Как Панайот Пипков написва „Върви, народе възродени“

* Маестрото създава най-обичания български химн в час по музика в ловешкото училище „Йосиф Първи“ на 9 май 1901 г. – пише нотите на дъската, просвирва с цигулка, а в края на часа учениците пеят * Бил е и капелмайстор на 34-ти пехотен Троянски полк, автор е на полковия марш „Напред в бой“
И ний сме дали нещо на света
Панайот Пипков, фон е първата партитура на „Химн на Св. Св. Кирил и Методий” („Върви, народе възродени”), копие от която днес се пази в ловешкото училище ОУ „Панайот Пипков“
АВТОРЪТ на музиката на химна „Върви, народе възродени” Панайот Пипков е бил четири години учител в училище „Йосиф Първи” в Ловеч, където написва много от своите произведения. Днес в ловешкото училище, носещо името на композитора (ОУ „Панайот Пипков“), се пази копие на първия нотен препис на „Химн на св. св. Кирил и Методий”. Директорът на ОУ „Панайот Пипков“ Валери Митев припомня, че всичко е станало в рамките на един учебен час, на 9 май 1901 г. в час по музика учителят Пипков, в миг на невероятен творчески порив, написва на черната дъска музиката на химна „Върви, народе възродени” по стихове на Стоян Михайловски.

Директорът на ОУ „Панайот Пипков“ Валери Митев разказва
ЕТО РАЗКАЗЪТ на г-н Митев: „В час по музика, виждайки че един ученик се е зачел дълбоко в някакъв текст, учителят Панайот Пипков поглежда и вижда, че това е стихотворението на Стоян Михайловски от 1892 г., публикувано за пръв път в сп. „Мисъл” на д-р Кръстев, което е било проект за училищен химн. И така, буквално за 15-20 минути в час Панайот Пипков започва да пише на черната дъска нотите на химна, просвирва го с цигулката, защото е бил много добър цигулар. Пак пише, коригира, просвирва и успява до края на часа да сглоби целия химн и децата да го изпеят“.

Автентичен училищен кът от времето, когато е създаден химнът
Поздравителната телеграма от Васил Радославов до Панайот Пипков
ЗА ПРЪВ ПЪТ песента е изпълнена в Ловеч на 11 май същата година като празничен химн за възхвала на делото на Кирил и Методий и на българската просвета. През 1902 г. за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост „Върви, народе възродени” се подема и запява от всички училища в страната. Ловешкото училище, чийто патрон е известният български композитор, притежава ценен стар ръкопис на детската оперета „Щурец и мравка” на Панайот Пипков. Авторът на химна „Върви, народе възродени” е написал поезията и музиката на оперетата през 1910 г., а преписът е направен от неговия ученик Евстати Павлов на 11 януари 1912 г. Документът е бил изложен на базар от колекционера Атанас Илиев и оттам е придобит от ловешкото училище. Друг ценен документ, който се пази в училището, е поздравителна телеграма по повод 25 години успешна учителска дейност на Панайот Пипков от тогавашния просветен министър Васил Радославов.През 2001 г. композиторът е удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Ловеч” за принос в културата на Ловеч и България.

Панайот Пипков като капелмайстор
на 34-ти пехотен Троянски полк
ТРОЯНСКАТА връзка. Малко известен факт е, че в люляковия град Панайот Пипков написва и хоровата творба „Напред в бой“, марш на 34-и пехотен Троянски полк. В Ловеч маестрото създава ученически църковен хор към ловешкия храм „Св. Богородица”, а на четвъртата година от престоя си в града става капелмайстор на военния оркестър на 34-ти пехотен Троянски полк (базиран в Ловеч – бел. ред.). Но въпреки всички произведения, създадени от композитора – сред тях са и вечните български песни „Сладкопойна чучулига”, „Когато бях овчарче”, „Де е България”, той ще остане в българската история като автор на най-обичания български химн – химна на българската просвета и култура, огласящ площадите и училищата и до днес.

Даниела Балабанова, БТА, Ловеч

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |