Награди на името на Ламар и Петев

* Кметът и Общинският съвет приеха предложението на председателя на СБП, наградите ще се редуват през година и ще се връчват на Петковден, паричното изражение – 1000 лв.
Ново
Лалю Маринов-Ламар, Николай Петев
ОБЩИНСКИЯТ съвет подкрепи предложението – постъпило в Община Троян от председателя на Съюза на българските писатели (СБП) Боян Ангелов и внесено за разглеждане от кмета Донка Михайлова – за учредяване на две национални литературни награди на името на поета Лалю Маринов-Ламар (1898 - 1974) и есеиста Николай Петев (1951 - 2013).

ЛАМАР е родом от с. Калейца до Троян, Петев е свързан с друго троянско село – Дебнево, а духовната и творческата връзка на двамата с нашия край е безспорна. Ламар е име в българската литература – през 20-те години е сред поетите на българския авангардизъм, приятел и съмишленик на големия Гео Милев, по-късно прави завой към естетиката на реализма и т. нар. „Родно изкуство”. Известен шегаджия и бохем, тачен и помнен и да днес от калейчани, превърнали родната му къща в музей. Николай Петев е най-дългогодишният председател на СБП, активен общественик, автор на десетина книги с есеистика, проза и литературна критика. Г-н Петев бе тясно свързан с Троян, имаше добри приятели тук, бе член на троянското читалище „Наука – 1870 г.” и чест гост на троянската галерия „Серяковата къща”. Смъртта го застигна като депутат от левицата в настоящото Народно събрание.

ДВЕТЕ национални литературни награди – „Ламар” за поезия и „Николай Петев” за есеистика и литературна критика, ще се редуват и ще се връчват през година на празника на Троян Петковден (14 октомври). Паричното им изражение е 1000 лв., осигурявани от общинския бюджет.

Т21

Бележка на редактора

Ганко Цанов
Нямам нищо против. Двете новоучредени награди са добро дело. Питам се обаче дали в цялата работа няма и някаква „тънка червена нишка” – с други думи, да се лансират и величаят допълнително леви интелектуалци. Да не бъда разбран погрешно. Само фактът, че Ламар е бил близък до колоса Гео Милев, най-модерния човек на своето време, го поставя на пиедестал в моите очи. С г-н Петев ситуацията е по-друга – той не е автор от такъв мащаб, но пък има своите безспорни постижения като културен деятел и ръководител; отделно – бе харизматичен и интересен човек, познавах го.

Въпросът ми е защо се подминават други троянски автори, веднага изпъква Ганко Цанов – безспорен, творил изцяло тук, вплетен в ДНК-то на Троян, превърнал се в своеобразен духовен знак за нашия край? Дали не е защото е от „другите”?! Питам се и още нещо – след като наградите са национални и са предложени от СБП, те, инициаторите, какъв дял ще имат в цялата работа? Дали не е само да си пишат актив и да чакат поканата за празничната петковденска трибуна и софрата с троянски парички?!

Генадий Маринов

8 коментара:

Анонимен каза...

Всичко може да се очаква от кметица-комунистка, заемала през 80-те години високи партийни постове. Апропо, след като НС на РБългария прие декларация, че режимът на комунистите е бил престъпен, не следва ли служилите на висши длъжности на този режим да са престъпници ? Нима сполучливо наречената от троянци Дона Къртицата се заблуждава, че с времето хората ще забравят каква е била и какви ги е вършила ?

Анонимен каза...

Със сигурност отворко е учила тогава и бай Тошо и е възложил да ръководи всички мръсни поръчки в , които я обвиняваш а бат Бойко и е пазил гърба. Ей че си прост е видно и да смяташ не можеш. пък се и изтърка вече

Анонимен каза...

Със сигурност, другарю, след завършването на СА-Свищов др. Дона е била Първи секретар на Окръжни комитет на ДКМС-Ловеч. Над нея са били само Първия секретар на ЦК на ДКМС и Генералния секретар на БКП. С болшевишки привет- Дтебвгз

Анонимен каза...

Хубаво е, че Троян звучи все повече на националната културна сцена. Много други градове дават национални литературни награди. Поздрави за инициативата.

Анонимен каза...

От културен човек - културни идеи.Мисля, че и нашите културни институции много израстват - и Серяковата къща, и Музея, и изложението.

Анонимен каза...

До Редактора:
Мисля, че предложението е за национална награда, а не за... регионална. Ако, разбираш, за какво намеквам...

Анонимен каза...

Тъпо. Видяхме, че Ловеч излезе с национална литнаграда и хоп, и ние, да не изостанем. За съжаление, както е написано по-горе, това с националната награда ще си е жива тавтология в духовната деятелност. Дори концепцията на троянската литнаграда е почти копипейс с ловешката. Толкава ли не сме способни да измислим една по-различна концепция за Троянската национална награда - би могло, примерно, да има литературен конкурс, да има помощни събития и изяви в деня на връчването на наградата - да речем, преглед на лит. критика, рецитали, гостувания на издателства, базар на книгата и т.н., и т.н. А ние просто я правим по правилото: Пременил се Илия и пак с... тия.

Анонимен каза...

Питам се, защо се по инициатива на кмета се обсъждат пътните знаци и проблеми, а изобщо не се обсъди необходимостта от тези награди, техният статут и т.н.? Нямаше ли също някакъв консултативен съвет по култура или той работеше само в началото, само за да се каже че има създадени такива съвети?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |