Кметът Донка Михайлова бе наградена в Берлин

* На церемонията в залата на бившите заводи на „Форд“ в немската столица присъства и секретарят на Община Троян Цветелина Калчева; събитието – под патронажа на президентите на Германия и Австрия
* Отличието е за проекта за здравословно хранене в детските градини в община Троян
Награди за иновации в политиката 2019
Кметът Михайлова (в средата) и Цветелина Калчева след награждаването, Берлин, 4 декември
НА 4 ДЕКЕМВРИ в залата на бившите заводи на „Форд“ в Берлин, столицата на Германия, бяха връчени годишните Награди за иновации в политиката 2019 (The Innovation in Politics Awards) на Института за иновации в политиката (The Innovation in Politics Institute). Важното за нас е, че сред 80-те отличени/финалисти от различни европейски страни в общо осем категории – „Качество на живот“, „Просперитет“, „Работа“, „Екология“, „Култура“, „Демокрация“, „Човешки права“ и „Общност“, бе и кметът на Троян Донка Михайлова, която присъства на церемонията по награждаването заедно със секретаря на Община Троян Цветелина Калчева.

НАГРАДИТЕ бяха обявени през м. септември (виж „Европейска награда за кмета Михайлова“ – бел. ред.), а г-жа Михайлова и чрез нея Троян бе сред 10-те отличени в категорията „Качество на живот“ – за проекта на общинската администрация „Здравословно хранене в детските градини“, включваш реорганизация на храненето в детските заведения в община Троян и създаването на общинска овощна и зеленчукова градина, които ще осигурят на троянските деца екологични плодове и зеленчуци. Победител в тази категория бе Томас Фелинг, кмет на Херсфелд (Германия) – за проекта за електронно контролиране и оптимизиране на паркирането в 30-хилядния град, най-малкия в страната, въвел подобна система („Smart City Bad Hersfeld“). Сред отличените в различните категории са още петима българи – образователният министър Красимир Вълчев, кметовете Йордан Йорданов (Добрич), Георги Кабзималски (Рила) и Калин Каменов (Враца) и представителката на гражданския сектор Ивелина Атанасова (фондация „DigitalKidz“). „Ние разпознаваме и подкрепяме политиците, които имат смелостта да тръгнат по нов път и постигат реални резултати – независимо от партийната им принадлежност и регионалното ниво, както и на базата на нашите европейски ценности: социален баланс/справедливост, демокрация и човешки права. Ние представяме тяхната иновативна работа на преден план, така че да служи като извор на вдъхновение“, уточняват от Института за иновации в политиката.

НАД 550 ГОСТИ присъствали на награждаването, което се провело под патронажа на президентите на Германия и Австрия – Франк-Валтер Щайнмайер и Александър Ван дер Белен, четем в официалния сайт на Института за иновации в политиката. Сред гостите личали много парламентаристи, кметове и членове на правителства от над 20 европейски страни, включително кметът на Берлин Михаел Мюлер. Преди гала вечерта се провела международна конференция, на която били представени подробности за отличените проекти, а реч произнесла британката Хилари Котам, световноизвестен социален предприемач. А Жозеф Ленч от платформата „Иновации в политиката“ поздравил участниците със запомнящото се послание: „Това, което вие правите, е важно. Хората губят вяра в политиката, вие връщате тази вяра“.

НАГРАДИТЕ за иновации в политиката 2019 били определени от жури от 1000 европейски граждани, подбрани на случаен принцип и представляващи различни народности, държави, пол, възраст, социално положение. Номинирани били над 400 проекта, от които 80 (сред тях и троянският) достигнали до финала, а 8 били избрани за победители в различните категории. „Това е награда, която се връчва от народа на Европа, и само от него!“ (This is an award presented by the people of Europe, and by the people alone), подчертават гражданския характер и независимостта от политическата конюнктура на отличието организаторите. Институтът за иновации в политиката е неправителствена организация, създадена от група предприемачи, бивши политици, хора на изкуството, рекламисти и други активни граждани; главният й офис е във Виена (Австрия) и има свои представителства в още 12 европейски страни, партньор от българска страна е гражданската организация Българско училище за политика „Димитър Паница“. „Европа и нейните общества се нуждаят от ново съдържание и от нови политически модели, за да можем да преодолеем големите предизвикателства пред нас заедно и по демократичен начин“, коментира главният директор на Института за иновации в политиката Карл Хелфрид.

Г-жа Михайлова в разговор с европейски колеги
„ОСЕМДЕСЕТТЕ политици, които хиляда граждани на Европа определиха като смели, иновативни и креативни, получихме специални сертификати. Кметът на Берлин г-н Мюлер ни поздрави и пожела всички европейски политици да тръгнат по този път. Моята награда е вдъхновението, което получих от кметове от Полша и Ирландия в грижите за възрастните хора“, коментира в профила си във фейсбук кметът Донка Михайлова. По време на събитието в Берлин г-жа Михайлова и г-жа Калчева провели разговори с кметове от различни европейски страни и споделили опит в практики, които са насочени към решение на проблемите на различни групи от граждани.

Т21
Начало

Още по темата:

1 Коментара:

Симо каза...

Браво на г-жа Михайлова!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |