По маските ще ги познаете

* Как да сте сигурни, че човекът, който звъни на вратата Ви, е преброител?

„Преброяване 2021“

ОТ 18 СЕПТЕМВРИ наетите от Националния статистически институт (НСИ) преброители, участващи в националната кампания „Преброяване 2021“, започват обход по домовете в разпределените им участъци. До този момент преброяването бе само електронно (с компютър по интернет), като то започна на 7 септември и ще продължи до 30 септември (първоначално срокът бе до 17 септември, но го удължиха), паралелно с броенето на място, което пък ще приключи на 3 октомври. Електронното преброяване обаче също "опира" до преброителите – всеки преброил се електронно гражданин/домакинство получава уникален 15-цифров преброителен код, който трябва да бъде съобщен на преброителя, посетил дома ви. Но дали представящият се за преброител наистина е такъв или е измамник с нечисти цели? От НСИ обясняват как да си отговорим на този немаловажен въпрос. Т21

КАК ДА СТЕ сигурни, че човекът, който звъни на вратата Ви, е преброител?

• Първо. Преброителят задължително трябва да се представи и покаже своята служебна карта, на която има негова снимка, трите имена и идентификационен номер, даден от НСИ.

• Второ. Преброителят трябва да Ви уведоми ясно за целта на преброяването и да Ви представи преброителна карта, на гърба на която има писмо от председателя на НСИ, в което са описани целите на преброяването.

• Трето. Ако изпитвате съмнение относно легитимността на преброителя, можете да позвъните на 2021, където да продиктувате имената и служебния номер на преброителя. Операторите ще извършат проверка и ще потвърдят дали преброителят във Вашия участък се казва така.

• Четвърто. Всеки преброител има синя маска, на която е изписано „Преброяване 2021“.
ВСИЧКИ преброители са преминали предварителна проверка за чисто съдебно минало, навършили са 18 години и имат минимум средно образование. От вчера те започнаха обхода на разпределените им участъци в цялата страна. Преброителите ще преброяват само хората, които не са се преброили вече електронно или не желаят да го направят онлайн сами.

ДО 6:00 Ч. на 19 септември през електронната система* на преброяването са се преброили 1 471 382 души, които живеят в 646 077 домакинства. Най-много хора са се преброили електронно в София. За второто място по брой преброени се борят Пловдив и Варна, следвани от Бургас, Стара Загора и Русе. Ако се сравни обаче делът на хората, които са се преброили спрямо населението на областта, на първо място остава София град, следвана от Варна. На трето място с почти равни дялове са Габрово и Русе (по този показател нашата област Ловеч е на 19-то място от общо 28 области в страната с 13,6% преброили се електронно жители, непосредствено преди нас е Видин с 14,0%, а след нас – Сливен с 13,4%; водачът София е с 37,7% преброили се електронно, подгласниците Варна и Габрово са съответно с 26,9% и 22,8%, най-отзад са Разград и Кърджали с 10,9% и 8,3% – бел. ред.).

19 септември 2021 г. 

Национален статистически институт

* Напомняме, че чрез електронната система можете да се преброите само от български IP адрес. Ако по някаква причина в момента сте в чужбина, помолете близките си в България да ви преброят. Преброяването става тук – www.census2021.bg

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |