„Москвич“-ите идат

* Разтърсваща и безпощадна новина за световното автомобилостроене – Путин възстановява производството * Българското дежавю – „Москвич“ вместо „Рено“ * В квартал в Троян приветстват,
 има място и за котката
Путинчета 
„Москвич“-ите идат
РАЗТЪРСВАЩА и безпощадна новина за световното автомобилостроене. Путин и неговите хора ще възстановяват производството на „Москвич“-ите. В московския завод на френската компания „Рено“, която заради руската военна агресия в Украйна напуска страната агресор. Световният новинарски хит излезе от устата на кмета на Москва Сергей Собянин. Става дума за същите онези „Москвич“-и, които бяха еталон за калпазанлък, ръбати, недодялани, тропащи, тромави, сякаш умишлено създадени да ударят автомобилното дъно. Емблема на (не)успеха и (не)състоятелността на съветския социализъм и на социализма изобщо. И сега се връщат, не се смейте, не е фейк, нищо че е смешно.

ПОМНИТЕ ли оня виц, пък може и да не е виц – как тествали херметизацията на новите „Мерцедес“-и и „Москвич“-и. Затваряли в „Мерцедес“-а за през нощта една котка и ако на сутринта животинчето било живо, значи херметизацията на автомобила не била наред и го връщали за доработка. Същото, но с една тъничка разлика, било тестването на „Москвич“-а – пак затваряли котка за през нощта и ако на сутринта котката я нямало (била избягала), връщали автомобила за доработка. „Москвич“ и „Мерцедес“ – колко просто и ясно казват всичко.

В троянски квартал, 2022 г.
СЪЩИТЕ руски „москвичи“ по съветско време бяха завладели ловешкия завод „Балкан“, в който преди „освобождението“ на 9 септември (1944 г.) са се правили български самолети (от самолети на „москвичи“, и това звучи като виц, но не е – бел. авт.). Същите „москвичи“, за които се чакаше с години (макар не чак цяло десетилетие, както бе за „Жигули“-те, също руски, но прекопирани от италианския „Фиат“ и по-приемливи – бел. авт.) и радостта да се сдобиеш с въпросното возило бе велика. Разбира се, на всички ни бе ясно за какви боклуци се натискаме, имаше и една тъжно-иронична шега, очертаваща ситуацията: „Автомобил, ама „Москвич“ – „Москвич“, ама автомобил“.

И КАКВО дежавю. В Русия „заменят“ „Москвич“ с „Рено“. Както някога, в разгара на соца, през 60-те, съветчиците изгониха „Рено“ от България, за да ни залеят с „москвичите“ и „жигулите“ си.  А правехме истински коли (в завода на „Рено“ до Пловдив), и можеше още да ги правим… „Москвич“ се завръща? Все ми се струва, че е невъзможно, нелепа шега, че времето няма как да тръгне назад. Но случващото се в Украйна и вилнеещият путлеризъм като че ли ни доказва обратното.

Тато и Брежнев
СЕГА хубавата новина, има и такава. В милия ни роден Троян дървата (за огрев) са с култов статут. Щото се греем основно на дърва, нищо че толкова години държавата ни бе буза о буза и си бъркаше по дупките (виж Тато и Брежнев) с великия газов доставчик. И целият ни град е затрупан с дърва и никакъв ценови скок – „метровките“ вече гонят 100-120 лв. кубика, че и нагоре, не може да промени тази извечна истина. Троян е един голям дърварник, ламаринени навеси, гаражи, пространствата под терасите, дворове и дворчета, градинки, площадки, мазета, коридори, всичко е в дърва. Троян без дървата си е като ирландски пъб без бира, като руски „корабль“. И тук идва решението – „Москвич“-ът. Измислили са го в един троянски квартал, а може и да са го заимствали от „матушката“, но няма значение (виж снимките по-горе). Гениално! Функционално, проветриво, атрактивно, красота и полза ведно, побира няколко кубика (нарязани и нацепени, готови за печката), истински троянски архитектурно-продоволствен неомодернизъм, има място и за котката. Да живей „Москвич“-ът, кметът Собянин и Бащицата Путин!

Генадий Маринов 

3 коментара:

Илиян Пеевски каза...

Преди години имаше едно предаване "НЛО" в което двама професори, докато ровеха в кофите за боклук за да преживяват, коментираха неудачите на английската кралица или се забавляваха с финансовите или житейските проблеми на някоя кино звезда или друга известна световна личност. Потресаващо попадение на сценаристите на "НЛО", което мислех, че сме загубили.
Нищо подобно - горния забавен текст е пълно копие, в което местен селски "професор" коментира хора и държави, които са на светлинни години в развитието си от личния му и на града му и на държавата му отчайващ упадък. Евро упадък.
За селянина със старата му 20-30 годишна евро таратайка няма никакво значение, че тук не става дума за производството нито на онези москвичи, нито за двигателите им с вътрешно горене, а за нещо съвсем друго, което местния евро умник съвсем удобно ви спестява. Единствения му пропуск е, че е забравил да напише "Путин - враг номер едно на троянската селищна система". Как само се повтарят нещата с онези идиоти от преди 40-50 години макар и с обратен знак.
Преди точно 14 години троЕнската управа ликвидира последната възможност за газифицирането на Троян. Точно тогава от трибуната на общинския съвет "пророкувах", че от тук нататък Троян ще види газ само през "крив макарон". Естествено веднага бях оплют от придворния /псевдо/журналист, който винаги е проснат в краката на кой да е управленец. Пък бил той бивш номенклатурен комунист, а днес виден демократ и пламенен евро нацист. Така или иначе - газ в Троян няма и няма и да има.
Та, Троян ще си остане един "дърварник" със затихващи функции като част от наложения ни национален план за "освобождаване на територията". А докато изпълним плана поне ще има кой да ни забавлява.

troyan21 каза...

Г-н Пеевски, четох с интерес коментара ти, забавен, но нищо ново. С едно хубаво изключение, поздравления за: "Путин - враг номер едно на троянската селищна система", прав сте. Ще добавя само - и путлеристите.

r3d33ms каза...

Троянския калигула пак ръси интелектуален сюргуч в изобилие,а тъкмо го бях умислил да не е загинал в неравна битка с някой колорадски бръНбар. Аве Илиянка,Аве Пеевски - ти си нашата пътеводна дрисня,оп - светлина!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |