Председателят на СБП Боян Ангелов взе третия „Ламар“

* Лауреатът: „За мен е особена чест да бъда сред вас и да ви честитя празника на света Петка – небесната покровителка на града герой Троян“ * Цялата работа щеше да е само весела, ако не беше на гърбината на Ламар и изобщо на Троян
По Петковден
Лауреатсктото слово на Боян Ангелов, Троян, 14 октомври 2020 г.

ПОЕТЪТ Боян Ангелов стана третият носител на националната литературна награда „Ламар“ (на името на поета земляк от с. Калейца Лалю Маринов-Ламар, 1898-1974), връчена му от кмета Донка Михайлова на празненството на троянския площад на Петковден, 14 октомври. И както обяви водещата, отличието се присъжда на г-н Ангелов за „цялостен принос в развитието на поетичното изкуство и за книгите му с поезия „Реставрация на обелиска“, „В сянката на хоругвите“ и „Последните ризи“; споменато бе също, че от 2012 г. той е директор на издателство „Български писател“, а от 2014 г. е председател на Съюза на българските писатели (СБП) и е носител на „множество международни и национални литературни награди“.

„ЗА МЕН е особена чест да бъда сред вас и да ви честитя празника на света Петка – небесната покровителка на града герой Троян. Ние говорим за Балкански полуостров, говорим за Старопланински полуостров, Троян е в центъра на Балканския полуостров, а това значи, че Троян е емблема на България. Много съм радостен, че в най-тържествения за вас ден се връчва и тази награда, чиито предишни носители са големият български поет Евтим Евтимов и големият български поет Любомир Левчев, който е роден в Троян и който дълги години бе председател на СБП“, от своя страна заяви лауреатът. И завърши, прочитайки стихотворението си „Ламар и Калейца“, започващо със стиха: „Къщата ти, бай Ламаре, е прегърбена къщурка...“.

НАГРАДАТА „Ламар“ бе учредена през 2015 г. с решение на Общинския съвет в Троян и по инициатива и със „съдействието на Съюза на българските писатели“, както е записано в статута. Връчва се на две години, редувайки се със съвместно учредената литературна награда на името на друг наш земляк – есеиста Николай Петев (която досега няма лауреати). Материалният израз е парична премия от 1000 лв., осигурена от Община Троян, и почетна грамота от СБП. Досегашните носители на „Ламар“ са Евтим Евтимов (2015 г.) и Любомир Левчев (2017 г.).

Т21

Генадий Маринов

Бележка на редактора

Но не ядем доматите с колците

ЩЕ ГО кажа. Щото може и да сме на село, но не ядем доматите с колците, дето се вика. Уточнявам. През 2015 г. по инициатива и със съдействието на Съюза на писателите (СБП) се учредява националната награда „Ламар“ (виж „Награди на името на Ламар и Николай Петев“ – бел. моя). За която плаща и има честта да домакинства Община Троян. Методическото ръководство, разбирай – уреждането на номинациите, се пада на СБП, чийто председател и тогава (при учредяването), и сега е новият лауреат Боян Ангелов. Т. е. правиш си награда и си я връчваш, но друг плаща?! На мен ми се струва малко нещо нередно, да не кажа ненормално и неморално. А на вас?

И ДРУГО. В статута на наградата „Ламар“ (виж „Национална литературна награда „Ламар“ – бел. моя) пише, че предложенията/номинациите се правят от „творчески съюзи, културни институти, издателства, университети“, номинациите се обявяват в „сайта на Община Троян, сайта на СБП, седмичниците, разпространявани на територията на общината и един национален ежедневник“, кметът назначава 5-членна комисия по избора (квотата на СБП е от двама души, троянската – също от двама, плюс един литератор, познавач на Ламар), а от заседанието по избора се прави протокол. Да, бе, да. И цялата работа щеше да е само весела, ако не беше на гърбината на Ламар и изобщо на Троян. А защо Троян бе  наречен „град герой“ от г-н Ангелов, може би за това…

Генадий Маринов   

 

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |