Закопчаха ало измамник таксиметраджия, върлувал в Ловешко

* 49-годишният ловчалия е криминално проявен, смята се, че е на високо ниво в йерархията на ало мафията, заяви на брифинг в петък областният полицейски началник старши комисар Милен Маринов

старши комисар Милен Маринов
Крими

УЧАСТНИК в телефонни измами в Ловешко и Троянско е бил задържан с част от плячката (пари и злато), измъкната от жертвите и е вкаран с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ в ловешкия арест. Това съобщи на нарочен брифинг в петък, 11 януари, началникът на Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в Ловеч старши комисар Милен Маринов.

ЗАКОПЧАНИЯТ ало измамник е 49-годишен, ловчалия, криминално проявен и съден за кражби (по чл. 194 и чл. 195 от НК), работил е като таксиметров шофьор в областния град. Задържането станало на 9 януари при съвместна акция на полицаи от Ловеч и Троян. А престъпникът бил спипан след като взел 2660 лв. от 75-годишна жена от ловешкото село Стефаново. В хода на разследването се разбрало, че потърпевшата била превърната и в „съучастник“ – откарана била с такси до с. Врабево, Троянско, където я използвали като „муле“ да вземе парите от друга жертва на измамниците, 86-годишна врабевенка, която предала спестяванията си в размер на 6870 лв.

ПРИ ОБИСК на жилището, обитавано от престъпника, полицаите открили и иззели още 2000 лв., златни монети, незаконно притежавано огнестрелно оръжие и боеприпаси. Според криминалистите задържаният е на високо ниво в йерархията на телефонните измамници и в последните месеци често пътувал до Румъния, където се смята, че е изнесена базата на българската ало мафия. Установена е и съпричастността на ловешкия таксиметраджия към няколко телефонни измами за около 40 000 лв., извършени в Троянско в три последователни дни в края на м. октомври 2018 г. и на 6 януари 2019 г. Ловешкият ало измамник е привлечен като обвиняем по чл. 209 от НК (предвиждащ лишаване от свобода от 1 до 6 години) и с разпореждане на Районната прокуратура в Ловеч мярката му за неотклонение бе удължена на 72 часа. А с решение на Ловешкия окръжен съд от 12 януари бе оставен за постоянно зад решетките и бе преместен в ареста на затвора в Ловеч.

ПРЕЗ 2018 Г. на територията на ОДМВР – Ловеч са регистрирани 31 телефонни измами, като 16 от тях са разкрити, коментира старши комисар Маринов. Ясно е обаче, че това не са всичките, извършени в района телефонни измами през годината – тъй като немалко от ужилените не подават жалби от страх и/или заради притеснение и срам от роднини и близки, което пък допълнително „работи“ в полза на престъпниците. Преди коледните и новогодишните празници бе отчетено зачестяване на телефонните измами на територията на Ловешка област и от ОДМВР - Ловеч за кой ли път отправиха предупреждение към гражданите, което явно не бе чуто.


С други думи – без думи

И ПАК да припомним черната хроника, ще я припомняме всеки път, та дано хване ред. В края на миналата година, 26 ноември 2018 г., посред бял ден, 75-годишен жител на Троян олекна с крупната сума от 10 000 лв., мошениците го прилъгали по телефона по най-често използвана в последните години схема – че парите са за „доказателство“ в провеждана в момента полицейска спецакция за задържане на… телефонни измамници. Три дни по-рано, 23 ноември, на 81-годишна троянка й бе наредено по телефона да съдейства на акция срещу телефонните измамници и тя предаде на мним „полицай“ 4000 лв. Два месеца и нещо преди това в два последователни дни, 3-4 септември, четири ловчалийки на възраст между 62 и 87 години „сътрудничиха“ на полицията и олекнаха със сериозни суми – 5000 лв., 2290 лв. плюс 200 евро и златни накити, 2830 лв., 2000 лв. На 10 юни 85-годишна жена от Троян бе ужилена от ало бандитите с 10 000 лв. Няма и месец по-рано, на 21 май, по същата схема и също със сериозни суми бяха преметнати 70-годишна жителка на Троян и 77-годишна ловчалийка – съгражданката ни „съдействала“ на полицията с 14 000 лв. плюс 200 евро, а посестримата й от Ловеч „само“ с 1200 лв. и 100 евро. Вече сме правили ретроспекция на подобните измами (по-едрите, дребните чет нямат) в Ловешко и Троянско през 2017 г., но явно няма да е излишно: през м. август в един и същ ден изгърмяха 78-годишна троянка и 77-годишен троянец – съответно с 2800 лв. и 4200 лв., пак през м. август на въдицата се хвана и 69-годишна дама от Ловеч, която се прости с 12 000 лв., 600 евро и неустановено количество златни накити; а през м. януари бе поставен своеобразен рекорд – 74-годишна ловчалийка метна през балкона найлонов плик с 20 000 лв. (13 400 лв., 1552 долара и 1775 евро). Като всичко това се случваше и случва при непрестанните предупреждения по местните и централни медии и редовните разяснителни кампании на МВР. С други думи – без думи!

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |