Минко Гечев – единственият с две награди „Джон Атанасов“

* Първенецът на Випуск 2009 на троянското СУ „Св. Климент Охридски“ бе отличен за презентациите и двете си книги за програмния език Angular, използван от гигантите Google, YouTube и Facebook * Наградите връчи президентът Румен Радев
 Отличници Актуализиран
Минко Гечев
Един млад троянец – компютърният специалист Минко Гечев, първенец на випуска си в троянското СУ „Св. Климент Охридски“ и магистър по информатика от Софийския университет, стана единственият българин, двукратен носител на наградата „Джон Атанасов“. Тазгодишните лауреати на престижното отличие, носещо името на създателя на компютъра, бяха наградени от президента Румен Радев на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 вчера (10 октомври). „Вашата всеотдайна изследователска и приложна дейност в областта на компютърните науки формира пред света забележителния облик на младата българска IT генерация“, каза в приветствието си към призьорите държавният глава.

Да разкаже за Минко дадохме думата на класния му ръководител в средното училище и също компютърен специалист Свилен Димитров. 

Президентът Румен Радев връчва наградата на Минко Гечев, "Дондуков" 2, 10 октомври 2017 г.
МИНКО ГЕЧЕВ започна да се занимава с програмиране сериозно в 11. клас (2008 г.), когато благодарение на Надка Данкова (ръководител на извънкласен кръжок по астрономия) получи предложението да създаде компютърна програма, изчисляваща данните за метеорите и метеоритите. И заедно със своя класен ръководител Свилен Димитров разработи проект, с който участва на Националната олимпиада по информационни технологии.

СРЕЩАТА с други призьори на този форум го запалва да се занимава доста по-сериозно с програмиране и отначало се заема със създаването на компютърни програми по различните учебни предмети. Следващият му проект е „Боговете на Олимп“, представящ модел на изключително сложните „роднински“ връзки на гръцките богове. Този негов проект е една от малкото троянски ученически разработки, класирали се на призово място на национално състезание по информационни технологии.

МИНКО завърши училище с пълно отличие, а на матурите има пълна шестица по математика и отлична оценка по български език. С решение на СУ „Св. Климент Охридски“ бе избран за първенец на випуска си (2009 г.), а речта му на церемонията за връчване на дипломите бе впечатляваща (в блога си той признава, че тогава в троянското читалище за пръв път е трябвало да говори пред голяма публика, а миналата година на една международна конференция застава пред повече от 1500 души – бел. ред.). След това е приет специалност „Информатика“ в Софийския университет и се дипломира като магистър по информатика в специалността „Софтуерни технологии“ (2013 г.).

Първата книга на Минко Гечев
МЕЖДУВРЕМЕННО работи по различни собствени проекти, като започва сериозно да се занимава с JavaScript и неговата по-сложна разновидност Angular. Последното е средата за разработка, която ползват три от най-големите сайтове в света - Google, YouTube и Facebook. Благодарение на нестандартно си мислене Минко получава поканата да подготви книга за програмния език Angular и неговата нова разновидност - версия 2, която става бестселър на специализираното британско издателство за информационни технологии и софтуер „Пакт пъблишинг“ (2016 г.). След това е поканен от издателството да напише и продължението – книга за четвъртата версия на Angular. В момента работи основно в Сан Франциско (САЩ), но често пътува и участва като лектор в множество презентации за този програмен език, задвижващ най-големите сайтове в света. 

Единственият двоен лауреат на наградата "Джон Атанасов" - нашият Минко Гечев
ИМЕННО в ролята си на автор и презентатор Минко получи високото отличие „Джон Атанасов“, което тази година се връчва за пръв път и в категорията „Глобално влияние над компютърните науки“ (едната от наградите на троянеца е в тази категория, другата е за разработката на софтуерен проект с широко социално въздействие).

Свилен Димитров,
преподавател по информатика, Троян

Компютърджията каратист

Минко (в синьо) на татамито – схватка за Купа "Троян", зала "Чавдар", 2010 г. 
Минко Гечев от малък е запален по спорта карате и като ученик тренира активно в троянския карате клуб „Атнес“. Има не един медал от различни състезания, стига и до националния отбор. Каратистката тръпка не го е напуснала до днес. 

2 коментара:

Анонимен каза...

Браво на момчето.
Нека постига още по-високи върхове и да се прочуе на световно ниво.
А другите - нали се сещате, че преди 7-8 този момък не е висял по дискотеките и не шмъркал магистралки, а е ЧЕТЯЛ дебели книги до късно през нощта.

Анонимен каза...

Браво на младежа, да е жив и здрав!
На мен ми прави впечатление, че се обръща голямо внимание на специалностите, свързани с компютри и роботи, но професии, като учител-работи с хора и ги възпитава, работници за селското стопанство-има глад за истинска храна и други остават настрани.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |