Връчиха почетните отличия на Троян

* Новите почетни троянски граждани са патриарх Неофит, инж. Марин Радевски, инж. Владимир Младенов и Николай Йовков * Носителите на „Златен герб - Троян“ – проф. д-р Иван Гаврилов, д-р Пенко Бамбов, д-р Марин Василев и ПСС - Троян, а на „Златна значка - Троян“ –
 95-годишната Иванка Минева

инж. Петко Пенков
 В Общинския съвет, Петковден

ТЪРЖЕСТВЕНАТА Петковденска сесия на Общинския съвет в Троян, на която по традиция се връчват почетните отличия във връзка с празника на града, този път (14 октомври 2018 г.) направи една промоция – първо официално събитие в основно реконструирания, модернизиран, и, можем да го кажем, европеизиран салон на Община Троян, който е и дом на местния парламент. Сесията започна с националния химн и празнично обръщения на председателя на Общинския съвет инж. Петко Пенков.

„ДНЕС ни събра едно значимо събитие – 150-годишнината от обявяването на Троян за град, която съчетава ведно традиция, признателност и надежда. На този ден ние засвидетелстваме почит не само към настоящето, но и към историята, чертаем бъдещето на нашия град. 150 години е време, в което Троян се вписва в картата на България първоначално като занаятчийски, а после като промишлен и икономически център, оформя се като предпочитана туристическа и културно-историческа дестинация. Неслучайно. Неслучайно покровителка на Троян е света Петка, която ни е завещала взаимопомощ, щедрост, състрадание и християнски ценности – моралните стожери, които са крепели троянци и благодарение на които сме написали достойно историята си. Децата на този град има за кого за чуят, има за кого да четат – за поколения почтени, човеколюбиви и отдадени повече на общото, отколкото на личното троянци“, бяха думите на инж. Пенков. Като председателят завърши с едно послание към днешните троянци: „Да работим така, че идните троянски поколения да имат самочувствието и да се гордеят с града си, така както ние се гордеем с него сега“.

Сред гостите на празничната сесия на Общинския съвет, Троян, 14 октомври 2018 г.
ПОСЛЕДВА връчването на почетните отличия, разбира се, най-напред – най-важните, званията „Почетен гражданин на град Троян“, присъдени на четирима заслужили личности: Българският патриарх Неофит, троянските бизнесмени инж. Марин Радевски и инж. Владимир Младенов и потомственият керамик и първомайстор Николай Йовков. Като бе уточнено, че Негово светейщество ще получи отличието си на следващия ден, 15 октомври, който е негов рожден ден и ще го празнува в Троянската света обител.

инж. Марин Радевски
ПЪРВИ бе отличен инж. Марин Радевски (р. 1958 г., Троян), основател и собственик на най-голямата троянска фирма „Калинел“, най-големият работодател в Ловешка област, водеща в бранша си у нас и сред водещите в Европа, два пъти носител на националния приз „Работодател на годината“ и пет пъти на приза „Истински лидери“, голям дарител на различни троянски каузи и институции. „В този тържествен момент каквото и да кажа, няма да е достатъчно, думите ми не са толкова силни. Искам само да благодаря на кмета Михайлова, че ме предложи и на общинските съветници, че подкрепиха предложението да стана почетен гражданин. И нещо лично – когато бях 10-годишен празнувахме 100-годишнината на нашия град и по някаква случайност ме дадоха по телевизията, беше голяма радост за мен, не по-малка е радостта ми днес, 50 години по-късно. Благодаря още веднъж!“, бяха думите на новия почетен троянски гражданин.

инж. Владимир Младенов
СЛЕДВАЩИЯТ, получил отличието си, бе инж. Владимир Младенов (р. 1949 г., с. Дойренци), дългогодишен служител в „Елпром“ и „Машстрой“, основател на „Копа хидросистем“, образцов работодател, дарител за културата и спорта на Троян. „За мен е огромна чест да бъда удостоен със званието „Почетен гражданин на град Троян“. Да успееш да заслужиш уважението и признателността на своите съграждани е нещо, несравнимо по удовлетворение. Благодаря ви много! Благодаря на тези, които ме предложиха, виждайки в делото ми значимост и на тези, които ме избраха. Искам да ви помоля, когато се говори за това мое признание, да се знае, че всичко това не би могло да се случи без съпругата ми Диана, която ни напусна преди 4 години, Бог да я прости, която освен като участник във фирмата като добър специалист, винаги е била до мен и ме е подкрепяла във всички трудни моменти, на сина и дъщеря ми, които са поели щафетата“, сподели инж. Младенов.

Николай Йовков
ПОРЕДНИЯТ отличен бе Николай Йовков (р. 1948 г., с. Абланица), керамик трето поколение, негови творби има на разни места у нас и по света, творец с изявен свой почерк, дарител. „Искам да поздравя всички троянци и гостите на града на празника Петковден. И да благодаря на Община Троян, най-вече в лицето на кмета г-жа Михайлова и председателя инж. Пенков и на всички, от които винаги съм получавал едно голямо внимание. Искам да ви кажа, че Троян е моят град, гордея се, че съм негов гражданин – обичайте го, поне колкото аз го обичам. Честит празник“, каза след награждаването си г-н Йовков.

ЧЕТИРИ бяха и следващите по значимост троянски отличия, „Златен герб - Троян“, връчени на празничната сесия на местния парламент: три персонални – на проф. д-р Иван Гаврилов, д-р Пенко Бамбов, д-р Марин Василев; и едно колективно – на отряда на Планинската спасителна служба (ПСС) в Троян.

проф. д-р Иван Гаврилов
"Българската цивилизация" – подарък от проф. Гаврилов
Партитури на Камен Луков – подарък от проф. Гаврилов
„МНОГО съм горд, че съм сред вас, защото съдбата ме свърза с Троян и се надявам да не ни разделя скоро“, заяви известният столичен хирург онколог проф. д-р Иван Гаврилов (р. 1955 г., с. Василовци, Монтанско), изявен родолюбец и дарител на храмове, училища, културни институции, подарил на Троян новия паметник на ген. Владимир Вазов, открит наскоро, учредил парични награди за изявени ученици в двете най-големи троянски училища, редовен спомоществовател на троянската църква „Св. Петка“ и на Троянския манастир. „Искам да поздравя новите почетни граждани на Троян и всички, които работят на полза роду, с казаното в Библията: „По делата им ще ги познаете“, каза още проф. Гаврилов; като припомни и изписаното върху трофейния келтски меч, останал след победата на хан Омуртаг, препоръчвайки го на българските управници: „Аз не се боя от времето, защото аз съм времето“. Както си му е редът на рожден ден, професорът направи подаръци на рожденика (Троян): книгата „Българската цивилизация“ – на Община Троян (същата книга наскоро президентът Радев е подарил на бившия президент на САЩ Бил Клинтън); на троянското читалище – икона на покровителя на българите св. Иван Рилски; и на троянското Поделение (военно формирование 24430) и градската библиотека – партитури и лика на автора им Камен Луков, създател на марша на 34-ти пехотен Троянски полк и на още 13 военни марша, сред които „Покойници, вий в други полк минахте“.

д-р Пенко Бамбов
„ПРЕДИ повече от 250 години един мъдрец е казал – първо прави каквото е необходимо, след това каквото е възможно и ще постигнеш невъзможното. Далеч съм от мисълта, че сме постигнали невъзможното, но вземайки правилните решения постигнахме сравнително добро ниво на нашата болница. Говоря в множествено число, защото това е колективен успех, на моя екип и на всички колеги, на които специално благодаря. Благодаря и на Общинските съвети и общинските администрации и на нашите депутати, които ни подкрепяха през изтеклите вече 21 години“, бяха думите на лауреата д-р Пенко Бамбов (р. 1963 г.), управител на МБАЛ – Троян от 1997 г., направил много за запазването и развитието на лечебното заведение. Д-р Бамбов завърши с една мъдра и сочеща пътя към успеха сентенция: „Всичко хубаво на този свят се случва, само защото някой прави повече, отколкото е длъжен“.

д-р Марин Василев
ПОРЕДНИЯТ награден също бе лекар – д-р Марин Василев (р. 1952 г., с. Голяма Желязна), завеждащ от далечната вече 1986 г. АГ отделението на МБАЛ - Троян, едно от най-добрите, най-добре оборудваните и престижни болнични заведения в района. „Тази номинация, откровено казано, ме изненада, но я приемам като израз на вашата висока оценка за моята над 40-годишна работа като акушер-гинеколог – и смятам да остана такъв до края. Благодаря Ви!“, бяха думите на д-р Василев.

Представителите на ПСС - Троян
УДОСТОЕН със „Златен герб - Троян“ бе и отрядът на ПСС - Троян, един от най-добрите в страната, втори по численост и седми по реда на създаването си, отбелязващ през 2018-та 66 години от основаването си. Отличието получиха началникът на отряда Марин Сираков и щатните служители Христо Сливков и Марин Хитров. „Скъпи гости, добре дошли в сърцето на Балкана, в може би най-красивия град в централната част на Стара планина – Троян. За мен е чест да получа тази награда. Тя не е персонална, тя е на всички хора, които с идеята да помагат, да бъдат съпричастни, жертват свободното си време, жертват здравето, понякога и живота си, има няколко такива случая. Призовавам всички да бъдат съпричастни и всеотдайни в нуждата да помагат на другите, когато имаме тази нужда като мотив в сърцето си, ние ще бъдем общество, ако я нямаме – ние сме нищо“, заяви от свое и от името на колегите си г-н Сираков.

С ПОЧЕТНОТО отличие „Златна значка - Троян“ бе наградена 95-годишната Иванка Минева, ветеран от Втората световна война и изявен общественик, носителка на 10 юбилейни ордени и медали. От нейно име наградата получи синът й, благодари за признанието и поясни, че майка му е болна в момента и няма възможност да присъства.

Специална награда от НСОРБ за проф. д-р Иван Гаврилов
Статуетка на богинята Нике за кмета Донка Михайлова
"Дървото на живота" за председателя инж. Петко Пенков
ПРАЗНИЧНАТА сесия завърши с още награди, този път от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), връчи ги изпълнителният директор на сдружението Силвия Георгиева. Отличени бяха кметът Донка Михайлова, която е и зам.-председател на Управителния съвет на НСОРБ, председателят на Общинския съвет инж. Петко Пенков и по номинация на Община Троян проф. д-р Иван Гаврилов. „Троян е пример за динамично развиващ се модерен град, който пази духа на традициите и върви уверено напред. Сега на празника  и през цялата празнична година вие показахте на България и света защо е гордост да се наричаш троянец“, сподели г-жа Георгиева. Кметът Михайлова получи статуетка на богинята на победата Нике с мотива за „всеотдайност, упоритост и непрестанния оптимизъм, с който работи за каузата на местното самоуправление“. Подаръкът за инж. Пенков и в негово лице за Общинския съвет в Троян бе статуетка, изобразяваща Дървото на живото и символизиращ единството и разбирателството. Проф. Гаврилов получи специалната награда на НСОРБ „Партньор на общините“ – за дарителската си дейност в община Троян и редица други български общини.

И ОТ НАС – честито на отличниците!

Т21 

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |