран - Борис Бочев
Плакет за Тодор Колев от председателя на БКС Евгени Димитров
Фотоси разказваха на гостите славната 120-годишна история
Отличия за ветераните - отпред Цонка Карадочева и Бойко Ангелов
МАЩАБНО, с великолепна организация и именити гости ще се запомни честването (14-15 май) на един славен и имащ национални измерения троянски спортен юбилей – 120-годишнината на колоезденето в нашия град, чието начало е в по-миналия век (1896 г.) със създаването на колоездачното дружество „Буря”, чийто наследник е днешният водещ роден клуб „Хемус 1896” (Троян). Разбира се, зад организацията на празника стоят сериозни човешки усилия и тук трябва да се открои ролята на Тодор Колев – човекът, който е в основата на троянските колоездачни успехи през последните 30 години, треньорът, президентът на клуба, бившият национален треньор, а в момента зам.-председател на Българския колоездачен съюз (БКС).

„БЛАГОДАРЯ ви, че през всичките тези години бяхте близо до нас, помагахте ни, бяхме едно цяло. Надявам се и занапред да работим заедно за развитието на колоезденето в Троян и като цяло за развитието на колоезденето в България”, каза в приветствието си на празничния коктейл в ресторант „Троян Плаза” г-н Колев (в заведението бяха подредени десетки отличия, фотоси и други материални знаци за успехите на троянското колоездене, създаващи допълнителна атмосфера и празничност – бел. Т21). Той специално посочи и благодари на именитите състезатели на клуба от близкото и по-далечно минало, пристигнали за честването от различни краища на България – ветеранът Борис Бочев, вторият троянец, победител в Обиколката на България (първият – Лальо Цочев, също се очакваше, но личен ангажимент го бе задържал в София, където живее в момента), другият троянец, триумфирал в Обиколката – Бойко Ангелов, трикратният победител Павел Шуманов, славните Ивайло Габровски – рекордьор с петте си победи в родния Тур, Даниел Петров, Владимир Коев-Пиранята, също обличали фланелката на троянския клуб в различни периоди. Сред гостите бе и Венелин Хубенов, друг голям шампион и приятел.

Надписът на старта на критериума по улиците на Троян, 14 май 2016 г.
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ на КК „Хемус 1896” каза много хубави думи за своята предшественичка начело на клуба – Цонка Карадочева, която бе възнаградена с бурни аплодисменти. Както и на всички троянски кметове в последните три десетилетия, неизменно подавали ръка на троянското колоездене. „Ние в Троян обичаме колоезденето. И Троян е бил и ще бъде и занапред гостоприемен домакин на Обиколката на България”, от свое име и от името на своите предшественици заяви градоначалникът Донка Михайлова. Изключителни – така определи заслугите на Тодор Колев за българското колоездене новият председател на БКС Евгени Димитров и връчи на троянеца и свой заместник в управата на съюза специален плакет. Г-н Колев получи и един неочакван подарък… купа от Франция – връчи му я председателката на троянския Комитет за побратимяване и кавалер на френския Орден за заслуги Веселина Попова, припомняйки как преди години спешно трябвало да се организира троянски отбор по триатлон за състезание във Франция, председателят на колоездачите изпълнил задачата, а отборът ни се върнал с победа и купа; тогава купата останала в Комитета за побратимяване, но сега отива там, където й е мястото – при другите отличия на КК „Хемус 1896”.

Безапелационната победа на троянеца Станимир Чолаков при мъжете
Старт на критериума при мъжете
Тодор Колев връчва отличието на сина си Йоан
Кметът Донка Михайлова награди победителите при мъжете
СПОРТНАТА част за 120-годишнината на троянското колоездене също бе сериозна – двудневни състезания за купа „Троян”: през първия ден (14 май) – критериум по улиците на града за всички възрастови групи; през втория ден (15 май) – индивидуално бягане по часовник за малките и масов старт на 117 км за юношите старша и мъжете по трасето Драшкова поляна – Беров мост – Велчево – Драшкова поляна, девет обиколки. Имаше участници от повечето водещи клубове в страната и нивото бе добро. Тук ще откроим убедителната троянска победа в критериума – Станимир Чолаков бе с класа над останалите, сред които бе и миналогодишният победител в Обиколката на България Стефан Христов, и ако имаше още няколко километра можеше да „затвори” с обиколка всичките си конкуренти и да приключи състезанието предварително („затворените” по регламент отпадаха от надпреварата). В критериума при юношите старша възраст отлично се представи синът на Тодор Колев – Йоан, който завърши трети и се качи на подиума. За съжаление и критериумът в града, и състезанието на следващия ден не се радваха на добър зрителски интерес; вероятно лошото време бе основната причина, но все пак можеше повече, и си заслужаваше.

Т21 

Още по темата:

Още снимки от събитието:

9 коментара:

Анонимен каза...

Невчесани мисли от илиян пеевски
http://lovechmedia.com/%d0%bc%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f/%d0%bd%d0%b5%d0%b2%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%bc%d0%b8%d1%81%d0%bb%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd-%d0%b8%d0%bd%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%80-%d0%b7%d0%b0-%d0%b3%d0%b5/

Анонимен каза...

То всеки може да пише каквото си иска, когато е в чужбина!Я ела тука Илянчо, да ти надуят бузитеее.

Анонимен каза...

Защо ми забранявате да коментирам 100-годишното училище, а оная откачалка може да си коментира всичко от майната си?

Анонимен каза...

Тук не става ли дума за колоездене?
Имаме хора на най-високо ниво и в този спорт, вместо да ги поздравите или кажете по някоя добра дума... я по-добре си трайте.

Анонимен каза...

Колоездене, колоездене, ама коментарите за Розалина да ги пускам на страницата със статията за колата на братя мондешки....
де я статията? с 200-тата и коментара???

Анонимен каза...

До къде се стигна в сайта ? За култура , за спорт няма кой да вземе думата. За клюки ,мутри и политика едни и същи се надскачат..? Голямо опросточаване на троянеца. Жалко,жалкооооооооооооо.

Анонимен каза...

А ти по коя тема,по-точно, взема отношение?Освен да клепеш като клюса, нищо друго!И после някой ти бил виновен, че си проста!

Анонимен каза...

Я големия треньор да не каже колко пъти са хващани с допинг знаете мили родители че Тошко ги пълни с илачи

Анонимен каза...

Многоуважавани троянци,тоя Т. Колев не беше ли ония дето лъскаше велосипедите на състезателите по времето на Иван Карапетров/Робския/ тоно преди 30 години тоя отбор стана шампион на България но за тези момчета няма и дума,защото великия сега Колев им лъскаше веригите тогава.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |