Троянецът Хари Велев – данъкоплатец №1 за 2017 г., отказаха му грамота

*  Бизнесменът плати като физическо лице 766 690 лв. на НАП, платежното нареждане бе връчено с музика на председателя на местния парламент * „От определени среди ми казаха – ако ни дадеш половината, другата половина ще остане за теб“
Отличници
Манифестацията, в средата – Хари Велев с платежното за половин милион долара
НЕОБИКНОВЕНА „манифестация“ се състоя вчера, 10 май, в центъра на Троян – тръгнала от открития официално същия ден „Офис на Хари Велев“ през площада и завършила пред входа на Общината. Малобройна, но със сериозно послание и смисъл. Хари Велев – известният троянски бизнесмен, създал популярната марка перилни препарати „Изи“ и продал миналата година успешния си бизнес на фармацевтичната компания „Софарма“ за 8 млн. лв. – с музика отиваше да връчи платежното нареждане за платения си на НАП данък (не фирмения, а личния, като физическо лице). С четирима музиканти, той самият и двама-трима приближени, посред пладне – за почуда и недоумение на немногобройната площадна публика. И въпреки забраната за мероприятието, подписана от зам.-кмета Ангел Ангелов.

Платежното
А ЗАЩО бе цялата тази шумотевица и показност? Причините са две и г-н Велев с охота ги обясни. Първата – защото става дума за огромната сума от 766 690 лв. (приблизително 500 хил. долара) – със сигурност, макар и по неофициални данни, най-високият данък за 2017 г., платен от физическо лице в цялата Ловешка област, факт заслужаващ внимание и респект. И второ – данъкоплатецът рекордьор поискал една хартийка (грамота, удостоверение или нещо такова), за да си я закачи в офиса, т. е. да рекламира добрата практика; но напук на очакванията му било отказано, което допълнително подклало идеята за „манифестацията“. „Министерство на финансите ми отказа чрез НАП - Ловеч – трябвало да занимават лично министъра, той пък нямал време, за да ми издадат някакъв сертификат. Аз дарявам на училища, фондации и т. н. и получавам различни грамоти за това, особено от децата – трогателни са. А държавата срещу платени 500 хил. долара не иска да ми издаде къс хартия, за да си го сложа в офиса?! Вълнувам се, защото това не е коректно от нейна страна“, коментира Хари Велев.

Председателят на местния парламент инж. Петко Пенков посрещна данъкоплатец №1
ВСЕ ПАК данъкоплатец №1 бе посрещнат на входа на Общината – от председателя на Общинския съвет инж. Петко Пенков, който прие плика с копие на платежното нареждане за вече преведените на НАП/държавата 766 690 лв. „Пожелавам Ви и догодина да внесете такава сума. Защото повечето средства от данъци правят държавата по-силна“, заяви инж. Пенков. „Този акт има символичен характер и аз искам да се озвучи, Вие знаете защо. Защото когато пожелах да ми дадат една грамота, удостоверение или каквото и да е, се оказа, че законодателството ни е такова, че МФ отказа, за да се пази тайната (кой какви данъци плаща). Аз не искам това да е тайна, искам синът ми, внуците ми да се гордеят, че техният баща и дядо е платил такъв огромен данък, нищо повече. Няма да се кандидатирам политически, това не ме интересува, искам като съвестен гражданин да се знае и намерих този начин. И се гордея с това, което направих, нищо, че срещнах и присмех, и подмятания от типа „Кой си ти бе?!“, „Кой знае каква далавера е врътнал?“ и други такива. Нека всеки да прави каквото си иска, но да си покаже платежното нареждане за данъците“, от своя страна заяви Хари Велев. И обобщи в характерния си атрактивен стил: „Не Бойко, не Бойковица, който и да дойде, ако не се плащат данъци, държавата няма как да се оправи“.

Хари Велев: "Държавата ни е пробита, държа да го напишете"
А ЗА ДОВИЖДАНЕ данъкоплатец №1 в Ловешка област хвърли истинска бомба. Като казаното не бе под сурдинка, а публично – пред насочените микрофони на присъстващите журналисти: „Получих предложение, че ако платя половината (на еди кого си), ще мога да задържа другата половина и да не плащам данък. Аз не пожелах! От определени среди ми казаха – ако ни дадеш половината, другата половина ще остане за теб“. „Г-н Велев, казвате нещо много тежко, много тежко обвинение, защото е ясно, че подобно „неприлично предложение“ може да дойде само от много високо?“, бе уточняващият въпрос на Т21. „Да, така е. Държавата ни е пробита, държа да го напишете. Много нависоко е пробита!“, бе отговорът, който не се нуждае от коментар. И все пак ще си позволим да попитаме – дали някой от овластените органи за борба с корупцията и тежките престъпления в България ще се заинтересува от думите на данъкоплатец №1 в Ловешка област Хари Велев. Защото явно става дума за престъпно намерение с огромна обществена опасност. Ще очакваме!

Т21

Още по темата:

2 коментара:

Tsarovski каза...

От кога г-н Маринов се изживявате като последна инстанция. Ако има нещо вярно от намека на г-н Велев би следвало да подаде сигнал към компетентните органи. Всичко друго е евтин PR и фалшиви новини. А вие спомагате за това.

Анонимен каза...

И по друг критерий Хари Велев също е номер 1. Той е най-големият простак на Троян. А също и най-нахалният.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |