„Рилецо“ – така се прави баскетбол!

* Във финала за Купата на България спечели проектът „Рилски спортист“, опонентът „Левски Лукойл“ се спука като сапунен мехур
 * Тити какъвто си го знаем – изнервен и сприхав; синята агитка – смълчана
Баскетбол, Сезон 2017/18

В агитката на "Рилски спортист" – Стефан Генков, Петър Георгиев и Милко Вачев
НЯКОЛКО групи троянци – част от административния отдел на БК „Чавдар“, бивши баскетболисти, бивш председател на клуба (Милко Вачев) и моя милост, всички ние с различни разбирания за играта, но еднакво обичащи я – бяхме „на живо“ в зала „Васил Левски“ във Велико Търново на 3 март и изгледахме финала за Купата на България между „Левски Лукойл“ (София) и „Рилски спортист“ (Самоков). Когато на касите за билети час преди началото ни съобщиха, че на централната трибуна няма места на първите редове и ни предложиха да сме в агитките на „Левски“ или „Рилецо“, ние с Милко, предварително споделили мнението, че самоковци ще бият, се насочихме към техния сектор. Половин час преди началото секторът вече бе изпълнен с привърженици отбора, облечени с екипи на тима – сред тях всички играчи от представителните отбори на клуба, над триста човека, дошли с шест автобуса, осигурени от клубния президент Петър Георгиев.

САМОКОВ, град, почти равен по население на Троян, с толкова много отбори в подрастващо направление – сериозна работа! Отдавна исках да се запозная с г-н Георгиев – бивш баскетболист, инженер, успял бизнесмен, президент на БК „Рилски спортист“, построил модерна баскетболна зала за 4000 зрители в родния си град и вече 25 години даващ пари за любимия си спорт. За моя радост, около петнадесет минути преди началото на мача, той се спря пред нас с г-н Вачев, тъй като се бяхме оказали в центъра на най-колоритната самоковска агитка. Поздрави ни усмихнато, а аз не изпуснах възможността да ни представя като троянци и самоковски привърженици. Разговаряхме няколко минути за баскетбол – за техния баскетболен проект, ролята на личностите, избора на домакинството за финалния мач, стила на работа на федерацията. Прекрасен събеседник и с мащабен поглед за развитието на баскетбола в страната… Запознах го с Милко Вачев, двамата също се поразговориха, направих им и снимка – един настоящ и един бивш президент на баскетболен клуб в България. Г-н Георгиев настоя и аз да се присъединя и един от баскетболните съдии ни снима. Накрая го уверих още веднъж, че сме седнали в тяхната агитка, само защото сме убедени в победата на Самоков, дори си позволих прогнозата, че ще е с разлика от 10 точки (сбърках с една). Създателят на баскетболния проект „Рилски спортист“ се засмя и каза: „Надявам се да бием, но важното е да стане празник и да видим хубава игра!“.

ВСИЧКИ близо 2000 човека по трибуните наистина видяхме хубава, интересна и качествена за българските стандарти баскетболна игра. „Нашите“ започнаха една идея по-спокойно, докато и за обикновения зрител биеше на очи притеснението и напрегнатостта в редиците на „Левски Лукойл“. Треньорските щабове също изглеждаха съвсем различно: Удо (Людмил Хаджисотиров, „Рилски спортист“) – спокоен, концентриран и въздържан; Тити (Константин Папазов, „Левски Лукойл“) – пребледнял, изнервен и сприхав.

Заслужените победители и носители на Купата на България 2018
Най-добрият в мача получава наградата си
МАЧЪТ предложи равностойна първа част с едва доловимо превъзходство на „Рилецо“ и предимство от 5 точки, 27:22. В началото на втората част левскарите „настъпиха газта“ и след 10 безответни точки обърнаха резултата. Не за дълго обаче, Удо реагира, взе прекъсване, начерта стратегията, самоковските играчи я спазиха стриктно, а опитният 39-годишен Данчо Бозов нямаше спирка (ВИП играч на мача с 21 точки). На почивката двата отбора се оттеглиха при резултат 54:44 за самоковци, но възелът за крайния изход остана яко завързан. Третата четвъртина, до последните три минути, беше доста равностойна, а „Левски“ правеше неистови усилия да остане в мача, но въпреки това „Рилецо“ влезе в последната четвъртина с преднина от 9 точки. В тази последна част „Левски Лукойл“ беше в истински нокдаун, пълен шок, треньорската им група също – неадекватна и безидейна. Крайното 89:80 за „Рилски спортист“ само узакони пълното му превъзходство, докара до екстаз самоковските привърженици и смълча левскарската агитка.

ВЪЗТЪРЖЕСТВУВА справедливостта и победи по-добрият проект, а същевременно се спука сапуненият мехур на един илюзорен и недоизмислен, наречен „Левски Лукойл“. Ще видим какво ще стане в обозримото бъдеще, но съм убеден, че „Левски Лукойл“ ще се размине и с успех в Балканската и Националната лига.

***

НАКРАЯ няколко изречения за поредния кръг във финалната шестица на мъжката ни „А“ група и нашия „Чавдар“ (Троян). Всичко се разви според предварителните очаквания. „Буба Баскет“ (София) след победа над „Атлетик“ (София) – един от основните претенденти за титлата, може да се счита вече за шампион. ИУ (Варна) разби „Берое 2“ (Стара Загора) като гост и заедно с „Атлетик“ ще спорят за второто и третото място. „Чавдар“ загуби минимално в Шумен (86:80) и както отбелязах в предишния си репортаж, не може да бъде изместен от четвъртото място. Основни реализатори за нашите срещу „Шумен“ – Ценко Наков (22 т.), Филип Каменов (17 т.), Николай Маринов (16 т.) и Тодор Колев (15 т.), В неделя, 11 март, в домакински мач „Чавдар“ приема „Атлетик“.

Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата:

6 коментара:

Анонимен каза...

Чорбар всезнайко какво друго да напише!

Анонимен каза...

Дали е чорбар не зная ама премълчава че сме загубили от последния и колко загуби вече станаха не се споменава много май Само харчат парите ама нали и той е от тях

Анонимен каза...

До Втори , добре де излез и кажо кои са твоите пари и колко са , няма тема в която да пропуснеш че баскетбола ти харчат парите.

Анонимен каза...

Половината от "заслужените победители и носители на Купата на България 2018" на Снимка №2 не са ли малко по-тъмнички от средностатистическите българи?

Анонимен каза...

8 март 1984 г., Будапеща. Женският баскетболен отбор на „Левски“ става ЕВРОПЕЙСКИ шампион, печелейки КЕШ. „Сините“ поставят на колене един от най-скъпоструващите и най-класните тимове през 80-те години на миналия век - „Зулу“ Виченца – 82:77

Анонимен каза...

8 март 2018г Левски жени на 9-то място в България.Има разлика нали.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |