Немец покори Беклемето и Троян

* Имануел Щарк от тима на „Металтехник“ дръпна през Беклемето и финишира с 32 сек. преднина във втория етап от Пловдив до Троян 
* Победителят облече жълтата фланелка за временен водач и бялата с червените точки за най-добър катерач
Обиколка на България
Самотният победен финал на немеца Имануел Щарк в Троян, 2 юли 2021 г.
Щарк облече жълтата фланелка за водач в класирането
Награда за заслуги към колоезденето за Цонка Карадочева
И за Нико Росато, мениджър на троянския клуб през 2017/18 г.
СИМПАТИЧНИЯТ немец Имануел Щарк от тима на „Металтехник“ (Германия), триумфирал наскоро в двудневното състезание „По пътя на римляните“ в Разлог, финишира със самочувствие, сам и с голяма преднина пред всички останали на централния троянски площад „Възраждане“ във финала на втория етап Пловдив - Троян от 68-мата колоездачна Обиколка на България (2 юли, петък). С което Щарк освен етапен победител заслужи бялата фланелка с червените точки за най-добър катерач и жълтата фланелка за водач във временното класиране, давайки сериозна заявка за крайната победа. Втори в Троян със сериозното изоставане от 32 сек. завърши друг немец, Георг Щайнхаузер от състава на „Тирол“ (Австрия), а трети - белгиецът Тимо Киелих от холандския „Алпецин Феникс“.

ВТОРИЯТ етап от тазгодишния 5-етапен български Тур не бе дълъг – 113 км, до голяма степен ще е решаващ заради изключително тежкото изкачване на Троянския проход (Беклемето), което доведе до големи разкъсвания на колоната и в общи линии показа кой колко може и кои са претендентите за крайната победа. От българите най-предно място в етапното класиране постигна Стефан Христов („Хемус Верея“), който през 2015 г. спечели в Троян, а след това и крайната победа в 64-тата Обиколка на България. В колоната имаше и един троянец – Йоан Колев, състезаващ се за италианския тим „Граняно“.

ПОРАДИ моментната суетня при награждаването с объркване на фланелките и леко забавяне усмихнатият и явно много доволен от постигнатата победа в етапа Шарк се пошегува с журналисти и публика като поиска разрешение да седне, защото много се изморил през Беклемето. Жълтото трико на победителя връчи Диана Стойнова от централата на застрахователната компания ДЗИ, генерален спонсор на състезанието.

Финишира основната група

А ПРЕДИ награждаването на отличниците в етапа имаше друго награждаване. Президентът на троянския колоездачен клуб „Хемус 1896“ Тодор Колев връчи плакети на заслужили личности за троянското колоездене, което през 2021 г. отбелязва своята 125-годишнина. Сред наградените бяха тримата последни троянски кметове инж. Дилян Енкин, Минко Акимов и Донка Михайлова, дългогодишният председател на троянското спортно дружество „Чавдар“ и на колоездачния ни клуб Цонка Карадочева, както и двама италианци – Нико Росато, мениджирал троянския клуб в периода 2017/18 г., и Карло Паландри, ръководител на партньорския италианския тим „Граняно“.

Сред троянската публика

В 12:00 Ч. по обед в събота, 3 юли, от същото място – централния троянски площад „Възраждане“, колоездачната колона потегли по трасето на 180-километровия трети етап от Троян до Сливен. В тазгодишната Обиколка на България участват 139 състезатели от 24 клуба от 17 държави, сред тях и троянският КК „Хемус 1896“. Финалът на Тура е в Габрово на 5 юли.

Т21

Бел. ред. Ще си позволим една предизвикана забележка. Човекът зад микрофона – който даваше информация за случващото се по трасето, модерираше посрещането на колоната и награждаването и наистина бе креативен в нужната доза и отлично подготвен – не спря да нарича наградените „наградители“?! Доста дразнещо, а още по, тъй като бе повторено многократно! Най-напред помислихме, че е лапсус, но се оказа, че не е. Разбираме, че организацията на Обиколката е трудна работа, още повече след прекъсването и перипетиите през последните години, че средствата не достигат и че хората, благодарение на които състезанието се случва, заслужават поклон и похвала. Но подобни неща като тези „наградители“ са лъжичка катран в кацата с меда и не бива да ги има.  

Начало

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |