90 минути със Светослав Иванов

* Не след дълго новините ще имат друго съдържание – ще сглобяват пъзела от факти, които и бездруго вече сме научили през социалните мрежи, сподели известният журналист * В Троян – на кратка семейна почивка с Йоанна и Вяра
Отзвуци
Светослав Иванов и дъщеричката му Йоанна с организаторката на срещата Елена Вълчева
ТРОЯН можеше да „поеме“ още среща със Светослав Иванов, водещия на „120 минути“ по bTV – дори час и половина не стигна за всичко, което хората искаха да чуят; а мнозина на другия ден изразиха съжаление, че не са успели да присъстват. Срещата (17 юни, Информационно-културния център) беше организирана и успешно водена от Елена Вълчева от културния отдел на Общината. Формалният повод беше представянето на две книги на Светослав Иванов – „Там, където загинаха дърветата“, сборник с пътеписи от горещите точки на света, и „Чудовища и будители“, 75 коментара, писани за предаването „120 минути“. Интересът към книгите беше голям и в края на вечерта се изви дълга търпелива опашка за автографи.

Троян, 17 юни 2019 г.
В РАЗГОВОРА си с публиката журналистът бе открит и емоционален. Той призна, че след опасните си пътувания в райони на военни конфликти винаги се е връщал с благодарност в България, която въпреки всичките си неблагополучия е място на мирен живот и част от успелия свят. Не скри обаче тревогата си от демографските тенденции и се запита кога ли ще стигнем дъното и ще разберем, че у нас няма кой да работи. Описа бързата промяна на информационната среда, информационния хаос, в който вече живеем, рисковете от злоупотреба с дезинформация или прибързано поднесена информация, трудоемкостта дори професионалисти да отсяват истинските от фалшивите новини. Увери, че журналистиката се развива, че е наясно как негативизмът в информационния поток няма вечно да работи за нея и че не след дълго новините ще имат друго съдържание – ще сглобяват пъзела от факти, които и бездруго вече сме научили през социалните мрежи. Като най-вредно в общия ни живот той определи всичко, което ни разделя, включително поколенията едно от друго.

В РАЗКАЗАНОТО и споделеното личеше мащабът на журналист, който има своя международна „мрежа“ от колеги и участници в събития, смелост до авантюризъм, ценностни опори, глобален поглед за света и протичащи в него процеси. Това усети и публиката, която, в повечето случаи, задаваше въпроси (а не отговори, както често се случва) и искаше „да пие вода от извора“. Неслучайно, по повод отговорността на днешните журналисти, Светослав Иванов говори за пазители на истината.

А ИНАЧЕ гостът сподели, че е в Троян на кратка семейна почивка, представи съпругата си, също журналист, и малката си дъщеричка. „Троян, за нас с Йоанна и Вяра беше щастие да сме с Вас! Благодаря за отношението, въпросите и думите“, написа по-късно той във фейсбук страницата си.

Нели Генкова-Маринова
Снимки: Фейсбук

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |