На Архангелова задушница в Троян

* Отбелязването на Архангелова задушница от българската армия се поставя през 1924 г. и се чества до 1946 г., възобновява се през 1993 г., а тази година гарнизон „Ловеч“ ще проведе ритуала пред Войнишкия паметник в Троян – 5 ноември, събота, 13:30 ч.

майор д-р Дочо Николов
Предстоящо
 
НА АРХАНГЕЛОВА задушница (5 ноември, събота) в Троян ще се проведе военен ритуал и ще се отслужи панихида за всички загинали български войници и офицери във войните за освобождение и обединение на България и за загиналите в изпълнение на военния си дълг военнослужещи. Началото е в 13:30 ч., а ритуалът ще е пред Паметника на загиналите във войните от Троянския край (при Вила „Ванна“).

ЗАУПОКОЙНАТА панихида ще отслужи Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил. От името на началника на гарнизон „Ловеч“ полк. Светослав Църовски са изпратени покани до кметовете на общините Ловеч, Троян и Априлци и до управителя на област Ловеч. Поканени са и представители на всички военно-патриотични организации и сдружения от трите общини, както и началниците на военните формирования от гарнизона. Ще участва също Представителният младежки духов оркестър на Троян и членове на Национално дружество „Традиция“ (Регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк“) с реплики на бойните полкови знамена.

ОТБЕЛЯЗВАНЕТО на Архангелова задушница от българската армия се поставя през 1924 г. (според други източници още през 1880 г.) и се чества до 1946 г. Ритуалът е възстановен официално през 1993 г. в големите български военни гарнизони. Тази година за пръв път в съвременната история на гарнизон „Ловеч той ще бъде отбелязан официално и при нас.

Откриването на Войнишкия паметник на площада в Троян, 2 юни 1938 г., архив на МНХЗПИ
ПАНИХИДАТА се отслужва от най-висшия йерарх на Българската православна църква (БПЦ) от населеното място, в чийто район се намира военното гробище, мавзолей, костница или военен паметник. В Ловеч няма военно гробище и затова тя ще се отслужи пред най-големия военен паметник в гарнизона – Паметникът на загиналите във войните за национално обединение троянци, издигнат в нашия град (войнишкият паметник е открит на 2 юни 1938 г. и първоначалното му място е било на централния троянски площад, но през 1957 г. тогавашните комунистически власти го преместват в градинката при Вила „Ванна“ – бел. ред.).

майор д-р Дочо Николов
военен комендант на гарнизон „Ловеч“

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |