В Троян: Пак ще има „калоферско хоро“ на Богоявление

* На Ивановден с историческа възстановка ще отбележим 140-годишнина от освободителния щурм на Троянския проход
Предстоящо
На Богоявление в Троян, 6 януари 2016 г.
НА ЙОРДАНОВДЕН (6 януари, събота) ще е традиционното спасяване на кръста във водите на троянската река (Бели Осъм) в централната част на града – на обичайното място под Музея а занаятите и кафене „Антик“ (около 10:30 ч.). Богоявленският празник ще започне рано сутринта с тържествена служба в троянската църква „Св. Петка“, след което с литийно шествие множеството ще стигне до реката. За отбелязване е, че за втора поредна година и в Троян ще го има „калоферското хоро“ – след спасяването на кръста участниците ще се хванат на мъжки танц в Осъма, за прослава на българското и християнската вяра.

ПО-РАЗЛИЧНО тази година ще бъде отбелязан големият троянски ден 7 януари (Ивановден, неделя), когато честваме победния щурм на Троянския проход през Руско-турската освободителна война. 140-годишнината от тази тежка и славна военна победа ще бъде почетена с историческа възстановка. „Театрото“ ще е пред малката музейна сграда (където се е намирал старият турски Конак, 11:00 ч.), а след това по традиция ще бъдат поднесени венци пред паметника на военачалника ген. Карцов в центъра на Троян и пред паметника на загиналите освободители в с. Балканец и на Карцовия бук на под билото.

Т21

Още по темата:

8 коментара:

Анонимен каза...

От колко часа е спасяването на кръста?

Анонимен каза...

Ходете първо на църква и после гледайте сеир по троянски( за повечето)Неможе от 22000 гражданя на службите освен на Великден да има 20 души?!?!?!

Анонимен каза...

Прав си, дядо попе! Но това е положението! От време оно е такова. Езичници са и не вярват в нищо. Симеон ги е клал като ярета, и пак са останали езичници! Но пък, от друга страна, що не минеш по къщите. На гости да минеш по енорията. Къща по къща. Врата по врата, вход по вход. Вечер след вечер... Запознай се лично с тях. И ги попитай, що не ходят. Тогава да видим какво ще отговорят. Сигурен съм, че врата затворена няма да остане и ще е празник за всяко семейство!
Щото тука във форума ... само ХЕЙТЪРИ, като мене дрънкат глупости...

Анонимен каза...

Напълно съгласен съм с теб 3

Анонимен каза...

Що троЕнци тъй крадат чужди обичаи?
В тоз умиращ градец верно само дебили са останали, дето викат „За България” за щяло и нещяло.
А ако ги попиташ какво точно правят или са направили За България, мучат недовлно като гладни говеда и викат „Ти къв си ве”.
Честит Йорданов ден на Калоферци!

Анонимен каза...

Проблемът на тоз народ е липсата на елитарно общество. Дали сме властта и парите на простите и бедните и резултата не закъсня, примерно. Народът е яко прост и едновременно почти толкова беден. Църквата сее разврат, властта пилее народни пари , а народът смуче захарно петле и се смята за голем тарикат. Така е било и така ще си остане!

Анонимен каза...

Дядо Панко вметна Тук се подвизават само жалки анонимковци. За последен път ви чета глупостите.

Анонимен каза...

Дядо Данко вметна Дядо Панко, ша мреш ли уа?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |