Две изложби в „Серяковата къща“

* На 11 септември – „Мистични хоризонти“ на Марко Табаков; на 13 септември – „Маски и маски“ на Даниела Кнежевич
Предстоящо
Марко Табаков
ВЪВ ВТОРНИК, 11 септември (18:00 ч.), на втория етаж на галерията ще се представи троянецът Марко Табаков, изложбата е озаглавена „Мистични хоризонти“. Г-н Табаков е един от основателите на Дружеството на троянските художници (ДТХ), а като председател на управленската тричленка в Троян в началото на демократичните промени има лична заслуга за превръщането на Серяковата къща в галерия. Сегашната изложба е втората му самостоятелна в троянската галерия – първата е през 1992 г. Любимите сюжети на автора са свързани с космоса, изначалните същности, метафизичното. Негови картини са собственост на Планетариума в Смолян, Обсерваторията в Кърджали, Руския културен център, Музея на занаятите, Художествената галерия в Севлиево и др.

Даниела Кнежевич
В ЧЕТВЪРТЪК, 13 септември (18:00 ч.), на първия етаж на троянската галерия тръгва изложбата „Маски и маски“ – венециански маски и рисувани щраусови яйца. Авторката Даниела Кнежевич е дъщеря на известните троянски живописци Цвятко Дочев и Мая Дочева. Завършила е сценография в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. През 1983 г. печели бронзов медал на Шестия международен художествен младежки конкурс в Хайвинка (Финландия), а от 1987 г. се занимава основно с иконопис. Има близо 20 самостоятелни изложби в страната и чужбина (Белград), както и изяви в редица общи изложби, включително в Италия, Белгия, Германия, Холандия, Чехия. Нейни икони са притежание на много частни колекции у нас и по света, сред собствениците на авторска икона на г-жа Кнежевич е и руският патриарх Алексий.

Т21, по информация на галерия „Серяковата къща“

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |