Кой фалира фонда „Св. Никола“ и открадна акциите на елпромци?

* „До 23 април 1997 г. Борис Бояджиев управлява „Елма” АД чрез подставеното лице инж. Пенчо Адърски. На Общото събранието на акционерите, провело се на 23 април 1997 г., Бояджиев и кликата му биват изхвърлени от Николай Банев“ * „Днес елпромци и много троянци са без боновите си книжки…“

Взето назаем
Банев ограби „Елма“ („Елпром“) и елпромци – това е факт. Като всичко тръгна от т. нар. масова приватизация и приватизационния фонд „Св. Никола“ през 1996 г. Но се оказва, че в обирджилъка на най-голямото и силно троянско предприятие, което по онова време има над 2000 работници и служители, са замесени и други. Именно за тези други, сред които и добре познати нашенци (съграждани и свързани с Троян) и за механизма на обира разказва материал във в. „Труд“, който препечатваме с незначителни съкращения. Т21

Борис Бояджиев
инж. Пенчо Адърски
Николай Банев
НАЦИОНАЛЕН приватизационен фонд „Св. Никола” е регистриран през 1996 г. Определян е като фондът на бившата Държавна сигурност (ДС), поради принадлежността на повечето от членовете му към ДС на БКП от периода преди 1989 г. В надзорния му съвет като зам.-председател влиза инж. Пенчо Адърски, тогава изпълнителен директор на „Елма“ АД, Троян (преименувания „Елпром“, Троян), там е дори и ген. Любен Гоцев. За изпълнителен директор на фонда за масова приватизация е избран Борис Бояджиев, тогава на 34 години, от Асеновград, завършил Аграрно промишлено производство в УНСС, София (бивш ВИИ „Карл Маркс“), щатен сътрудник на ДС.

БОРИС БОЯДЖИЕВ се насочва към „Елма“ АД в Троян, най-големия на Балканите производител на електромотори среден габарит. Там има ресурсите, които му трябват. Има и много работници, от които могат да се вземат бонови книжки, по онова време официален платежен инструмент. С които бонови книжки Бояджиев става милионер през 2012 г., когато след странна ликвидация всички активи стават собственост на него и семейството му.

ДО 23 АПРИЛ 1997 Г. Борис Бояджиев управлява „Елма” АД чрез подставеното лице инж. Пенчо Адърски. На Общото събранието на акционерите на „Елма” АД, провело се на 23 април 1997 г., Бояджиев като представител на фонда „Св. Никола” и кликата му биват изхвърлени от Николай Банев, който поема управлението на „Елма” АД. Те, буквално бягайки, за да провалят обрата в управлението, „задигат” всичко, като  Бояджиев дори отправя закани и заплахи за саморазправа по „други начини“ към Банев. Това се превръща в зрелищен сблъсък в стила на мутрите от 90-те години на миналия век, документиран в същия протокол от Общото събрание. И слага край на периода на Борис Бояджиев в „Елма“ АД, който след това влиза в зловещи саги срещу „Елма“ АД, завършили неуспешно за него. Приватизаторът Бояджиев се принуждава да се примири с Харманлийския завод „Димо Дичев”, който през 1998 г. прекръщава на „Елпром Харманли“ в опит да имитира производството на „Елма“ АД. И прави опити да произвежда и имитира моторите на „Елма“ АД , като инж. Пенчо Адърски започва работа там („Елпром Харманли“).

СЕГА ЩЕ СЕ ВЪРНЕМ по-назад, за да видим откъде 34-годишният тогава Борис Бояджиев разполага с ресурса да купува предприятия за милиони. През 1996 г. директорът на „Елма“ АД инж. Пенчо Адърски убеждава стотици работници и служители на „Елма“ АД, а те на свой ред свои близки и познати хора от Троян, да си дадат боновите книжки във фонда за масова приватизация „Св. Никола“. Тезата е наивна, но сантиментална – „Елма“ АД да остане за троянци; и под това мото Борис Бояджиев влиза в роля и се прави, че бил от Троян, от с. Балканец. По този начин уж троянецът от Асеновград Борис Бояджиев убеждава троянци да си вложат боновите книжки във фонда „Св. Никола“. Съучредители във фонда за масова приватизация са майката и бащата на Петко Митевски, брат на съпругата на Бояджиев. Така през 1998 г. хиляди елпромци и троянци срещу боновите си книжки стават акционери във фонда „Св. Никола“, прекръстен на „Индустриална холдингова компания“ (ИХК). За да се окаже, че само година по-късно, през 1999 г., акциите им са изчезнали?! Започва разследване, полиция, дознание и нищо. Къде обаче са акциите на троянци, на елпромци? Ако са отнети от едно лице, то те са се появили при друго, а кое е то?

Факсимиле на протокола от Общото събрание на акционерите на „Елма“,
 състояло се на 23 април 1997 г
ВИДНО ОТ търговския регистър Борис Бояджиев и свързани с него лица придобиват мнозинство във фонда за масова приватизация по един много странен начин. Днес има висящи множество жалби срещу Бояджиев във връзка с откраднатите акции, но той страхува хората и с основание. Другият масов приватизатор Банев е същият. Годината на Бояджиев е 2011-та, когато е фалитът на „Елма“ АД, ликвидацията на „Св. Никола“ (ИХК) и обирът на „Алфабанк“. През същата 2011 г. фирма „Елком” ООД внася молба за несъстоятелност на „Елма” АД, като през 2017 г. Борис Бояджиев се официализира, замествайки „Елком“ ООД с договор за цесия. Така предположенията за неговата роля във фалита на гиганта „Елма“ АД станаха факт.

ФОНДЪТ за масова приватизация „Св. Никола“ (ИХК) е приватизирал срещу бонови книжки активи за милиарди – „Химатех“ АД, „Димо Дичев“ (от 1998 г. „Елпром Харманли“), „Фименко“, „Индустриален Център Искър“, „Индустриален Център Тракия“, „Балканска звезда“ и др. През споменатата 2011 г. Борис Бояджиев решава да ликвидира фонда за масова приватизация „Индустриална холдингова компания“ („Св. Никола“), тъй като бил на загуба с 23 000 лв. Важно е да се отбележи, че фондът се издържа от разпределение на дивидент, какъвто години наред Бояджиев не е разпределял, и това тласка фонда към фалит. За ликвидатор на фонда бил избран Георги Богданов, който през 2012 г. приключил ликвидацията, за да може всички активи да се озовават при самия Борис Бояджиев и жена му, троянката Теменужка (Митевска) Бояджиева, сестра на споменатия Петко Митевски, свързан с обира на „Алфабанк“ (над 21 млн. лв.) отново през 2011 г.

ДНЕС елпромци и много троянци са без боновите си книжки…

Препечатка от в. „Труд“, с незначителни съкращения

* Заглавието и подзаглавието са на редакцията


Още по темата:

2 коментара:

Петко каза...

Нищо не споменавате за ролята на Теодор Енев и Георги Дренски.

Unknown каза...

Елпром прави "иновативни мотори",които никой не е виждал,Генадий ако някой ти чете постовете ще реши,че ремонта при джамията е заради многото работници.А за Амбарица не изказвай мнение,нямаш капацитет!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |