Големите ученици се връщат в клас

* Условието – съгласие за тестване, удостоверено с декларация и съгласие на над 50% от класа; несъгласните остават в дистанционен режим на обучение * Над 80% от троянските ученици от 5. до 12. клас се връщат в класните стаи * Тестването – веднъж седмично
 
Коронавирусът
Звънецът бие
 
СЛЕД КАТО от десетина дни от здравното и образователното министерство си прехвърлят „горещия картоф“ има ли достатъчно тестове, за да се върнат в клас големите ученици (5.-12. клас), които от края на м. октомври са в дистанционен режим на обучение, въпросът вече е решен. Със своя заповед РД-01-991 от 2 декември здравният министър Стойчо Кацаров разпореди, че от понеделник, 6 декември, всички ученици ще провеждат присъствени занятия, ако е „създадена организация за провеждане на място в училище на изследване за Ковид 19 с бърз антигенен тест веднъж седмично (в първия учебен ден за съответната седмица)“. Което променя постановката от предходната министерска заповед от 26 ноември (РД-01-973) тестването на учениците, преминаващи от дистанционно на присъствено обучение, да е два пъти в седмицата (в понеделник и четвъртък).

СПОРЕД обяснението на министър Кацаров промяната е заради промяна в епидемичната обстановка и спад на заболеваемостта от в страната. Злите езици обаче говорят, че причината е друга – недостигът на тестове за учениците. В тази посока е и официалното твърдение, че тестове за учениците от 5.-12. клас са осигурени до 15 декември, а какво ще се случи след това – не е ясно. Не е изключено, ако се запази високото ниво на заболеваемостта от над 250 на 100 хиляди, а тестовете ги няма, учениците от горните класове отново да минат на дистанционно обучение.

ЗА ВРЪЩАНЕ в клас обаче има още едно условие, разпоредено със заповедта на здравния министър от 26 ноември и останало непроменено – „в случай на несъгласие на родителите (настойниците, попечителите) за провеждане на изследване за Ковид 19, ученикът не се допуска до присъствено обучение и му се осигурява възможност за дистанционно обучение“. Същото е и ако ученикът не е съгласен да се тества, въпреки съгласието на родителите (настойниците, попечителите). При несъгласие да се тестват учениците трябва да останат вкъщи пред компютрите, а учителите от класната стая по време на час да им осигурят дистанционното обучение – не е невъзможно и учителите ще го изпълнят, но при всички случаи няма да е пълноценно и дистанционният ученик ще „улови“ малка част от случващото се в клас.  

ИМА и още едно изискване за връщане на големите ученици в училище – съгласие за тестване трябва да са заявили най-малко 50% от учениците в класа. Имаме информация, че по тази причина в голямото СУ „Св. Климент Охридски“ в дистанционен режим на обучение ще останат 3 от общо 20 класа от 5. до 12. клас, т. е. 85% от класовете се връщат в класните стаи. Подобен резултат като цяло за общината съобщи и кметът Донка Михайлова: „До този момент (3 декември) над 80% от родителите са подписали декларации, че са съгласни децата им да се върнат в клас, за останалите обучението ще продължи да е в електронна среда“. Съгласието за тестване се дава в писмен вид – всеки ученик (над 14-годишен) трябва да попълни типова декларация, която да бъде подписана от родителите (настойниците, попечителите); декларации трябва се попълват и подават преди всяко тестване.

ТЕСТВАНЕТО
на учениците за Ковид 19 ще продължи до спад на заболеваемостта под 250 на 100 хиляди за 14-дневен период. По данни от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) заболеваемостта в Ловешка област към 4 декември е била 437 на 100 хиляди.

Т21
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |