Рожденикът Стаю Банчев

* На 21 юни доайенът на туризма в Троян навършва 92 години * През 1958 г. младият тогава троянски учител организира голям многодневен ученически поход в планината

Стаю Банчев
ЧРД!

НА 21 ЮНИ един ветеран или по-точно доайенът на туризма в Троян – Стаю Банчев, отбелязва своите 92 години. Тъй като го познавам още от детските си години, се чувствам задължен да разкажа един епизод от моите преживявания с него в планината.

ПРЕЗ ПРОЛЕТТА на 1958 г. бях ученик в 6. клас в с. Калейца. Не бях навършил още 12 години. Бяхме на бригада, а на обяд почивахме близо до разклона за Калейца. Тогава при нас дойде Стаю Банчев, учител в Троян и сподели с нашия учител, че има намерение да състави група от деца от Троян и Калейца и да изведе групата в планината. Интерес проявихме 5-6 човека, в това число и две момичета. Попитахме как трябва да се екипираме, а Стаю отговори: „Малки ранички и цървулки“. Нямах представа какви са обувките на планинарите и си помислих, че става дума за (кожени) цървули калпаклии. Вкъщи ревнах на моите родители да ми намерят такива и след ден-два бях оборудван. Но Стаю имал предвид меки гумени цървули. С моите калпаклийки се наложи да пълзя по пътеките към Козя стена, добре че си носех и чифт гуменки, с които изкарах до края на похода, а краят бе след 5-6 дни.

С ТЕЗИ редове не искам да изтъквам личните си преживелици, а да поздравя от мое име Стая Банчев за смелостта му да поведе деца в планината. В онези години пътищата, пътеките и маркировката не бяха такива, каквито са днес. Още първата нощ на старата хижа „Козя стена“ валя проливен дъжд, който барабанеше върху ламарините на сантиметри от главите ни. Смелчаците не бяхме ние, дечурлигата, ние не можехме да оценим какво може да се случи горе – смелчак беше Стаю, учителят, нашият водач. Млад човек, но вече изграден като турист, с характер, пантеист, който отъждествява Природата с олтар, по-точно с храм.

НЯКОЛКО думи за маршрута на този голям троянски ученически поход в планината: х. „Козя стена“ - гр. Клисура - връх Богдан - гр. Копривщица - х. „Левски“ - връх Ботев (през 1951 г. Стаю Банчев организира първият неколкодневен троянски ученически поход, но маршрутът е по-лесен и по-изблизо: Троян - Манастира - Черни Осъм - Смесите - Гумощник - Дебнево . Врабево - Добродан - Дълбок дол - Борима - Голяма Желязна – Троян – бел. ред.) Днешните възрастни туристи доста биха се поизпотили по тези планински пътеки, но тогава се справихме. Не мина и без премеждия, разбира се. Едно от момичетата получи остри болки в корема, по-късно се разбра, че е било пред състояние на перитонит. Стаю не изгуби разсъдък, не се паникьоса, а ни научи как да направим носилка и да свалим болното си другарче до Клисура.

На пчеларска среща в Благоевград, 2018 г.
СТАЙО, моето уважение, прекланям се пред примера ти! Случва ми се понякога да извеждам млади хора, майки и деца в планината. И винаги съм се питал дали притежавам от твоята енергия и доблест.

18 юни 2020 г.
Лалю Пиронков, с. Калейца

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |