Учителят Стаю Банчев на 94

* Доволен е от живота си, смята, че го е живял достойно и се гордее с трите си учителски десетилетия в троянското ОУ „Иван Хаджийски“, с пчеларските си успехи и организираните туристически походи
ЧРД!
Стаю Банчев, 10 юни 2022 г.
НА 21 ЮНИ, днес, дългогодишният троянски учител по физическо възпитание, заслужил пчелар и туристически деец – съгражданинът ни Стаю Банчев, навършва достолепните 94 години. С бодър дух, прилично здраве и бистър ум. И любопитен по младежки – и към миналото, и към днешното.

В планината, някога
При кошерите си, днес
ДОВОЛЕН е от живота си, смята, че го е живял достойно и се гордее с трите си учителски десетилетия в троянското ОУ „Иван Хаджийски“. С пчеларските си успехи – той с още трима-четирима запалени местни пчелари е инициаторът на пчеларската среща „Север - Юг“ на Беклемето, чието начало е през 1964 г. С организираните ученически туристически походи – най големият е през 1958 г., от Козя стена до връх Ботев, а първият през 1951 г.

РАЗБИРА СЕ, има и горчиви спомени. Сподели ни за един, който го мъчи до днес: „През 1986 г. почина баща ми и го погребах с трима свещеници. Той бе голям строител, от Борима, там го погребах. Опя го боримският поп, но баща ми бе строил къща на попа на Калейца и той също дойде да го изпрати. Аз пък добре се разбирах като учител с поп Богдан от Троян, църквата е досами училището, дойде и той. Погребах татко, отивам след един ден на училище и не ме пускат да вляза. Отивам в Партията (тогава Община и партия са едно и също – бел. ред.), пресреща ме отговорникът по идеологическите въпроси, той отговаряше и за образованието, и ми вика: „Простак с простак, да погребеш баща си с трима попове – не те е срам! Ти не си за учител, отивай и издавай. Това ме е измъчвало през целия ми живот“. Грозна и мръсна история, разбираме защо старият троянски учител не я забравя.  

И ОТ НАС – да си жив и здрав, г-н Банчев! Честито и за много години! И наздраве!

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |