Изложбата „Ценности“ в Серяковата къща заслужава името си

* Сред показаните картини на акад. Светлин Русев е и последното платно, рисувано от маестрото – „Пиета“ (2018 г.)
Отзвуци
На откриването – Донка Михайлова, Васил Антонов и Мариела Шошкова
СЕРИОЗНА изложба предизвика сериозен зрителски интерес в троянската галерия „Серякова къща“. „Ценности” представя общо 32 творби на акад. Светлин Русев и неговите ученици Милко Божков, Стилиян Атанасов, Иван Велчев-Йово, Валентин Колев, проф. Атанас Атанасов.

НА ОТКРИВАНЕТО (5 септември) присъства колекционерът Васил Антонов, предоставил ценните платна от личната си колекция по покана на кмета Донка Михайлова. Той говори за историите на някои от картините: черно-белите вази с цветя, израз на скръбта по изгубени близки, и „Пиета“ – последното платно, рисувано от маестрото преди смъртта му (2018 г.). Васил Антонов е депутат от Плевенския избирателен район и бизнесмен, който цени троянската галерия и често е сред гостите и клиентите й.

ОТКРИВАНЕТО на „Ценности“ даде начало на поредица събития, обявени от кмета Донка Михайлова като места за „нетрадиционен отчет на един интересен мандат (2015-2019 г.)“. На вернисажа г-жа Михайлова обърна внимание на това, че през този мандат е била обновена базата на всички културни институции в Троян. А галеристката Мариела Шошкова добави, че галерия „Серякова къща“ е преминала към Музея на занаятите, което е дало повече финансова сигурност на институцията, както и че Община Троян е подкрепяла всички галерийни инициативи.

„ЦЕННОСТИ(ТЕ)“ на Светлин Русев и ученици ще могат да се видят до 5 октомври.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |