Кухня майка вече храни малчуганите в троянските ДГ

* Кухнята майка е в ДГ „Буковец“, друга новост – в Детската млечна кухня готвят за яслените групи * Предстоящо през годината – създаване на овощна градина и на оранжерия специално за детските градини
Ново
Новото оборудване на кухнята майка в ДГ "Буковец"
ОТ НАЧАЛОТО на новата 2019 г. – според обещаното от общинската администрация – заработи успешно т. нар. кухня майка в Детска градина „Буковец“. И вече всички деца, посещаващи детските градини в Троян, получават храна оттам (включването в общата система за детското хранене на няколкото детски градини в троянските села ще е занапред).

ЗА ЦЕЛТА кухненският блок в ДГ „Буковец“ бе основно ремонтиран и дооборудван с кухненска техника – за да отговаря изцяло на високите изисквания за детското хранене. Изготвена бе нова технологична схема – по т. нар. Хасеп система, за осигуряване на безопасност на храните при тяхното производство и дистрибуция; назначен е и технолог, отговарящ за качеството и контрола на приготвяната храна.

УСПЕШНО премина и другата важна стъпка – процедурата по ЗОП за доставка на хранителни продукти за кухнята майка по всичките седем обособени позиции (хляб и тестени изделия; мляко и млечни продукти; риба, птиче и заешко месо; телешко, свинско и агнешко месо; яйца; пресни плодове и зеленчуци; консервирани плодове и зеленчуци и пакетирани храни). Като всичките бяха спечелени от троянски фирми – „Хлебопроизводство и сладкарство“ ЕООД, „Ирамакс трейд“ ЕООД, „Родопа Троян“ ООД и ЕТ „Теменуга Парушева“.

ДА ПРИПОМНИМ причините за новия подход за хранене на децата в ДГ в Троян. Най-съществената бе финансова – в последните години общинският бюджет финансира средно 56% от себестойността на услугите в детските градини и този процент постоянно нараства, което наложи да се търсят решения за оптимизиране на разходите и да се избегне увеличение на таксите, плащани от семействата; стъпка в тази посока бе на обща кухня майка. Друг важен мотив за въвеждане на обединеното хранене в троянските ДГ е, че така ще се гарантира високо качество на приготвяната храна според критериите за здравословно хранене на децата.

ОТ НАЧАЛОТО на годината има и друга важна промяна в системата на хранене, засягаща най-малките деца – питомците на яслените групи в ДГ „Буковец“ и ДГ „Мир“. Те вече получават храна от Детската млечна кухня в града, която е специализирана в приготвянето на храна за децата до 3-годишна възраст, което се извършва по специална технология.

А НА ТРАДИЦИОННАТА си месечна пресконференция (1 февруари) кметът на Троян Донка Михайлова анонсира и други предстоящи нововъведения за подобряване на детското хранене: „В последната година от този мандат: „Имаме намерението през последната година на мандата (2015/19) да отделим много сериозно внимание на подобряване на качеството на детското хранене. В тази връзка ще реализираме една иновативна за България практика – през първата половина на годината ще създадем овощна градина, в която ще се произвеждат плодове за децата в детските градини, детските ясли и детската млечна кухня. Планираме да изградим и оранжерия, тя ще произвежда разнообразни зеленчуци, предназначени за детските градини. И по този начин – със собствено производство на екологично чисти храни – да подобрим храненето на децата“.

Т21

Още по темата:

1 Коментара:

kiril каза...

Децата се прибират гладни от градина , но за сметка на тях някой пак се е налапал с пари.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |