Между модерните технологии и природата

Местни избори 2019
Васил Радойчевски, кандидат за общински съветник, БСП
ЗА ТРОЯНЦИ интернет вече е част от ежедневието, неотделим е като че ли от самата ни същност на „жители“ на 21. век. Не само в градските, но и в много от селските домове започнахме да проверяваме какво е времето като поровим в сайтовете, вместо да погледнем през прозореца. А мобилните устройства още повече ни привързват към виртуалното битие. Безспорно е, че модерният свят изисква своите модерни технологии, а достъпността ще позволи на все повече хора да научават, да съобщават, просто да се позабавляват. Стъпка към тази достъпност е безплатният обществен интернет, осигурен чрез  финансиране по схемата WiFi4EU на Европейската комисия.

ИМЕННО такъв проект спечели и Община Троян и в момента в града и две села се изгражда мрежа от 29 точки на достъп до безплатни обществени безжични мрежи. Разбира се, Европейският съюз финансира разходите за оборудване и инсталиране на точките за достъп до безжичен интернет, а Община Троян ще плаща за осигуряването на интернет връзка (абонамент за интернет), поддръжката и експлоатацията на оборудването за период от поне 3 години. Чрез този важен проект нашата община  осигурява местна безжична свързаност безплатно и без дискриминационни условия. Казано с други думи – на 29 места всеки може да извади телефона си и да използва интернет. В центъра на реализацията на този проект е инж. Васил Радойчевски, изпълнителен директор на „Скайнет“ ООД – фирмата, спечелила обществената поръчка. Образованието и личният му опит позволиха бързо да се пристъпи към изграждане на мрежата.

ВАСИЛ РАДОЙЧЕВСКИ е завършил Техникум по електротехника в Горна Оряховица. Висше образование завършва в Ленинградския електротехнически институт по съобщенията (специалност „Автоматична комутация“), в същия институт защитава и докторската си дисертация на тема „Методи за техническа диагностика на комутационни възли в многопроцесорно управление“.

В РАЗГОВОР за бъдещето на Троян инж. Радойчевски отбелязва най-важното: „Трябва да спрем обезлюдяването. Иначе нищо няма смисъл! Трябва да преодолеем демографската криза, да не допуснем тя да се превърне в катастрофа. За целта е необходима държавна политика, разбира се и общинска, но никоя община не може да реши този проблем без държавата. Необходим ни е друг модел на здравеопазването. А за да израснат хармонични личности, които да продължат да развиват нашия край, трябва да подкрепяме културата и образованието“.

А КАКВО Е мястото на новите технологии в образованието? Не трябва да подкрепяме новите технологии „на всяка цена“ – те са полезни и интересни, но децата трябва да се развиват разностранно. Трябва да се интересуваме преди всичко от успеваемостта и реалните знания. Трябва да се търсят нови занимания, да се предлагат нови различни дейности – например преди години в Троян, в несъществуващия вече Селскостопански техникум, е имало и часове по пчеларство, които са дали тласък на този земеделски отрасъл. Всъщност Васил Радойчевски е познат и като автор на журналистически материали – но най-често тези материали са посветени не на „комутационните възли“, а на пчелите. Да, Васил Радойчевски е запален пчелар – още от докторантските си години е запленен от пчеларството, години беше председател на пчеларското дружество в Троян. Скоро се върна от участието си в 46-ия конгрес на Международната федерация на пчеларските асоциации „Апимондия“, който се проведе в Канада.

РАЗНОСТРАННИТЕ интереси и елегантния енциклопедизъм на инж. Радойчевски го направи незаменима част от работата на групата общински съветници на „БСП за България“. Полезни и потребни ще са неговите знания и умения и за работата на следващия „местен Парламент“.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

  БСП - Троян

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |