Масова „златна сватба“ в Черни Осъм

* Над 20 двойки от селото с над 50-годишен брачен стаж си казаха повторно „да“ в присъствието на свидетели * Гвоздеят на веселбата – анкетата, в която юбилярите отговаряха на
 13 специално подбрани въпроса
Юбилейно
Една от двойките току-що е казала повторното си „да“
ЗАПОМНЯЩО се „златно“ тържество организираха читалищните хора в с. Черни Осъм (НЧ „Знание - 1906 г.“), водени от читалищната председателка Албена Донева в партньорство с кметството. В навечерието на Деня на християнското семейство (21 ноември) поканиха брачните двойки от селото с 50 и горница години съвместен живот и заедно отбелязаха златната им сватба. Идеята била на член на читалищното настоятелство, но не е авторска, заимствали я от малък български град, обаче черноосъмци, както се казва, я развили творчески.

ВОДЕЩ на събитието бе Иванка Велешка. А поканата приеха над 20 семейни двойки с над половинвековен брачен стаж, сред тях – Велешки, Якови, Лалеви, Герганови, Миковски, Варчеви, Гигилски, Борови, Трифонови, Кафеджиеви, Лачеви, Къневи и др. Празненството започна с важен, макар и символичен ритуал – черноосъмските ветерани в съвместния живот бяха попитани дали ще кажат повторно „да“ на половинките си. Никой не се отметна, като повторните вричания бяха официализирани с присъствието на двама свидетели и връчване на специален документ „Потвърждение за брак“, подписан от кмета Кирил Захариев.

Приветствието на кмета Кирил Захариев към юбилярите
„МИЛИ дами и скъпи господа, вие сте живели 50 години в сговор и подкрепа, в разбирателство и доброта, в уважение и доверие един към друг. Заедно сте изминали неравния и труден път на съвместния живот, преминали сте достатъчно изпитания, които са ви поддържали силни. В същото време многото приятни моменти са запазили отношенията помежду ви. И всеки от вас ще се съгласи, че както цветята търсят слънцето, така и хората не могат да живеят без топлина и обич помежду си и по-лесно посрещат несгодите, когато са двама“, че чу в емоционалното кметско приветствие към юбилярите.

ПО-НАТАТЪК имаше много смях, наздравици, закачки, мили спомени, хоро – хубав празник по хубав повод. А гвоздеят на веселбата бе анкетата, в която юбилярите отговаряха на специално подбрани въпроси. Сред питанията имаше и философско-сериозни от типа „Кой командва вкъщи?“ (макар че точно този въпрос се възприемаше като риторичен), „Кой кого пръв излъга?“, „Кой е най-щастливият ви момент заедно“ и прочее, но и провокативно-майтапчийски от сорта „Поглеждали ли сте чуждо?“, „Кой харчи повече“ и т. н., общо 13 въпроса. И от нас – честита златна сватба и за много години!

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |