Къде играят децата от кварталите?

* Детските площадки в „Лъгът“ – счупено, замърсено, олющено, разкривено, занемарено * „И ние можем. Но трябва да започнем от малките неща! И най-вече – от малките деца!“

Боряна Първанова
Читателите ни пишат

В последните години в Троян се изградиха немалко детски площадки, за което поздравления към общинската администрация. Но се оказва, че е нужно и още нещо, което в общи линии липсва – грижливото стопанисване на детските площадки, „работно място“ на най-важните хора в нашия град, троянските малчугани. Към това липсващо „още нещо“ в най-големия троянски квартал – жк „Лъгът“, насочва вниманието тревожното писмо на нашата читателка Боряна Първанова. Т21

КЪДЕ ИГРАЯТ децата от кварталите в Троян... За нормалните жилищни квартали ми е думата. Не за гета някакви! Ще ви покажа за жк „Лъгът“, например.

Стърчаща метална видия
Ковнато с пиронче
Опасен пясъчник
Люлка със счупена дръжка
Олющено, разкривено, занемарено
ТАМ, В „ЛЪГЪТ“, има две детски площадки. И в двете положението е едно и също: липсващи части, счупени елементи с оставени стърчащи железа, замърсени  и опасни пясъчници, компрометирана (уж удароустойчива) настилка, олющено, разкривено, занемарено. Тук-там някой инициативен родител се е опитал да попристегне с телчица, да ковне с пиронче. Най-малките, пък, се налага да свикват отрано с предизвикателствата, защото за тях катерушки не са предвидени. Има, ама в центъра.

ПРЕЗ ЛЯТОТО през деня площадките са празни. Защото и двете са на голи полянки. Не че е трудно да се засадят дръвчета около тях, за да има сянка! И тъй като не им е комфортно на деца и майки, отиват в двора на близкото училище. Където пък децата няма какво толкова да правят, защото все пак това е двор на училище, а не детска площадка. А понеже и майките няма какво да правят, освен да  пушат цигари и да люпят семки, правят боклук. Много боклук. Около пейките, където играят децата им. Въпрос на възпитание, ще кажете. И сте прави! 

НА МЕН, ОБАЧЕ, днес мисълта ми е за това какви условия се създават за тези мили наши деца, за да се забавляват, да се развиват и да трупат основни двигателни или социални умения. Да има нормални, безопасни и възпитателни площадки не е лукс, а задължително условие. За един град като Троян, в който има живот, има индустрия, има млади хора и деца, това трябва да е основна грижа – да се създават все по-добри и все повече възможности за децата. Защото нали на тях разчитаме да го има и в бъдеще този град!

В ЕДНА КНИГА наскоро четох как усещането за щастие на хората в една от определящите се за най-щастливи стани в Европа зависи освен от редица други неща, и от това те да живеят в естетична среда. И всички, граждани и държава, полагат усилия да им е красиво и подредено навсякъде – и у дома, и навън. И ние можем. Но трябва да започнем от малките неща! И най-вече – от малките деца!

6 август 2019 г.
Боряна Първанова, Троян

5 коментара:

kiril каза...

Навсякъде в Троян детските площадки се превърнаха в тоалетни на домашни кучета.

Троенец каза...

Утрепваме кучетата и след 24 часа сме цъфнали и проблемите решени!?!?!?

kiril каза...

№2 , това е много краен вариант граничещ с лудост (да не кажа и нещо друго) много си повърхностен и елементарен. Исках да кажа ,че обществото няма съвест , и ако не пазим съоръженията и площадките , който са купени с нашите пари няма кой да ни помогне. Щом може да си пуснеш кучето да сере там където играят децата ти , представете си какво общество сме!

Дедо Спас каза...

Общинарите в България въобще не ги е еня за децата, камо ли за възрастните. Тяхната цел е да усвояват пари, колкото повече, толкова по-добре. Дребните риби получават бонуси, едрите - комисионни, част от които отчитат на още по-едрите риби. И никой не се интересува от качеството на ремонти, улици, тротоари, детски площадки и т.н. Колкото по-калпаво е нещо, толкова по-скоро ще е следващата обществена поръчка за него. И пак нови бонуси за дребните, комисионни за едрите. Така се поддържа "системата".

Unknown каза...

Децата от Лъгът са виновни за състоянието на площадката.Безкрайно лоши,нахални и невъзпитани.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |