Около 2 млрд. лева са „спящите акции“ в бонови книжки от масовата приватизация

* Бонови книжки от масовата приватизация през 90-те години имат
 2 милиона българи * МФ започва акция за активирането на собствениците на „спящи акции“ и разяснителна кампания как хората да си вземат парите
Парите на народа
МИНИСТЕРСТВОТО на финансите (МФ) започва акция за активирането на собствениците на „спящи акции“ от масовата приватизация. Това стана ясно от публикуваната за обществено обсъждане Концепция за личните сметки на физически лица, водени от „Централен депозитар“ АД (ЦДАД) в т. нар. Регистър А. Става въпрос за акциите от масовата приватизация, които са вземани с т. нар. бонови книжки.

СПОРЕД данните на МФ по голяма част от тези акции няма никакво движение от години, което води до ниска ликвидност на ценните книжа на дружествата, недобри практики при разпределянето на дивидентите от предприятията. А от министерството отбелязват, че причина за това често е незнание от страна на наследниците, че притежават подобни акции или финансова невъзможност да ги прехвърлят от личната си сметка в подсметка на инвестиционен посредник.

ПО ПРЕДОСТАВЕНИТЕ данни от ЦДАД, публичните дружества от масовата приватизация са 91, а непубличните - 545. Голяма част от акциите на тези дружества са „спящи“, като според данните стойността им е около 2 млрд. лева. Бонови книжки имат 2 млн. българи.

ВАЖНО! От документа става ясно, че се предвижда информационна кампания на притежателите и техните наследници, че притежават подобни акции. Ако в рамките на 1 година те не предприемат действия, то акциите ще бъдат прехвърлени в специален инвестиционен фонд, който ще може да се разпорежда с тях, а хората ще имат дял от него за следващите 5 години. Ако и във втория срок никой не потърси акциите, те ще бъдат прехвърлени на държавата, а приходите от тях ще влязат в държавния бюджет.

ТОВА ОЗНАЧАВА, че всички собственици на бонови книжки трябва да се активират, ако искат да запазят акциите си. МФ ще предприеме мащабна медийна кампания да информира за „спящите“ акции. Обещават да има и улесняване на проверката на наличности на ценни книжа от лицата, собственици на тези книжа, но ясна концепция как ще бъде улеснено унаследяването няма.

ИМЕННО унаследяването е една от най-тежките процедури, тъй като изисква и финансови средства и други документи, с които хората често не се захващат. Според данни на МФ най-голяма част от акциите са били получени при масовата приватизация през 1996 г., а повечето хора са били на възраст между 40 и 50 години и е възможно много от тях да са починали.

Препечатка от 24novini.bg, с незначителни съкращения

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |