За поредна година Община Троян с „бронз“ за активна прозрачност

* Трети сме както в класацията на 265-те общини, така и сравнителната класация на общо 567 административни структури на властта на централно, териториално и местно ниво * Най-отзад от институциите в Ловешка област е РУО - Ловеч – на 530-то място
Отличници
Гергана Жулева и адв. Кашъмов представят резултатите, 18 април 2018 г., София
ЗА ВТОРА поредна година Община Троян е на трето място по рейтинг на активна прозрачност в годишната класация (2018 г.) на фондация „Програма достъп до информация“ (ПДИ), съобщи координаторът на фондацията за Ловешка област Даниела Балабанова. Община Троян е трета както в класацията при общинските администрации (от 265 общини у нас); така и в сравнителната класация на проучените общо 567 институции (административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти и независими органи на власт).

В ОБЩИНСКАТА класация оценката на рейтинга на активна прозрачност е извършван по 122 показателя и максималният резултат е 100,7 точки. Община Троян е с 87,2 т., като пред нас са само Община Белослав (90,3 т.) и победителят Община Банско (92,5 т.). В призовата десетка по реда на класирането са още общините Алфатар, Габрово, Търговище, Добрич, Плевен, Благоевград и Варна. Най-непрозрачна – на последното 265-то място, е Община Якоруда, а непосредствено пред нея в дъното на класацията са общините Левски, Опака и Бяла, Русенско. При останалите седем общини в нашата Ловешка област ситуацията е следната: Тетевен (22-ро място), Априлци (68), Ябланица (71),  Луковит (76), Ловеч (89), Угърчин (129), Летница (175); като напред в годишната класация са се придвижили само две общини – Априлци и Ябланица, при другите има спад. 

КЛАСАЦИЯТА по рейтинг на активна прозрачност при органите на централната власт (министерствата) за 2018 г. се оглавява от Министерски съвет, следван от Министерство на финансите и Министерство на околната среда и водите; на последното 19-то място е Министерство на Българското председателство на съвета на ЕС, пред него са Министерство на земеделието и храните (18) и Министерство на културата (17). В класацията по рейтинг на прозрачна активност само на областните администрации нашата Областна администрация - Ловеч е твърде назад – на 24-то място от общо 28 областни администрации. На 1-во място е Областна администрация - Благоевград, следвана от Добрич и Бургас, а на последното 28-мо място е Областна администрация - Кюстендил.

В СРАВНИТЕЛНАТА класация на институциите след първите три – общините Банско, Белослав и Троян, в челната десетка се нареждат Министерство на финансите, Министерство на околната среда и водите, Община Добрич, Министерство на енергетиката, Община Габрово и Община Алфатар. На последното 567-мо място по рейтинг на прозрачна активност е Регионална дирекция по горите - Кърджали, а сред „отличниците“ по непрозрачност са още Служба „Военна полиция“, Национален институт за недвижимо културно наследство, Център за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи, Регионална дирекция по горите - Кюстендил, Централна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Институт по отбраната, Национален компенсационен жилищен фонд, Национална служба за растителна защита. В сравнителната класация най-назад от институциите в нашата Ловешка област е Регионалният инспекторат по образование (РУО) - Ловеч, заемащ незавидното 530-то място.

***

ЦЕЛТА на проучването е да оцени как органите на властта изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и други нормативни актове за публикуване на информация в интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път., поясняват от ПДИ. За втора година се отчита дали електронните страници са съобразени с нуждите на хората със зрителни затруднения. Резултатите от класацията за 2018 г. бяха представени на 18 април в пресклуба на БТА от изпълнителния директор на ПДИ Гергана Жулева и ръководителя на правния екип на фондацията адв. Александър Кашъмов.

Т21

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |