Изложба на и за Минко Банковски на Петковден

* Прочутият майстор дървостругар е представен с негови произведения от фонда на музея, изложбата носи името на книгата му „На спомена сред кръстопътните видения“
Предстоящо Музей на занаятите
Минко Банковски в ателието си
ПО ТРАДИЦИЯ Музеят на занаятите ще зарадва Троян и троянци с нова изложба за празника на града Петковден. В празничния ден – 14 октомври, 13:00 ч. – в музея се открива изложбата, посветена на именития майстор дървостругар Минко Банковски и с негови предмети от музейните фондове.

МИНКО БАНКОВСКИ
е трето поколение майстор по дървообработване, наследява и доразвива уменията на баща си и дядо си, като „профилира” работата си – стругарство и копаничарство. През 1966 г. става един от първите членове на Ателието на троянските майстори, а от 1971 г. е член на Задругата на майсторите на народните художествени занаяти. Участва в редица общи национални и международни изложби, има и 10 самостоятелни изложби – в Плевен, Карлово, Пловдив, Будапеща, Варшава, Варна, София, Троян, Ловеч, Свищов, печелил е не една награда. През 1993 г. излиза книгата му „На спомена чрез кръстопътните видения”.

НАРЕД с дървостругарските и копаничарски предмети, излезли изпод ръцете на Минко Банковски, в изложбата ще има и няколко табла с информация за именития майстор – пътят му в занаята, изложбите, наградите, негови мисли и цитати от книгата му. Изложбата ще може да бъде видяна до началото на м. декември.

Т21, по информация от Музея на занаятите

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |