Една обидна троянска история

* Или защо шофьорите не искат да возят до училище първокласничката Йоана, а отговорните фактори вдигат бездушно рамене?!
Хубава работа, ама троянска
Йоана и майка й зъзнат на спирката край мотополигона,
след като са вървели 1,5 км пеша до заветната цел
Радост – автобусът пристига
СЪГРАЖДАНИНЪТ ни Любомир Досев, служител във фирма „КАМ“ ООД, ни разказа една неприятна и обидна история, обидна за всички ни. И още по-неприятна и обидна, защото засяга едно малко изстрадало 7-годишно момиченце, което не заслужава подобно нещо.

СТАВА ДУМА за първокласничката в троянското ОУ „Иван Хаджийски Йоана Радева – претърпяла преди време тежка операция на главата, с увредено зрение (не вижда с едното око) и 75% инвалидност от ТЕЛК, но упорита и ученолюбива. Малката живее с баба си, която работи в „КАМ“ ООД от години, в базата на фирмата, намираща между Троян и с. Калейца. Равноотдалечено от центъра на селото и мотополигона (на разклона за Калейца) – на около 1,5 км от двете точки. Тази „подробност“ е важен елемент от разказаната история, тъй като автобусите, транспортиращи учениците от Калейца до училищата в Троян и обратно, спират само на споменатите две точки. Които, пак повтаряме, са на по 1,5 км от базата на „КАМ“. Като се налага всяка сутрин и всеки следобед (около 17:00 ч.) бабата или майката, завърнала се заради случващото се от чужбина, да водят/взимат Йоана до/от „законната“ спирка. И се получава някакъв извратен абсурд – Йоана върви километър и половина, за да стигне до спирката на мотополигона, нищо че автобусът за учениците минава покрай тях, където има редовна автобусна спирка; а следобед слиза на мотополигона и поема с баба си/майка си пеша, пък автобусът продължава в същата посока?! 

ВСИЧКИ МОЛБИ, разговори, обяснения с Община Троян и с фирмата, наета от Общината да обслужват линията – „Нешев“, удряли на камък. Отговорът на шофьорите бил, че там (при базата на „КАМ“, където живее Йоана) нямало заявена ученическа спирка и не можели да спират за първокласничката, защото щели да ги глобят от ДАИ?! Нищо че точно там (при базата на „КАМ“) има редовна и функционираща спирка на (между)градския автобус до Калейца?! От Общината вдигали рамене по „казуса Йоана“, от ръководството на ОУ „Иван Хаджийски“ – също.

Абсурд по троянски – има спирка, има ученик,
но автобусът за учениците отказва да спре
И СЕГА всяка сутрин и всеки следобед бабата или майката водят своята първокласничка до спирката на мотополигона. Но вече става по-студено, ще почне и да се смрачава по-рано, отделно този участък от пътя е твърде натоварен и движението на пешеходци не е безопасно. „Йоана е ученолюбиво и добро дете, всички във фирмата я обичаме. И не можем да проумеем бездушието на шофьорите, фирмите и всички останали, отговорни за случващото. Продължаваме да търсим решението и няма да се откажем, докато не го намерим. Защото алтернативата е една – първокласничката да бъде спряна насила от училище?!“, заяви г-н Досев. Ние пък се сетихме за думите на великия Достоевски – че „цялото бъдещо щастие на човечеството не струва колкото една пролята днес детска сълза“. И дано троянските фактори чуят поне него, Достоевски.

Т21

Веселка Нешева: Не са виновни шофьорите

* „Превозът на ученици е много строго контролиран и е изключено нарушаване на транспортното разписание, а ние возим от/до Калейца около 40 деца

СЛЕД публикуването на „Една обидна история“ в сайта на Т21, с нас се свърза по телефона собственичката на транспортната фирма „Нешев“ (Троян) – Веселка Нешева, и внесе уточнение по „казуса Йоана“.

„ПРЕВОЗЪТ на ученици е много строго контролиран и е изключено нарушаване на транспортното разписание, а ние возим от/до Калейца около 40 деца. Тъй като в посоката от Калейца към града при фирма „КАМ“ няма обособена спирка, нашите автобуси за учениците няма как да спират там – и не са виновни шофьорите, защото ако спрат извън разписанието, тахографът ще отчете нерегламентираното спиране и следват тежки санкции за фирмата от ДАИ. Възможните решения са две: от Община Троян да обособят спирка на това място и превозвачите да спират законно; или жълтият училищен автобус, който всеки ден пътува до Калейца за съвсем малко деца, да взема и Йоана“, бе коментарът на г-жа Нешева.

7 коментара:

Unknown каза...

А що шофьорите и превозвачите да са виновни? Ясно е, че ДАИ е пречката, а не видях да са ги търсили.

Unknown каза...

Според мен могат да използват,това че момичето има процент инвалидност и така могат да искарат разрешително автобуса да спира пред тях. Това може да го направи само кмета на Троян .Надявам се някой да им даде този съвет.

saylor каза...

Големият проблем е бездушието на общинските деятели.Толкова ли е трудно да се направи ЕДНА спирка за детето,за да спират шофьорите ЗАКОННО!

Unknown каза...

Глупости на търкалета,и оправдания на малоумници.Значи всяка сутрин училищен автобус може да спре пред циганска къща,в кв.Попишка,щото цигането се е отспало.На главен път,и на 30м.от спирката,за въпросното дете не може????Кви са тея глупости???Дарин Ковачев се казвам.

r3d33ms каза...

Ами да се разберат просто детето винаги да чака автобуса,нали ще се качи за 1 минута.Ако има пешеходец който пресича бавно училищния автобус ще го згази щото неможе да спира освен на обособена спирка ли?

ИСТИНАТА каза...

Жълтите автобуси возят само децата на зелените, нашите нямат място там. Иначе оправдания много-маршрути, средищни училища, проекти и т.н. Но фактите са, че обслужват само привилегирования етнос.

Unknown каза...

1 -ви не е ДАЙ пречката , те си изпълняват законите.
3 - ти е абсолютно прав!
Ако няма регламентирана спирка по маршрута няма право да спира автобуса за качвани или слизане , поради ред причини (напр. не дай боже да стане инцидент с детето или някой да се удари в автобуса) застрахователите няма да платят , шофьора носи наказателна отговорност. Много от Вас , които четат тук сте шофьори забележете ,че на Нешев шофьорите са много дисциплинирани за разлика от тези на Цанко Мичев , които спират където си поискат , много често на пешеходни пътеки всяка сутрин на детска градина 8-ми март на пътеката преди градината , на мебелна фирма Тоникс на края на града има спирка обособена винаги спират на 150-200 м. по отдолу на бензиностанцията , в града постоянно слизат и се качват хора в автобусите където им е удобно , което не е правилно.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |