Общинската оранжерия даде първата си продукция

* Отгледаните марули и лук поеха към социалните заведения в общината * Кметът Михайлова: „Сбъднахме една мечта, в която малцина вярваха - първите биозеленчуци от първата общинска биоградина в страната“
Прощъпулник
Поглед към общинската оранжерия за биозеленчуци
ВЕЧЕ са факт резултатите от новоизградената общинска оранжерия, която ще снабдява с биозеленчуци малчуганите в детските градини в община Троян. Миналата седмица първите произведени зеленчуци (марули и лук) поеха по предназначение – но не към детските градини, които все още бяха затворени заради епидемичните мерки, а към няколко социални заведения в общината. Предстои засаждането на домати, пипер и краставици. А през есента се чака и първата продукция от общинската ябълкова градина, създадена преди две години (началото на 2019 г.) със същата цел – да осигурява биоплодове за детското хранене в общината. 
 
От първата готова продукция
„СБЪДНАХМЕ една мечта, в която малцина вярваха - първите биозеленчуци от първата общинска биоградина в страната. За съжаление те няма да отидат в детските градини, както очаквахме, поради това че временно са затворени. Но пък ще зарадват младежи с увреждания и възрастни хора. Започна експедиция на зеленчуците към Защитеното жилище за младежи в Дълбок дол, Дома за стари хора в Добродан и Домашния социален патронаж. От понеделник (5 април) детските градини отварят, така че продължаваме с биосалатите за децата. Предстои засаждането на домати, пипер и краставици. А през есента чакаме и продукцията на овощната градина. Това не само ще осигури здравословна храна на троянските малчугани, но и ще поевтини стойността на храната и ще позволи таксите да продължат да бъдат приемливи за младите семейства“, коментира в профила си във фейсбук кметът Донка Михайлова. 
 
Кметът Михайлова инспектира оранжерията
ОБЩИНСКАТА оранжерия и овощната градина се създават с финансовата подкрепа на европейската програма УРБАКТ III и в партньорство френската община Муан Сарту. Разбира се, Община Троян влага и собствени средства; а през миналата година (2020 г.) немският бизнесмен Йоахим Вайл, чиято фирма „Техник Партнер“ има производствена база в Троян, направи сериозно дарение за общинската оранжерия – построи помощната сграда с обща разгъната площ от 138 кв. м, в която ще има две хладилни помещения (за зеленчуци и за плодове). За проекта си за здравословно хранене в детските градини Община Троян бе сред 10-те отличени в категорията „Качество на живот“ на годишните Награди за иновации в политиката 2019 на европейския Институт за иновации в политиката (The Innovation in Politics Institute), а г-жа Михайлова участва в церемонията по награждаването в Берлин и лично получи отличието.

1 Коментара:

Г.Стамов каза...

Направете и общински казан за ракия , че с тази маруля и лук и всичко ще е точно

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |