Искат сцената в Черни Осъм да носи името на Еленка Врачовска

* Преди 90 години – на 19 януари 1929 г., талантливата 20-годишна самодейка играе красавицата Милкана в „Майстори“ и е застреляна на сцената с уж реквизитен пистолет * 97-годишна черноосъмка се е зарекла да не умре, докато не се увековечи паметта на Еленка

Еленка Врачовска
 Жертва на изкуството

В СЕЛО ЧЕРНИ ОСЪМ тече подписка, с която се иска читалищната сцена да получи името на Еленка Врачовска. Тя е младата учителка, читалищна актриса и активистка, загинала преди 90 години на сцената при представянето на пиесата „Майстори”. Трагедията потресла тогава обществото, потресен бил и самият Рачо Стоянов, авторът на пиесата.

СЕГА ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ, в който са дългогодишният секретар на читалището в Черни Осъм Мара Чонова, учителката по философия Надежда Дрянска и Василка Ковачева е подел идеята да увековечи паметта на трагично загиналата самодейка. 97-годишната Василка Ковачева, участничка в читалищни пиеси и авторка на забавни сценки, се е зарекла да не умре, докато не се увековечи паметта на Еленка по този начин. Читалищното настоятелство на свое заседание може да вземе съответното решение.
***

ПРЕЗ 20-ТЕ години на миналия век читалището в село Колибето (сегашното Черни Осъм) имало много силна театрална дейност. Поставяли по четири пиеси годишно, а актьорите самодейци били предимно учители. Интересът на хората бил толкова голям, че училището, където играели пиесите, станало тясно да побере всички. Затова започва набиране на средства за нов читалищен дом. Театралната самодейност станала основен източник на приходи за целта. Представления имало по Никулден, Нова година, Коледа, Ивановден, Заговезни. Играели български пиеси.

НА 19 ЯНУАРИ 1929 Г. играли за втора поредна вечер нашумялата пиеса на Рачо Стоянов „Майстори”. 20-годишната Еленка Петкова Врачовска изпълнявала главната роля – на красавицата Милкана, за чиято любов си съперничат майсторите Живко и Найден. В края на спектакъла по Милкана стреля пренебрегнатият претендент и тя пада. Пада и завесата, за да се вдигне за овациите на публиката. Един от актьорите казва: „Еленке, стани, че вдигат завесата!” Младата учителка обаче не става, а той осъзнава кръвта по нея. Така сцена и живот се сливат в една трагедия, занимавала дълго местното население. За учителя М. Н., който играе ролята на Найден и стреля по Милкана (Еленка), съдът дава 1,5 г. затвор за убийство по непредпазливост ( в.”Хемус” от 1929 г.).

ВЕСТНИЦИТЕ от онова време отразили трагичното събитие. Периодично и в наши дни се сещат за тази история заради сензационното й звучене. В Черни Осъм по-зрялото поколение също помни Еленка Врачовска или знае за нея от своите близки. И не толкова заради ранната й смърт, а заради таланта й и всеотдайността към читалищното дело. Макар и толкова млада, тя е била от тримата членове на Проверителната комисия към читалището. Всичко това дава основание на инициативния комитет да предложи в нейна чест да озаглавят сцената в културната институция.

Марта Чавдарова

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |