Троянският проход хлопна кепенците

* От 30 ноември е забранено преминаването на всички видове МПС, причината според АПИ е „ураганен вятър, нулева видимост и снегонавявания“ * Докога, не се знае – валне ли малко повечко,
  може и до напролет, не е да не е било...
Хубава работа, ама… Актуализиран
Електронното табло при разклона за Варна /София е категорично "Троянски проход – затворен"
НА 30 НОЕМВРИ следобед Троянският проход (Беклемето) – част от 126-километровия второкласен републикански път II-35 от Плевен през Ловеч, Троян и Троянския проход до Кърнаре, най-пряката и бърза връзка на Централна Северна България с Пловдивско – бе затворен за движение. В сайта на Агенция Пътна инфраструктура (АПИ), която отговаря за републиканската пътна мрежа, формулировката бе някак двусмислена и не съвсем ясна – там пишеше, че се ограничава движението по път II-35 през Троянския проход за всички МПС; но пък електронното табло и табелата преди Троян, пак отговорност на АПИ, бяха кристално ясни и казваха: Троянски проход - затворен.

СПОРЕД официалната информация причината за затварянето е ураганен вятър, нулева видимост и снегонавявания; но всички знаем, че освен тази конкретна причина има и друга, по-основна – от десетилетия никой не търси решение на проблема със снегонавяванията на Беклемето. Специалистите твърдят, че решение има и няколко навеса, каквито могат да се видят в Алпите и на други места, ще държат прохода отворен целогодишно, или почти; и ще прекратят сегашната практика като падне снежец, Беклемето да хлопва кепенците. Но защо нищо не се прави, кой да ти каже?!

Голямата табела малко преди Троян също бе категорична – проходът е "closed", 30 ноември 2017 г.
И ТЪЙ, Троянският проход е затворен за движение. Докога? Едва ли в сегашната ситуация някой може да се ангажира с надежден отговор; а валне ли малко повечко, може и до напролет, не е да не е било...

***

ЕДНА ВМЕТКА. В коментар към този материал в сайта на Т21 (1 декември 2017 г.) инж. Илиян Пеевски напомни, че още през 1991 г. е внесъл в тогавашния троянски Изпълком предложение за целогодишно функциониране на Троянския проход чрез създаване на общинско акционерно дружество, което да получи концесия за Беклемето; пак по негова инициатива през 2009 г. депутатът от нашия избирателен район Кирил Гумнеров е отправил парламентарно питане към тогавашния регионален министър Росен Плевнелиев  – министерският отговор бил, че зимното отваряне на Беклемето е невъзможно заради... многото сняг и силния вятър?! През 2004 г. въпросът за необходимостта от функциониране на прохода през зимата бе поставен ребром от собственика на най-голямата троянска фирма Калинел ЕООД инж. Марин Радевски на среща в Орешак на представители на местния бизнес със строителния министър по онова време Валентин Церовски; резултатът – нулев. Още по-рано, през 2002 г., на организирания с финансовата подкрепа на Швейцарското правителство и Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество (ШАРС) Обществен форум в Троян, бе потвърдено, че решение на проблема има; и то е – изграждане на няколко навеса срещу снегонавяванията, както се прави на много места в Швейцария (виж Беклемето - троянската дискотека, Т21, 2009 г. – бел. ред.). В средата на м. февруари 2016 г. пък троянският бизнесмен Радослав Чолаков-Роко, чиито товарни автомобили ежедневно минават през Троянския проход, ядосан от мудността на институциите, със собствени сили и средства проби прохода и пусна движението (виж Роко проби Беклемето, Т21, 2016 г. – бел. ред.). Днес е 2017 г. и не сме мръднали нито крачка напред, а неотдавна пред Т21 зам.-директорът на Националния исторически музей (НИМ) и наш съгражданин проф. д-р Иван Христов не (съвсем) на шега напомни, че по римско време Беклемето е било проходимо по-дълго време през годината отколкото днес (виж От понеделник започва отваряне на Беклемето, обеща инж. Грозданов, Т21, 2017 г. - бел. ред.); както се казва – коментарът е излишен.

Т21

Още по темата:

14 коментара:

Анонимен каза...

Я да видим какво пише по-горе и колко и до колко са верни тези констатации -
"Никой не търси решение" и "Специалистите твърдят че има решение"
1. През Януари на 1991-ва година имам внесено предложение до временния Изпълком /още нямаше ОбС/ с две точки
- създаване на акционерно дружество за развитие на к.Беклемето
- Община Троян да поиска да и бъде даден Прохода Беклемето на концесия, за да бъде поддържан и да работи през зимния период.
Както сте се досетили - нищо и половина
2. На местните избори през 1999-та отварянето на Прохода Беклемето бе в предизборната ми програма, както и на по-следващите избори.
3. След 2007-ма поне 10 пъти на сесии на ОбС Троян съм поставял въпросът с предложения за отваряне на Прохода Беклемето
4. През 2009-та или 2010-та депутата Гумнеров поставя мой парламентарен въпрос пред министър Плевнелиев за отваряне и поддръжка на Прохода Беклемето през зимния период. Министър Плевнелиев отговори от парламентарната трибуна, че това е невъзможно, защото през зимата били студено, духал вятър и имало сняг????
5. Водих разговори с Областни управители и правих лоби в Народното събрание за отваряне и поддръжка на прохода Беклемето през зимния период.
6. Преди няколко месеца разговарях и с министър Ангелакова за Прохода Беклемето.
7. Имам десетки публикации и коментари във връзка с отварянето и поддръжката на Прохода Беклемето.
През всичките тези години нито един път не получих подкрепа или съдействие от троянските управници. А те не си мърдаха безценните пръстчета по въпросът. Чак в днешни дни си дадох сметка, че не мога да искам подобно нещо от едни овластени кретени.
*
Разбира се, всичко това троянските медии и управници умишлено го криеха от населението, за да може /след малко ще цъфне/ всеки помияр да ме пита "Ти какво направи", а медиите да кършат ръце и да внушават - "Никой не търси решение".
Разбира се, на всички срещи или предложения давах примери за възможните инженерни съоръжения и за възможностите за финансиране и изпълнение.
Понеже не знам друг да е правил в публичното пространство подобни предложения за тези инженерни съоръжения - ще попитам авторът на тази статия кои са тези специалисти и конкретно от кого, кога и къде е чул подобни предложения.
И една малка забележка към автора на статията /понеже горното не е забележка, а обвинение/ - когато се правят такива инженерни съоръжения няма "почти", а на 100% те работят и подсигуряват проходимостта.
А иначе - в статията се поставят точните въпроси и проблеми, свързани с прохода Беклемето, както и въпросът "Докога?". Ще отговоря само на него - докато Троян се управлява от политически и управленски кретени!
Хайде да идва помиярът "УНИКАТ" и да обясни с какви "глупости" съм занимавал съветници и кметове в ОбС.

Анонимен каза...

Това да не е кръчма че да хлопне кепенците.

Анонимен каза...

Смятай за какво говорим, след като и в министерството не могат да преборят Дочков.
Нали знаете как неговите работници нарочно правят големи "спящи полицай" от сняг, за да не се и опитват колите да преминават.
Иначе ни залъгват - големи навявания и тем подобни.

Помияра каза...

Пеевски, много добре си ги направил тези неща, ама как
очакваше оня озъбен герберски
пеее*ас да може да измисли нещо полезно?

Анонимен каза...

1 декември, 10.30ч - около хотел Сима почти няма
сняг.
Справка www.hotelsima.com
По-нагоре може да е с 1-2 градуса по-студено, но съм
на 90% сигурен, че по пътя няма плътна снежна покривка.

Анонимен каза...

Със 17 гласа „за“, 11 „против“ и 3 „въздържал се“ Общински съвет-Ловеч закри длъжността зам.-кмет по образованието, културата, туризма, здравеопазването и социалните дейности“

Анонимен каза...

6-ти кака ти Дона дали ще изгони приятелката си пенсионерката Поля Димова дето нищо не върши.

Тъпия каза...

Дааааа....вчера Дочков беше изкарал всички оръдия на пътя и хвърляха сняг....Вятъра го разкара напред - назад и ето резултата...затвориха прохода!

Анонимен каза...

Пеевски е много прав, но навяванията са на 2 места в "нашето" и на 2-3 места в "Пловдивското", там трябва координация между Плевен, Ловеч, Троян и Сопот, Карлово, Пловдив. Е там се пука гумата. Сега с ремонтите на Хаимбоаз може е да го изчистят, кой знае, ако има за крадене... А иначе пистата е работила над пътя само 1 зима за около 5 дни, вчера е имало страхотен вятър, оръдията могат да правят сняг при поне минус 5 градуса, та "тъпия" едва ли е познал. Иначе хората на Дочков правят снежната бариера за любителите на дрифтинга, джиповете и снегомобилите. Познавам Дочков, не съм говорил с него от години, проста логика.

Анонимен каза...

НЕЩО ПО ТЕМАТА: https://frognews.bg/biznes-turisam/beklemeto--troianskata-diskoteka.html

Анонимен каза...

Ама защо трябва някой насила да затваря пътя?
Когато някой реши да тръгне при наличие на предупреждения - отговорността си е негова.
Като се ковне в някоя пряспа ще потърсим Сима, ще си плати и ще го извадят.
Нали се сещаш, че тези препятствия се топят последни.
Пътя е почти на асфалт, а там остава купчина ЛЕД.
Топи се през деня, а през нощта става на буца лед, която след това по-трудно се топи.

Анонимен каза...

А защо трябва координация????
Нашите си чистят до горе - до пътя за паметника, а пловдивчани си чистят от там надолу.
Знаеш ли колко пъти съм минавал при все още проходим проход и от "нашата" страна е плътно сняг, а от южната са минали с луга и пясък, та или се е разкишило от скорошното минава или е останало вече на асфалт.

Анонимен каза...

Много сте прав, 9-ти, наистина големите навявания са общо на 5-6 места и точно на тези места трябва да се направят "козирките" и другите инженерни съоръжения. На останалите конфликтни точки - снегозадържащи съоръжения. Инвестицията не е голяма и ако АПИ и МРРБ бяха притиснати от местните управи на общините и областните управи по оста Плевен-Пловдив - реконструкцията на пътя през Прохода Беклемето щеше да бъде вкаран в транспортния план през периода 2007-2013 за еврофинансиране и отдавна щеше да е завършен и да сме забравили. Да, ама не. Ни регионална политика, ни местен интерес от овластените кре.. ..сещате се. А хората и бизнеса продължават да инкасират загуби. Стопирано е за 5-6 месеца движението на хора, стоки и капитали. И всичко това през 3-тото хилядолетие. За смях сме станали с тези малоумни управници, а от Европа ни наричат "идиотите на Балканите".
Колкото до "чистенето", вижте, и така може, но е доста по-трудно, изисква много техника за едновременна работа и рисковете за преминаващите автомобили са огромни. Да не говорим, че ще се наложи да се затваря Проход за по няколко дни докато се успее с пробиването на огромните преспи. Разбира се без чистене няма да мине, но то трябва да бъде между тези инженерни съоръжения, където няма това огромно снегонатрупване от вятъра и чистенето става бързо и безконфликтно.
Самият път е от републиканската пътна мрежа и отговорността е на АПИ и държавата. Сами разбирате, че докато общинските управници спят и си чоплят носовете /по този въпрос/ - нито АПИ, нито МРРБ, нито висшата управленска върхушка ще си мръдне пръста. Къде по-приятно и не натоварващо /и доходоносно май/ е да лепиш стиропор с "първи копки", а медиите и ПиАр-ите да надуват вувузелите колко си "успешен".
Областните управи имат определени лостове за въздействие и могат нещо реално да свършат, ама да сте чули и разбрали нещо да са свършили? Не? Kакво съвпадение - и аз не съм чул, макар да ги подканях през годините. Я да ви питам - някой от вас знае ли какво работят двамата троянски зам.обласни управители? Присъствали тук и там? Снимали се тук и там? Отговаряли за това и онова? Не бе, питам ви какво работят и какво конкретно свършиха за/от т.нар. "регионална политика". А Прохода Беклемето е регионален проблем та дрънка!!! Ще ви кажа какво "работят" - единият е "директор на водопад" и следи водата да не тръгне в обратна посока, а другият го подпомага като "отговаря за гравитацията". С две думи - безлични синекури!
Избягвам да коментирам какви ги върши г-н Дочков, защото той дава огромни средства за спорта и троянските деца, а аз такива хора ги уважавам. Само ще спомена, че той направи огромни, но безумно неефективни капиталовложения, благодарение на тъпите си консултанти, които нито разбират от ски-индустрия, нито от градоустройство и курортно строителство, нито имат опит, познания и пряка информация какво правят в другите региони или държави. Към това като прибавим липсата на всякаква визия и стратегически план на община Троян за развитието на Беклемето като зимен курорт – кашата става пълна. Не случайно Беклемето е един АНТИ зимен курорт, въпреки сравнително големия си потенциал.
А за какъв сериозен курорт може изобщо да става дума, след като е блокиран за 6 месеца достъпа към него от половин България? Кой е този частен инвеститор, който при подобни обстоятелства ще прави сериозни инвестиции там? Подобни инвестиции може да си позволи само общината, но поетапно и с точни разчети за да може първия етап да подсигурява финансирането на следващите и т.н. Да, срокът на откупуване ще е малко по-дълъг, но преките и най-вече косвените дивиденти за общината ще бъдат огромни. Само ще ви спомена, че благодарение на др.кмет-милиционер и управленските кретени – до 2020 г вие ще продължите да изплащате с данъците си онези 5,5 млн глоби и санкции. Сещате ли се с тези пари къде щеше да е Беклемето днес, ако общината бе свършила нещо полезно за гражданите и бъдещето на Троян?

Анонимен каза...

Пеевски, а законно ли е
някой си да реши да прекара ски-писта през републикански път?
Дали това не е основната причина прохода да се затваря - за да може да се пусне пистата през пътя и шопите да се пързалят на воля?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |