Младите в „Градът и гражданското”

* Работилницата за граждански каузи бе посветена на 111-годишнината от рождението на „бащата на българската социология“
 Иван Хаджийски
13 октомври
Момент от работилницата за граждански каузи "Градът и гражданското", Троян, 13 октомври 2018 г.
„ГРАДЪТ И ГРАЖДАНСКОТО” - работилница за граждански каузи, бе събитие, организирано от Института по социология „Иван Хаджийски” (София) и Община Троян. Проведе се на 13 октомври в Троян и бе посветено на 111-годишнината от рождението на „бащата на българската социология“, троянеца Иван Хаджийски. Домакин на срещата бе Информационно-културният център. За участие бяха поканени ученически екипи от двете големи троянски СУ-та – „Св. Климент Охридски“ и „Васил Левски“, които от своя страна включиха в състава си ученици от НУПИ „Проф. Венко Колев“. Младите участници трябваше да дадат свой прочит на темата „Градът и гражданското“.

ЕКИПЪТ НА СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ избра да представи мнения по въпроса какво е „да бъдеш граждански активен млад човек в малкия град”. При уговорката, че гражданската активност не е типична за днешния българин, те опитаха да анализират какви фактори помагат и какви пречат на активния млад човек в град като Троян. Посочиха, че хората в малкия град общуват по-лесно, принудени са да запълват липси, могат в по-голяма степен да разчитат на възрастните – родители, учители. В същото време консервативната тукашна среда може лесно да ги обезсърчи с апатия и негативизъм, а при малкото жители е по-трудно да се намерят експерти или спонсори. Учениците дадоха пример с успешна своя инициатива – организирането на национално състезание по дебати „Амбарица Open 2018“.

ЕКИПЪТ НА СУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ представи свои виждания за „битието на младия човек в малкия град”. Някои участници застъпиха мнението, че и тук може да се изградят големи личности и успехи, други дефинираха малкия град като място за малки хора с малки мечти. Учениците посочиха какво конкретно не им харесва в тукашната градска среда – като например лошата пътна инфраструктура към селата, липсата на места за културен живот, психично болни хора, които никой не прибира от улицата, занемарения парковата местност Къпинчо.

Първан Симеонов (вторият отляво) даде конкретни съвети
ПОЛИТОЛОГЪТ и изпълнителен директор на „Галъп Интернешънъл“ Първан Симеонов разказа на учениците за многогодишна гражданска битка, в която участва – спасяване от застрояване на парк „Бедечка“ в родната му Стара Загора. Той даде конкретни съвети как да се борят за кауза: да се не притесняват, че са малка група, защото днес големи групи не могат да се съберат нито в малкия, нито в големия град; непременно да спечелят на своя страна общественото мнение; да не се оставят да бъдат привлечени от институциите на техен терен, където винаги ще изгубят; да не позволяват да ги политизират или разединят.

СВОЕОБРАЗНИЯТ час по гражданско образование продължи с полезна информация и съвети от другите млади политолози на кръглата маса: Светлин Тачев, Пламен Владимиров, Борис Попиванов. Каза се, че местните референдуми са инструмент, използван в множество малки населени места в България; че в днешно време младите хора навсякъде по света са отчуждени от политическия живот; че не е необходимо да мислиш за глобални проблеми, а е достатъчно да промениш нещо малко в средата, в която живееш.

ПРОФ. ПЕТЪР-ЕМИЛ МИТЕВ говори за смяната на различните млади поколения от най-новата българска история: ентусиазираното; консуматорското; критичното, което обаче не вярва, че може нещо да промени; бунтарското. Настоящите млади характеризира с три големи промени: разширеното пространство, което могат да обитават – физически и виртуално; забързаното време на макдоналдс културата; отдалечаване от традициите.

ПРОФ. АНДРЕЙ РАЙЧЕВ каза, че всяка активност е съпротива срещу нещо – институции или обществено мнение. Той посочи тенденция на изравняване на напускащите и завръщащите се в страната българи и прогнозира, че скоро ще преобладават тези, които се завръщат. Подчерта, че в големия свят си никой, а у дома си някой, че цената да си другаде и да участваш в „голямото състезание“ е много голяма, и нарече избралите този живот жертви.

Професорите Андрей Райчев и Петър-Емил Митев
ДВАМАТА ПРОФЕСОРИ обаче много искаха да се говори и за гей браковете. Докато проф. Митев се задоволи да се позове на библейски примери, проф. Райчев неочаквано се скара на учениците, че говорят за потребността от градско кино, вместо да формират мнение за хомосексуалистите или емигрантите. Така той влезе в противоречие с предишните гости, промени темата и предпостави оценка за присъстващите.

МЛАДИТЕ ХОРА обаче не си излязоха от събитието нахокани и объркани. Те продължиха да разговарят с гостите и след официалното закриване на срещата, като, в интерес на истината, получиха внимание от всички тях в една вече неформална „работилница“ по стълбите и на входната площадка на Инфоцентъра. Тези 14-тина момичета и момчета от трите троянски училища се показаха възпитани, но критични, търсещи отговори, смели да признават какво са харесали и какво – не.

ТАКА ИЗГЛЕЖДАШЕ на 13 октомври в Инфоцентъра градът (пък макар и малък) и гражданското (пък макар и незряло). Това ново поколение тепърва ще изгражда своя облик, който да описват учебниците по социология.

Нели Генкова-Маринова
На снимките: Моменти от работилницата за граждански каузи „Градът и гражданското", Троян, 13 октомври 2018 г., фотограф Цветан Тончев
 
Още по темата:

1 Коментара:

Дедо Спас каза...

Колко от тия младежи ще останат в Троян, това никой не го обсъжда:
https://bultimes.bg/romite-shte-sa-22-ot-naselenieto-na-bulgariya-do-2030-g-samo-za-10-g-bulgarite-sa-s-1-mln-po-malko/

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |