На конференцията в Чифлик – проблемите не бяха заметени, а поставени

* Зам.-министър Чамбов обеща отпадане на заповедта за намаляване с 30% на добива на едра дървесина и „да се потърсят други нормативно регулирани механизми за нормалното ползване на дървесина“ * Създава се местна браншова комисия в постоянна връзка с министерството
Икономика
На брифинга, отляво – Донка Михайлова, Валентин Чамбов, чл. кор. проф. Иван Илиев, Христо Йовчевски, хотел „Балкан“, с. Чифлик, 16 юни 2022 г.
НА 16 ЮНИ в хотел „Балкан“ в троянското курортно село Чифлик се проведе научно-практическа конференция по проблемите и перспективите на горското стопанство, дървообработващата и мебелната промишленост в България. Конференцията бе по инициатива на местното браншово сдружение „Троян мебел“ и Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост и беше организирана в партньорство с Община Троян и Лесотехническият университет - София. А в работата й се включиха зам.-министърът на земеделието Валентин Чамбов (очакваше се и министър Иван Иванов, но напрежението в Парламента и опитите за сваляне на правителството осуетиха участието му – бел. ред.), троянският кмет Донка Михайлова, ректорът на Лесотехническия университет чл. кор. проф. Иван Илиев със свои експерти, представители на дървообработващия и мебелния бизнес от Троян и района начело с Христо Йовчевски, собственик и управител на най-голямата троянска мебелна фирма.

СЪБИТИЕТО неслучайно бе с троянско домакинство и по троянска инициатива – браншът е структуроопределящ за икономиката на района, а Троян е един от водещите центрове на дървообработващата и мебелната промишленост в България (над 300 са троянските фирми в бранша). А целта бе да се търсят решения на „натрупалите се проблеми в сектора“, както се изрази г-жа Михайлова – свързани с някои моменти в регулацията на добива и износа на дървесина, последствията от серията кризи (пандемичната, от войната в Украйна, енергийната), новите пазарни реалности, напрежението в позициите на горското стопанство и мебелната промишленост в България.

КАКВИ бяха конкретните резултати, съобщени на брифинга след приключване на работата на конференцията.

Момент от конференцията
ЗАМ.-МИНИСТЪР ЧАМБОВ
посочи, че е постигнат консенсус, че държавата трябва да продължи да подпомага сектора и да търси механизми за нормалното регулиране на взаимоотношенията при добива на дървесина и ползването й. Чуха се и конкретни предложения как да се подобри ситуацията на пазара на дървесина. Зам.-министърът пое ангажимент заедно с изпълнителния директор на Агенцията по горите да внесат предложение за отпадане на действащата в момента заповед за намаляване с 30% на добива на едра дървесина и „да се потърсят други нормативно регулирани механизми за нормалното ползване на дървесина“. За незаконната сеч г-н Чамбов заяви, че има трайна тенденция за намаляването й. „Очаквам в следващите години тази тенденция да продължи. Този бич, който беше в началото на века, вече не е факт и обемите, които стават предмет на разкритие на нарушения в горите, намаляват. Усилията за прозрачност и контрол в горите дават резултат и нарушенията отиват към своя естествен край“, бе оптимистичната констатация на зам.-министъра.

ПО ДУМИТЕ на чл. кор. проф. Иван Илиев състоянието на българските гори не е притеснително. „Горските стопанство от десетилетия работят по десетгодишни горско-стопански планове, т. е. планирани са видовете и количествата сечи, залесяването – всички дейности“, коментира ректорът на Лесотехническия университет.

ХРИСТО ЙОВЧЕВСКИ
пък обяви новината, че на конференцията е взето решение да се създаде постоянна комисия от представители от дървообработвателните и мебелните предприятия в нашия район, която да бъде в постоянна връзка с министерството и заедно да се търсят решения на проблемите в бранша. „В момента мебелният и дървообработващият бранш в България имат уникална възможност да заемат места на европейски пазари, освободени от доставчици от Далечния Изток“, бе друга добра новина, съобщена от г-н Йовчевски (виж повече – в отделен материал). Кметът Донка Михайлова изрази задоволство от резултатите от конференцията и посочи, че в Троян всяко пето работно място е в този бранш и решението на проблемите му означава доходи за хората, работни места и перспектива за развитие на общината.

 
Христо Йовчевски
Христо Йовчевски: Имаме уникалната пазарна възможност в Европа

* „Суровината е българска, тя е до нас, така че ние не трябва да изпускаме този шанс и с помощта на министерството смятаме да заемем тези позиции“

БЛАГОДАРЯ на зам.-министър Чамбов и на проф. Илиев, че дискусията бе толкова плодотворна. В рамките на една еднодневна конференция проблемите, освен че са ясни на всички, не бяха заметени, а поставени. Видяхме пълно разбиране в лицето на зам.-министъра, а проф. Илиев ни осигури един екип, който много компетентно и много мотивирано даде отговор на всички проблеми, които особено в последната година и половина се обостриха и поставиха бранша, дървообработващата и мебелната промишленост пред нерешими задачи.

НО ИСКАМ да ви съобщя, че днес бе взето единодушно решение да се създаде постоянна комисия от представители на нашите (троянските) дървообработвателни и мебелни предприятия, която да бъде в постоянна връзка с министерството и градивно да се решават проблемите, които възникват. Разбира се, важно е за нас като местни производители, но е важно и в национален план, за националната дървообработваща и мебелна промишленост, тези проблеми веднъж завинаги да останат зад гърба ни и ние устойчиво да можем да продължим своето развитие.   

В МОМЕНТА
мебелният и дървообработващият бранш в България имат уникалната възможност да заемат местата на европейския пазар, освободени от доставчици от Далечния Изток. Суровината е българска, тя е до нас, така че ние не трябва да изпускаме този шанс и с помощта на министерството смятаме да заемем тези позиции. И да работим, увеличавайки нашата продукция и брутния вътрешен продукт.

Христо Йовчевски, собственик и управител на „Рико Стил“ ООД, 
на брифинга след конференцията в Чифлик
  
Т21, по информация на БТА

1 Коментара:

r3d33ms каза...

Сечете яко,след някоя година ще имате възможността да ми пиете "вода" от чучура!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |