„Чавдар“ на двата полюса – с победа и разгром

* Знаете ли, че капитанът на нашите – Любо Лилов, е председател на местния парламент в Ботевград?
 
Баскетбол, „А“ група, сезон 2017/18 г.

Стефан Генков
Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков
 
В ДВА ПОРЕДНИ домакински мача „Чавдар“ (Троян) се представи в различна светлина – потопи „Делфин“-ите от Бургас, разгромявайки ги с 119:82, но бе смачкан от моряците от ИУ (Варна) с притеснителното 50:90. В мача с бургазлии на 22 октомври изобщо нямаше интрига, като и в четирите части нашите изцяло доминира, за да се стигне логично до изразителния краен резултат. А най-хубавото за отбелязване бе отличната игра на троянския юноша Николай Маринов, реализирал 24 точки и постигнал отличен коефициент на полезност. В този лесен мач добре се представиха познатите стари муцуни Ценко Наков (19 т.) и Тодор Колев (18 т.); по десетина минути игрово време записаха и юношите на „Чавдар“ и се отличиха с доста добри изяви. На обичайното високо ниво бе и капитанът и най-добър играч на „Чавдар“ през последните три сезона Любомир Лилов, който вече е и помощник треньор на отбора.

Любомир Лилов води сесия на Общинския съвет в Ботевград, 2017 г.
Новият председател встъпва в длъжност, м. май 2017 г.
Любо Лилов загрява преди мач на "Чавдар", Троян
С 16-годишния троянски талант Красимир Маринчевски
И ТУК му е мястото най-сетне да осведомя приятелите и феновете  на баскетбола в Троян за един малко известен, но любопитен факт – за обществената позиция на нашия капитан Любомир Лилов. Той е?! Да, той е председател на Общинския съвет (ОбС) в Ботевград от м. май 2017 г. (представлява доминиращата местна коалиция „Обединени за бъдещето на Ботевградска община“, ОББО - бел. ред.)! Факт, който от само себе си говори за това колко силно този 30-годишен млад мъж обича баскетбола и как успява да отделя от малкото си свободно време, за да води „Чавдар“ (Троян) в националната „А“ РБГ. Вероятно в този му избор има сантименталност и приятелство? Със сигурност. А от нас – успех на Любо и на двете поприща, начело на ботевградския местен парламент и на троянския мъжки баскетболен тим!

КАК СЕ РАЗВИХА нещата в очакваното дерби с ИУ (Варна) на 29 октомври? Когато се видя съставът, с който моряците пристигнаха в Троян, само наивниците и стоящите далеко от баскетбола зрители можеха да се надяват на нещо повече от почетна загуба. А развоят на мача през първите две части чертаеше точно това – с превес от първата минута, поддържайки разлика от 5-10 точки, варненци диктуваха хода на събитията. Но с неимоверните усилия на отново най-добрия от нашите – Председателя Лилов, и сърцатата и подплатена с можене и самочувствие игра на новия троянски любимец Ники Маринов разликата в края на полувремето се запази само до минус 5 точки. Личеше си обаче, че силите са на привършване, а и твърде късата и непълноценна резервна скамейка предсказваха лошо развитие след почивката. И това се случи – моряците се развихриха и нашите, в чиито редици умората натежаваше все повече, станаха лесна плячка на противника. В третата четвърт „чавдарци“ отбелязаха само 11 точки срещу 30 на варненци. Четвъртата последна четвърт на играта беше просто отчайваща – 9:25. В този мач дерби нямаше! ИУ (Варна) нанесе най-голямата домакинска загуба в историята на „Чавдар“, както коментира бивш член на УС на БК „Чавдар“. С най-голям точков актив към скромния ни резултат в мача бяха Тодор Колев (12 т.), Лилов (11 т.) и Маринов (9 т.).

Троянският юноша Николай Маринов вкара 24 точки на „Делфин“, Троян, 22 октомври 2017 г.
СЛЕДВА първото гостуване тази неделя (5 ноември) на последния в класирането в Регион Изток – отбора на „Шумен“ (Шумен). Попитах треньора на варненци, моя стар приятел Петко Делев, който се оказа, че е и поет и готви стихосбирка за издаване, как вижда мача ни в Шумен. Беше ясен – ще биете, ако Любо е там! И тук възниква въпросът, ами ако Председателя открива някоя паметна плоча  или е на общоградско тържество в Ботевград, какво правим тогава?! Ето за тези проблеми биех тревога преди, бия я и сега, защото е видно, че нашият „Чавдарски модел“ започва да издиша. Нямаме ли собствена троянска школа, ще става по-зле и по-зле, а вече няма играчи на пазара в България, свършиха се, защото никъде (не само в Троян) не се произвежда баскетболен продукт. Играчи като Любо, Ценко и …, които с интелект и баскетболна подготовка развинтваха въображението на противника, вече си отиват, а младите, макар и тренирани, нямат оная техника, която се придобива с хилядите часове самостоятелна подготовка. Тъжно, но характерно за падението на българския баскетбол, наредил се в опашката на европейския.

И НА ФОНА на това минорно отклонение трябва да подчертая, че „Чавдар“ (Троян) си остава все още фаворит за второто място в Регион Изток, даващо му право да бъде участник във финалната Първа шестица; но това е така, защото конкурентите ни за второто място са доста по-слаби. С уточнението – фаворити сме, но ако бъдем в пълен състав. Успех!

Стефан Генков,
треньор по баскетбол


Още по темата:

6 коментара:

Анонимен каза...

Хайде, момчета, ориентирайте се
към Калинел и Рико. Там може би ще сте по-добре или поне ще изкарвате с честен труд пари.
Не като сега - да ни харчите нашите пари.

Анонимен каза...

номер 1 е Тъпир!!!

Анонимен каза...

Ама за разлика от тези е НОМЕР 1

Анонимен каза...

Председател на Общински съвет да играе за Чавдар ако това е истина а не поредната заигравка на Генади е доста интересна новина Възникват и въпроси:Ммалка му е заплатата или Чавдар плаща добре.

Анонимен каза...

Генков, стига си целувал гъза на "председателя". Има мачове, в които наистина е стълб за отбора, но този с Варна не беше от тях. Той както и другите ни ТОП играчи бяха напълно отчайващи... Ценко, Тодор...пълна скръб, Кирчо и той същата работа... просто не им беше ден. Ама в такава ситуация, треньора трябваше да пусне юношите, барем да поиграят малко, не до края на мача да ми държи топ играчите дето не можаха да направят коефициент по-голям от 10. според мен имахме мал шанс, но Лъчката и той се осра!

Анонимен каза...

Сашо рече Хубаво че ни информираш дебело старче ама вземи че пиши повече за младите троянски баскетболни надежди а не за тези изветрели стари играчи от Ботевград.Можеш ама изглежда някой те командва.-Алкохолик си черпят ли те.или кво

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |