Приеха програма за въздуха в Троян

* През м. март предстои корекция на местните данъци и такси в посока стимулиране/санкциониране * Предлага се забрана за движение на МПС с двутактови двигатели и отопление с въглища и брикети на общински и държавни сгради
Пушеци
НА СЕСИЯТА СИ през м. ноември Общинският съвет в Троян прие с пълно единодушие внесената от кмета Донка Михайлова Програма за намаляване нивата на замърсителите и достигане на нормите за качество на атмосферния въздух (КАВ) по показател фини прахови частици (ФПЧ) на територията на град Троян за периода 2016-2020 г. От гласувалите 28 съветници всички бяха „за“, без „против“ и „въздържал се“. Приемането на този общински нормативен документ е и във връзка с все по-строгите изисквания по отношение на замърсеността на въздуха в законодателството на ЕС; ще припомним, че през тази година България бе осъдена от европейския съд в Люксембург за „трайно лошото качество на въздуха“ в някои наши агломерации (София, Пловдив, Варна, части от Северна, Югозападна и Югоизточна България).

КЪМ ПРИЕТОТО решение има и допълнителната и много важна т. 2, която задължава общинската администрация на сесията през м. март 2018 г. да внесе предложение за изменение на местните данъци (данък сгради и данък МПС). В посока на стимулиране/санкциониране за намаляване на фините прахови частици и замърсеността на въздуха в Троян. Предложените мерки са следните: 
     1. Намаляване на данъка на санираните със собствени средства (на гражданите) сгради; 
     2. Намаляване на данък сгради на домакинствата, отопляващи се с термопомпи и климатици; 
     3. Въвеждане на пълна забрана за отопление на държавни и общински сгради с въглища, брикети и други генератори на големи количества ФПЧ; 
     4. Спиране от движение на моторни превозни средства (МПС) с двутактови двигатели с вътрешно горене и на стари МПС с над 35 години от първа регистрация; 
     5. Увеличаване на данъка на МПС без катализатор и с над 25-годишна първа регистрация;
     6. Намаляване на данъка на МПС с първа регистрация под 5 години. 
На сесията през м. март ще бъдат предложени съответните нива (проценти) за стимулиране/санкциониране по петте мерки.

Т21

Още по темата:

26 коментара:

Анонимен каза...

Няма да е зле и да спрете да опесъчавате с пясък и камъни. Не ви ли прави впечатление какъв прах се вдига след всяка една кола. Ама така е по лесно да се обвинят гражданите за всичко. Като ви знам и вие се знаете колко сте неграмотни в този общински съвет нищо умно не можете да измислите. По цял ден се чудите как да откраднете.

Анонимен каза...

П.Д. се самоизрита от хранилката.
Кога и вие ще го направите,та да не тровите населението на Троян с малоумните си решения.
Неграмотници.

Анонимен каза...

Доне, само да вметна, че 80% от мАторите де идват на калеешкото са двутактови.Също така много от тия парпалятници по троянските села също са двутактови.Да те видя как ще ги забраниш.

Анонимен каза...

Не разбрах само циганите които горят гуми как ще ги санкционират.

Анонимен каза...

Добре е да се припомни как през 2008 г. М.Акимов с ГЕРБ и безличията БСП и сбиротака "Избор за Троян" ликвидираха последния шанс на Троян за газифициране. Днес същите тези умници се правят на загрижени за мръсния въздух над Троян, който е факт през зимния сезон от десетилетия. Къде е газта днес и кой пое или му бе потърсена отговорност за ликвидирането на газифицирането на Троян?
Предлаганите "мерки" няма да решат проблема. Да не говорим до колко са законни и примерно колко съдебни дела ще отнесе общината при едно такова абсолютно незаконно спиране от движение на автомобили с над 35-годишна регистрация.
Кой например ще следи едно жилище/къща, което се е "регистрирало", че се отоплява с климатик и който климатик отоплява само една или две стаи, когато или ако изобщо работи - дали не се отоплява на дърва или на въглища?
А случайно да ви е направило впечатление отсъствието на точка в тези "мерки" относно отоплението на производствените сгради на троянския бизнес? Дали те са с климатици или с термопомпи?
Централно отопление вече е кауза пердута. Нито ще има газ, нито някой ще инвестира в град като Троян с такъв ужасяващ демографски срив. А за отоплителна централа на дървесни и селскостопански отпадъци едва ли са чували.
Геотермални източници също са невъзможни при днешното неадекватно управление на Троян. Да не говорим, че подобно мое предложение бе отхвърлено преди години от ОбС и общински съветници, които до ден днешен продължават да търкат столовете в ОбС Троян.
Община Троян загуби близо 50% от населението си за последния четвърт век. Огромните промишлени предприятия отдавна са само спомен. Сериозна част от обществените сгради се отопляват от газови инсталации със скъп газ от бутилки. Потреблението на въглища и брикети като най-големите замърсители е спаднало поне двойно на база края на 80-те…. И т.н. Всичко това предполага замърсяването на въздуха над Троян днес да е спаднало поне двойно от времената в началото на 90-те, когато Троян бе жив град, с огромни перспективи и когато все още не бе налазен от управленските кретени на бившата троянска номенклатура на БКП, които от тогава до ден днешен го съсипват, обезлюдяват и на практика унищожават. Унищожават го без „против“ и „въздържал се“, а понякога и с „бурни ръкопляскания“.

Анонимен каза...

Прощавайте, ама старата ми кола, която е над 30 годишна е само на газ и бензиновата и система е изцяло оперирана и я няма... Убеден съм, че е по-безвредна дизелаците на Фолсваген от последните години! Пак са взели решение без да са компетентни!!!

Анонимен каза...

Ами, по принцип старите коли трябва още на ГТП да ги спират ако не покриват нормите.
Проблема е, че изобщо не се мерят изгорелите газове.
А старите камиони с които се возят дърва и други подобни?
Както и старите микробуси.
Пак е въпрос на ГТП.
Нека от там да ги стегнат и да си вършат работата.
А за колите и данъка - кола с катализатор плаща 50% ама ако е до 101 коня. Ако е 120 коня и 5 катализатора да има - файда никаква.
А другият проблем - в талона пише катализатор.
Той обаче още преди много години е фалирал и е "изкормен", но това също не се следи.
Е, в София май има 5 машинки в ченгетата, които хакат анализатора в аспуха и после свалят номера.

Анонимен каза...

Браво на дона кьртицата спорд това мьдро решение няма да имаме право да използваме и косачки за трева лично аз ще следя тези които го гласуваха това дали си косят дворовете на рька и ще ги снимам и побликувам

Анонимен каза...

Ей , от този номер 5 няма отръвка ни в делник ни в празник. Трови с безконечните си словоизлияния този сайт , няма ли кой да го озапти. Администраторе , вземи мерки с надрусаните. Баста , отивай се лекувай.

Анонимен каза...

Тая цялата работа е в помощ на богатите.
А бедните да го ду.ат.
Всели празници.

Анонимен каза...

Пичове, изгледайте записа на сесията. Тези предложения са направени от Марин Радевски. Те са незаконни и неизпълними. Това се опитва да му подскаже неговия съкилийник (простете съпартиец) Минко Акимов. Както обикновено - глупости на търкалета. Някакво трабантче карало пред колата на Радевски и го "вдъхновило" да направи тези предложения. "Силният човек" не се интересува кое е законно и кое не...

Анонимен каза...

След като тези предложения са направени от Великия Марин Радевски и щом той мисли за жителите на Троян аз го питам.
1.Радевски кои ще заплати материалните щети напукани къщи по ул.Македония които ни нанасят вашите тирове да захранват Калинел по тази тясна улица.
2.Радевски при един сантиметър сняг се изсипват тонове пясък за да могат камионите да изпъплят до Калинел.След като изсъхне времето улица Македония става пустиня.Не се диша от пясъка който се носи във въздуха и влиза в домовете ни.Успешната Дона не праща хора да изчистят пясъка.Кои ще плати за нанесения ни тормоз да търпим вашите камиони да ни разрушават домовете.
3. Радевски по съдебен път ли да си потърсим правата.

Анонимен каза...

Коментар 9-ти ме подсети, че на дебилите и управленските кретени в този град трябва да се обръща още по-сериозно внимание.
И така, да разгледаме точките от "мерките" една по една.
Първа точка е дискриминационна, незаконна и е извън правомощията на един ОбС
Втора точка е отбиване на номер или нещо като "точка за пълнеж", тъй като вносителите са видимо със сериозно умствени затруднения, а все пак трябва нещо да предложат. Ефекта от нея е повече от нищожен плюс неизпълнимо като замисъл.
Трета точка е една жалка йезуитщина. Колко от държавните и общинските сгради се отопляват на въглища и брикети? Най-много някое от селските кметства да се отоплява на дърва. А как възнамерява общината да заповяда на държавата как да си стопанисва сградния фонд? И сега черешката на тортата - виждате ли някъде да се забранява на държавните и общинските сгради да ползват за отопление дизелово гориво или леко корабно гориво или мазут? А такива има и още как!!! И сега - не ви ли се струва меко казано нагло и престъпно общината да спира 40-годишния Москвич или Трабанта на някой беден троянски пенсионер, а в същото време само една от локалните отоплителни системи на дизел или мазут прави замърсяване колкото автомобилите на всичките троянски пенсионери, които през зимния период дори не ползват автомобилите си?
Точка четвърта е абсолютно беззаконие. Излишно е да се коментира защо.
Точка пета е някакво пожелание, което нито е изпълнимо, нито ще има някакъв ефект от нея.
Точка шеста е реверанс към троЕнските новобогаташчета и по никакъв начин нито може, нито ще стимулира днешните троЕнски роби и прислужници на същите тези новобогаташчета да си закупят нови автомобили. Да не говорим за отчайващо бедните троянски пенсионери и едва свързващи двата края семейства на учители, чиновници и средния и ниския медицински персонал.
И така - някой да ми каже какво всъщност са приели общинските съветници с "пълно мнозинство и без против и въздържал се" на тази сесия? "Отбивали са номера" по стара нищоправеща традиция? Постарали са се да бъдат на нивото на дебила с коментар 9-ти?
Какво изобщо става в този побъркан град и в частност в още по-побъркания му ОбС? Парад на птичи мозъци?
*
Важно е да се припомни, че се забравя - тази година кметицата Михайлова, подкрепена от ГЕРБ, "Избор за Троян" и ВМРО извършха най-грандиозното престъпление срещу Троян и остатъчните му жители, като харизаха на безценица стратегическия имот "Резиденцията". Това престъпление и този срамен акт се оказаха толкова позорни и бандитски, че дори общинските съветници на БСП се възмутиха от собствената си кметица и гласуваха против.
Какво изобщо става в този побъркан град и в частност в още по-побъркания му ОбС? Парад на птичи и престъпни мозъци?

Анонимен каза...

Абе сушилните на дърводелските фабрики с климатици ли са? Или с термопоНпи?

Анонимен каза...

Еиииии Тези празни глави маи само ги носите за равновесие да не Паднете в някои канавка.Искам да ми Обясните Кои коли са Двутактови и дали се карат Мотори зимата бе Кумунисти Мръсни.

r3d33ms каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

А ти 15-ти,къде прочете че забраната ще важи само през зимата бе имбециле свиден? Колкото до двутактовите автомобили - вартбург и трабант все още могат да се срещнат по "европейските" ни пътища ...

Анонимен каза...

Спрете да горите възглавници и разни фурнири в котлите на скапаните ви фирми ще изтъровите народа вие си знаете кои сте то се вижда отвсякъде.

Анонимен каза...

На никой ли не му прави впечатление КАК ЦЕЛОДНЕВНО ПУШИ КОМИНА НА СУШИЛНЯТА НА ФИРМА ТОНИКС на изхода на града. Половината град минава от там , а ние живущите сме тровени всеки ден. НЕ НИ ХВЪРЛЯЙТЕ ПРАХ В ОЧИТЕ А ЕЛАТЕ И НАПРАВЕТЕ ЕДНА ПРОВЕРКА ПО СЕГА ДЕЙСТВАЩИТЕ ЗАКОНИ.
МОЛЯ СВЪРШЕТЕ СИ РАБОТАТА ЗА КОЯТО СИ ВЗИМАТЕ ЗАПЛАТАТА.

Анонимен каза...

А хората, които притежаваме и с много мъка, време и средства сме възстсновили автобили от 70-те и началото на 80-те, какво правим?
Ще свалят регистрацията и ще е законно да ги ползвам за мебели ли?
Това къде го има по белия свят?
Що за елементарно ниво на мислене?
Кой направи техническия анализ и становище по тази точка и ще го предистави ли?

Анонимен каза...

и аз съм против т.4. моя автомобил е напълно реставриран и е от края на 70-те години
със него изминавам около 200км на година
и със това ли ви замърсявам въздуха ?????
във навсякъде във европа поощряват собствениците на стари автомобили само тук ги е**т

Анонимен каза...

Като ходят по побратимените градове не само да папат ами да се огледат и да видят какво са спрели "хората" пред домовете си.Дамски автомобил, мъжки автомобил и един класически.Както го наричат в Англия - Sunday car.Първите три точки напълно подкрепям и адмирации за тях и всяко усилие в тази посока.Вторите три са под всякаква критика.

Анонимен каза...

Това за непризнаване на катализатор на автомобил над 100 к.с. е останало от далечното минало и не е актуално.После има доста автомобили с газови уредби, за тях облекчения ще има ли?

Анонимен каза...

То и това, че кола над 100 коня също е от преди 50г, ама още си седи.

Анонимен каза...

А някой няма ли да каже на кака Донка ,че в Германия хората отдавна са измислили много нормален и логичен подход по тази тема. На входовете на много градове стоят табели, на които е обозначено, че в градската част могат да влизат автомобили отговарящи на определени норми.По точно всички притежаващи зелен плакет за вредни емисии.Бензиновите автомобили,дори и над 20 годишните,при проверка от ТЮФ получават безпроблемно въпросния плакет, който се залепя в долната дясна част на предното стъкло, и на него е изписан регистрационния номер на автомобила.Тези, предимно старите дизели ,както и много стари бензинови автомобили, които не отговарят на еконормите получават жълт или червен плакет и не се допускат в града. НО! Никой не може да ги спре и забрани от движение извън градовете с ограничение!
Отделно дизеловите автомобили заплащат двойно по-висок данък от бензиновите. Разбира се и горивата в Германия са горива!

Анонимен каза...

На вниманието на общината http://eco-projectgroup.com/portfolio/.
Предлагам да проучи стойността и да финансира желаещите да поставят филтъра. Би могло и чрез директно намаление на данък сгради със съответната сума.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |