Защо (ли) „Сдружение КК Чифлика“ атакува Музея и Галерията?

* Поредно „отворено писмо“ на Сдружението, този път прицелено срещу двете най-рейтингови троянски културни институции * Последва музеен отговор по всички обвинения

Гореща тема

СЛЕД НЯКОЛКОТО отворени писма и други писания с обвинения срещу Община Троян, държавни институции и частната фирма „ДАД“ ООД, подписани от „Сдружение Курортен комплекс  Чифлика“ – чийто председател е Панайотис Дретакис (мениджър на печално известния от последните дни, а и не само, хотел „Чифлика Палас“, който е пред затваряне заради фрапантни нарушения и оплаквания от клиенти), а зам.-председател е Искра Митева (собственичка на хотел „Фея“, който е без питейна вода от месеци, заради отказ да плаща наема на собственика на водопровода) – последва яростна нападка в друга посока. Този път атаката е срещу най-успешната, престижна и призната в национален план троянска културна институция – Музея на занаятите, и неговото подразделение галерия „Серякова къща“.

ПРИЗНАВАМ, че в случая съм пристрастен. Защото от Сдружението изричат брадати лъжи срещу нещо толкова хубаво и успешно, срещу две троянски емблеми – Музея на занаятите, който от 2002 г. се ръководи от Елеонора Авджиева, един по възрожденски всеотдаен и честен до себеотрицание човек, културен мениджър от висока класа, вградил сянката си в тази знакова институция, успял да я вдигне на крака и да й даде национален мащаб; и галерия „Серякова къща“, където същото и със същото себераздаване и умение прави галеристката Мариела Шошкова. Винаги съм го мислел, и съм го казвал, че двете, Музеят и Галерията, стоят някак самотно високо, че дават троянско самочувствие, но и дразнят (някои хора), което може да им донесе неприятности – дали не се случва нещо такова?

ПО-ДОЛУ ви представяме текста на „Сдружение КК Чифлика“, поместен във фейсбук страницата му на 13 март, и изпратения до медиите на 14 март писмен отговор на Музея на занаятите, подписан от г-жа Авджиева. Заглавията и подзаглавията са на редакцията, запазен е оригиналният правопис.

Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Каква алогична аномалия!!!

* „От видеоклипове за предизборната кампания на г-жа Михайлова - кмет на гр. Троян, разбрахме, че управител на Етнографския музей е бил ръководителят на предизборната й кампания“

ПОДГОТВЯ СЕ и следващото фрапантно и най-меко казано съмнително разпределение на средства, предвидени от общината за развитието на туризма в региона. За инфраструкторни проекти за петте курортни селски зони (Чифлика, Шипково, Бели Осъм, Беклемето и Орешака) са предвидени 120 000 лв., а само за поддръжката на Серяковата къща и Етногравския музей - 318 000 лв. Каква алогична аномалия!!! И то при условие, че тези обекти са ремонтирани по програма „Красива България“, залите са експонирани и получават постъпления от посетители.

ТЕЗИ ДВА МУЗЕЯ работят в събота на половин работен ден, а в неделя въобще не работят. Основния туристопоток в региона е в събота и неделя. По цял свят музеите задължително работят в тези два дни. Но тези музеи в Троян не са за туристи, а може би са за усвояване на пари? Веднъж ремонтирани и експонирани по програма „Красива България“, втори път многократно захранвани чрез прехвърляне на средства от европейските фондове за развитие на селските райони.

В РАЗГОВОР с персонала на музеите, разбрахме, че всичко е наред и не се нуждаят от ремонт. От видеоклипове за предизборната кампания на г-жа Михайлова - кмет на гр. Троян, разбрахме, че управител на Етнографския музей е бил ръководителят на предизборната й кампания.

Сдружение „Курортен комплекс Чифлика“

***
 
Заради тях си струва да продължим

* „Обвиненията, че Община Троян източва средства чрез проекти, касаещи Музея и Галерията, са абсолютно неверни, уронват престижа на институциите и подлежат на съдебни санкции“

НАПОСЛЕДЪК в  публичното пространство се тиражира текст от  „Сдружение Курортен комплекс Чифлика” с невярна и манипулативна информация, касаеща Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства (МНХЗПИ) и галерия „Серякова къща”. Като директор на тези институции считам за нужно да уточня, че писанията на тази фантомна организация, чиито членове не познавам, съдържат неверни данни и факти.

Централната сграда на Музея на занаятите в Троян е строена през 19. век
В НЕГРАМОТНО написаните текстове на Сдружението се визира „ЕтнограВски музей“, какъвто в Троян не съществува. През 1962 г. е създаден специализиран музей, представящ народните художествени занаяти и приложните изкуства. Той има специфика, която би трябвало да се познава от авторите на публикувания текст. Музеят се ръководи от директор, а не от управител. В писанията се твърди, че залите „са експонирани по програми”. В залите на музеите обикновено се презентират движими културни ценности, представя се културното наследство по атрактивен начин в зависимост от концепцията им.

ОБЩИНА ТРОЯН не е пренасочвала средства, предвидени за туризма в региона, за Музея и Галерията в град Троян. През 2016 г. кметът на Община Троян в изпълнение на решение  N251/20.09.2016 г. на Общински съвет - Троян кандидатства пред Министерство на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие” за безвъзмездна финансова помощ по подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура”. Проектът е „Оборудване и обзавеждане на експозиционните зали на обект, свързан с културния живот на община Троян – Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства, град Троян“. В същото решение е записано: „Дейностите, включени в проекта, съответстват на приоритетите на Общинския план за развитие на Община Троян за периода 2014-2020 г.” Очевидно това е преценката на висшия орган на местно самоуправление в град Троян – Общинския съвет. Когато е взимал своето решение, Общинският съвет се е ръководил от значимостта на институцията и идеите на ръководството й за нейното развитие.

МУЗЕЯТ НА ЗАНАЯТИТЕ заплати от собствени средства почти всички предварителни дейности по подготовката на проекта. Същият беше одобрен през 2017 г. и в момента се осъществяват процедури по Закона за обществени поръчки за избор на фирми изпълнители. Това не е проект, който касае издръжка – такава музеят получава по закон от ежегодната държавна субсидия. Това е проект, който ще обнови и модернизира досегашната музейна експозиция, ще изгради ново оборудване за осветление и окачването на експонати, ще подмени остарелите ел. инсталации, ще освети фасадата на възрожденската сграда на галерия „Серякова къща” и др. За целесъобразността на проекта има положително становище от Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерство на културата. Ако трябва да обобщим – не са пренасочвани средства от една общинска дейност към друга. Проектът на музея ще се реализира с европейско финансиране и е плод на многогодишна работа на музейните специалисти и общинска администрация. За 15 години Музеят на занаятите е реализирал 23 проекта. Всички те с устойчиви и видими резултати.

ПОНЕЖЕ Сдружението атакува работното време на Музея на занаятите и твърди, че той е недостъпен в почивните дни за туристи, уточнявам: Всички световни и национални музеи имат зимно и лятно работно време; Музеят не работи в неделя единствено през зимата, което е целесъобразно с оглед на пестене на енергия; През лятото в почивните дни институцията е отворена за посетители.

Серяковата къща е сред архитектурните забележителности на Троян
МУЗЕЯТ и галерията не са цялостно ремонтирани по проект „Красива България”, както се твърди във въпросното писание. През 2017 г. Общинският съвет с решение  N 345/26/02.2017 г. дава съгласието си Община Троян да кандидатства по програмата за извършване на основен ремонт на покрива на централната музейна сграда. Проектът беше одобрен и реализиран. В този проект музеят също има собствено финансово участие. Членовете на Сдружение „Курортен комплекс Чифлика” никога не са посещавали двете културните институции и не са разговаряли с директора им за тяхното състояние и нужди. Притичването през залите на музея, преди около месец от двама от тях, едва ли е било достатъчно за идентифициране на потребностите му. Директорът на Музея на занаятите не е участвал в предизборни клипове, още по-малко е ръководил предизборната кампания на г-жа Донка Михайлова. Тази информация е достатъчно публична и може да бъде проверена.

НАКРАТКО обвиненията, че Община Троян източва средства чрез проекти, касаещи Музея и Галерията, са абсолютно неверни, уронват престижа на институциите и подлежат на съдебни санкции. Вярвам, че всички, които ни познават, не биха повярвали в истинността на публикуваното. Музеят на занаятите и галерия „Серякова къща” градят своя авторитет десетилетия. Тези, които са ги посещавали и присъствали на събития, организирани от тях, отдавна са и наши приятели. Заради тях си струва да продължим да работим, както и досега, въпреки недостойното обругаване.

Елеонора Авджиева,
директор на Музея на занаятите - Троян
 

Още по темата:

21 коментара:

Анонимен каза...

В НЕГРАМОТНО написаните текстове на Сдружението се визира „ЕтнограВски музей“, какъвто в Троян не съществува....То цялото писмо е написано неграмотно

Анонимен каза...

Стига с тази баба Яга( фея),че децата вече неискат да излизат да играят навън..а катъркин го видяхме колко струва!

Анонимен каза...

На тази "хотелиерка" и меко казано нелицеприятна и много нагла женица не казваха ли Баба Яга? Българинът когато лепне някой прякор, винаги е сполучлив.

Анонимен каза...

Ми грозни са Елеонора и Мариела, но чак Баба Яга не са. А иначе верно са хора на кметицата.

Анонимен каза...

Сдружението плюе по кмета във фейса, но Донка отвръща на удара като предизвика плюене по хотелите в централните медии. Разберете, че не можете да се мерите с нея. На нея не й пука ни за Троян, ни за туризма в града и общината. За това може да обърне всичко винаги в своя полза. Не й пречи да жертва когото и да било. Най малко пък имиджа на хотелите в Чифлик.

Анонимен каза...

Много си прав 5-ти успешната Дона се интересува само за своето блгополучие и его.Винаги ухилена и забалалисва бабичките да гласуват за нея.Да обещава много я бива ама работа да свърши само на приказки го докарва.Лицемер от ента степен.Върви да обясниш на хорицата дето гласуват за нея.Промива им мозъците яко.

Анонимен каза...

Точно така, 6-ти.
Гласуват за г-жа Михайлова.
А другите, които нямат мозък, т.е няма какво да се промива гласуват за ГЕРБ.
Лошото е, че вторите все повече се увеличават.

Анонимен каза...

Жалко ,че е намесен музеят с толкова неверни данни,но принципно нещата са точно такива.И фактите го доказват,както за Чифлик,така и за много други места в общината.
От една страна в цъфтящият ни градец всичко е ''точно'',а като се вгледаме по-внимателно,доста гнило.И голяма част от хората за съжаление го усещат.
Като изключим некомпетентността на това никому незнайно сдружение,то много точно е усетило безсилието на общината да се справя с такива ситуации,които в по-голям мащаб би трябвало да развиват общината в правилна посока и крак с времето.
И за да не се правя на компетентен по всички въпроси,ще споделя,че поне в моята област общината видимо изостава от сродни на Троян общини,да не говоря в национален мащаб.
Малкото неща,които все пак се случват,са прах в очите за някакъв успех.
Влакът на развитието и просперитета,отдавна е събрал паяжина на крайна гара Троян.

Анонимен каза...

Търпете колеги,на Дона и компания кметове-пенсионери им остана 18 месеца после да си гледат пенсиите и дълбока забрава...Даниел Сираков -кандидата на герб,пф,дпс,половин бсп и дост
Приятелю мисли


Анонимен каза...

Не знам за това Музея на занаятите, какви точно проекти е осъществил но със сигурност бележката за работното време е добра. Каква означава, не работили през зимния сезон, защото било скъпо. Ами музея в Черни Осъм работи, сигурна съм, ходих точно но 1 януари 2018.
Децата ходиха от училище на посещение в троянския музей - такса 2.50 лв. на дете, а предходната посетиха Ч. Осъм, където не платиха нищо.
Е някой да ми отговори защо? Защо, като чета от статията едни получават много, а за други/природо-научния музей/ нищо??? А някой ще има ли смелостта да отговори?

Анонимен каза...

И какво по-точно се прави в черноосъмския музей, че не разбрах??? Изложби, концерти, събития, дебати? От години гледаме там едни и същи вмирисани препарирани животни. И абсолютно никаква инициатива на директора. Пари идват с много труд, проекти се печелят по същия начин. Отстъпки за деца има и в троянския музей, а безплатен обяд няма. Имаше, ама по време на соца.

Анонимен каза...

Засрамете се, защо съсипвате с лоши думи едни от най-хубавите и добре работещи неща в този град!

Анонимен каза...

Този дето се изказа за вмирисаните животни направо се осра.

Анонимен каза...

Скъпи дебютиращи, нека не съпоставяне 2-та музея като дейности. Но в единия работят 15 уредника, а в другия в Ч.Осъм директора и още 2-3 ма. Посещаемостта там е двойно по-голяма. А що се отнася до събития, то е ясно,че логично е те да са в музея на занаятите и в галерията.

Анонимен каза...

Скъпи 14-ти, общо в троянския музей и галерия работят 8 щатни бройки, поинтересувай се в общината или в министерство на културата:)

Анонимен каза...

Сложете им една кафемашина,че всеки ден ходят ( без да искат) на 400м.за кафе.Обувки търкат,а работното време- по троенски(и японски)

Анонимен каза...

Разходите на този музей са много, заплати, поддръжка - за толкова години и скъпи билети ... ако всичко е ОК щеше да е на печалба, но къде е? Нещо гнило и в този музей има

Анонимен каза...

Природонаучният музей е по-разпознаваем от туристите, съответно и по-посещаем, логично. Жалко ако средствата са насочени единствено към Музея на занаятите, а това някак не е особено честно.

Анонимен каза...

Ами щом получават пари от общината, значи и двата музея трябва да се отчитат после. Дайте да видим колко посетители има единия и колко другия, съответно какви средства са дадени в Троян и какви в Черни Осъм. сами ще си направим изводите.

Анонимен каза...

19-ти това е конфиденциална информация не може да се дава току тей. За разпределението на парите...... нали си има наши и ваши.

Дядо Иван каза...

Дона била калпава. Не знам. Отскоро съм тук и още почти нищо не усещам директно, освен, че градът не е напълно умрял - санираха се два (с по няколко входа) блока на Буковец. Красота! Колко ще издържат не знам. На фона на останалите двайсетина блока, строени като че ли по почина "Направи си сам" и не ремонтирани откакто преди около 45 години се населиха, тези две красиви блокчета будят не толкова радост и оптимизъм, колкото тъга и усещане за бедност. Улици се оправят (тази, на която живея също). Е дръвчетата се изкорениха и други няма да се засаждат, самото правене беше мъчително бавно и с доста ниско качество (добре, че тези улици не се товарят много).

Както казах, не знам какво да мисля - хем нещо се прави, хем нещо...

Но за друго се хванах да дращя тук. Хубаво, не харесвате Дона. То българинът най-обича да не обича. Ама ХАРЕСВАТЕ ЛИ НЯКОГО? Кажете като Бона не става, да дойде Филанкешията та да оправи нещата. Де го тоз хубавият човек? Щото иначе... нали се сещате - писачите си лаят Дона си върви, после ще дойде Бона, Цона, Енкин, Пенкин, Ценкин... и така до края на света, както се пееше в един соц йекшън.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |