Водните неволи троянски – пак

* След първия юлски дъжд традиционните троянски водни „екстри“ пак си бяха на мястото – водопадът в „Лъгът“, езерото по „Акад. Ангел Балевски“ и реката в жк „Велчевски“
Хубава работа, ама троянска
Водопадът в жк „Лъгът“, Троян, 1 юли 2021 г.
ПАДНЕ ли дъжд в Троян, не дай боже да е малко по-силен, и троянските водни неволи са налице. И да оставим настрана „невинния“ факт, че уличните отводнителни шахти на много места в града сякаш са проектирани не да отводняват, а да наводняват; и дано многомилионният ремонт на водния цикъл преди десетина години да няма „заслуга“, защото ако има, т. е. ако той ги е сбъркал, ще си тънем в неволите вовеки. Говорим за традиционните три основни невралгични участъка. Миналата година писахме за тях, след един летен дъжд през м. юни (2020 г.), и за прегледност ги нарекохме водопада, езерото и реката (виж „След всеки троянски дъжд – езеро, река и водопад“ – бел. ред.). Сега, след скорошния първи юлски дъжд (1 юли 2021 г.), и трите троянски водни „екстри“ си бяха налице и в пълния си блясък. И ще ги изредим, но не по значимост, защото, казвали сме го, те са равнозначни в своята ненормалност и величината на срама, който ни носят.

Водопадът с „бомбардирания“ блок и залятата улица в жк „Лъгът“
Друг изглед от „Водопад Лъгът“
В ЖК „ЛЪГЪТ“, най-големия троянски квартал, отново имаше водопад – водната маса се изливаше по стръмното откъм т. нар. Кокоши дол (при фирма „Калинел“) и надолу по пътеката, за която от десетилетия се говори, че трябва да стане уличка със съответната инфраструктура, отводняване и т. н., но само се говори, покрай недостроения жилищен блок, който сякаш е бомбардиран и възстановяването още не е започнало, заливаше обходната улица на квартала точно срещу новостроящия се чудесен квартален парк. Някои сигурно ще кажат, че преувеличаваме – какъв водопад насред града?! Но няма да са прави, на мястото шурти такава вода, че става с виждане, носеща буци, камънаци, клони и т. н.; а след дъжда въпросната обходна улица е тъжна гледка. И така е от години, при всеки дъжд.

И СЕ СЕЩАМЕ за Тодор Колев и неговото парче „Кой ми открадна чистачките (автомобилните)“, там имаше един тежък риторичен въпрос – защо другаде не се крадат чистачки, нали „и там дъжд вали“. Та и ние да попитаме – защо другаде няма подобни градски водопади, нали и там дъжд вали?! Вероятно решение има, дано. Защото съкварталците, а и не само те, продължават да са недоволни и стават все по-недоволни. „Този проблем е от години и е един от тези в града (ни), за които не знам да се търси решение. След всеки дъжд е така, тази локва на завоя до игрището на „Калинел“ докато не се каптира в някаква шахта, ще си бъде вечно така, ще дойде фадромата на Комуналните (ОП „Комунални услуги - Троян“ ) утре, ще изрине камъните и калта пак в Кокоши дол и така до следващия порой, и така до края на света“, коментира във фейсбук, за пореден път, живеещият в квартала Иван Цочев. „Какво се сърдим толкова, да боднем една табела „Водопад Лъгът“ и да почнем да късаме билетчета, и без това троянската туристическа анимация куца“, бе ироничното предложение на друг съкварталец.

ЕЗЕРОТО. То е по ул. „Акад. Ангел Балевски“ – една от най-важните и най-натоварени троянски улици, тъй като поема немалко от транзитния автопоток през града. След частичния уличен ремонт при връзката с новия мост, на който съвсем скоро ще се реже лентата, езерото се измести малко по-нагоре, към входа на „Тева“. Но пак си е там, пак си е с внушителни размери и пак нерядко става направо „неплаваемо“ за автомобилите. Казвали сме го и друг път – явно тук има някакъв конструктивен проблем, който плаче за решаване, а топката е в АПИ (Агенция „Пътна инфраструктура“), по-точно и в АПИ, тъй като става дума за част от републиканската пътна мрежа.

РЕКАТА е в ремонтиращия се участък на ул. „Васил Левски“ в жк „Велчевски“ – по едно време бе обявено, че ремонтът ще приключи до края на месеца, първо м. май, после м. юни, но явно ще е до края на някой друг месец, дано поне да е от тази година. Реката си бе на мястото и сега, след джулайския дъжд, но очакваме след ремонта „речният“ участък от тази най-главна троянска улица да се превърне в нормален, такъв, какъвто трябва да е всеки градски уличен участък, без значение дали е сухо или вали. Защото освен всичко, въпросният участък е и нещо като троянска визитка, посреща гостите на града ни, влизащи през основния (северния) вход, и им говори, много. И тук топката е в АПИ, по-точно и в АПИ.

Т21  
Снимки: Ивелин Георгиев

1 Коментара:

Unknown каза...

Докато "Кокоши дол" не бъде обхванат изцяло от отвеждаща водите му система ще е така.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |