Момиче от СХУПИ нарисува краля на Испания

* Велина Иванова, възпитаничка на троянското Художествено училище, получава поръчка от Хуан Карлос Първи за
 два негови портрета
Отличници
Велина Иванова, 2017 г.
ПРОДЪЛЖАВАМЕ представянето на изявени и жънещи успехи по света и у нас възпитаници на троянското художествено училище – някогашното СХУПИ, сега Национално училище по приложни изкуства (НУПИ) „Проф. Венко Колев“, най-артистичното училище в областта. Наскоро разказахме за Евгени Воденичаров (завършил СХУПИ през 1985 г.), който над две десетилетия гради кариера и трупа слава в САЩ. Сега е ред на една много красива и много успешна „схупарка“ – Велина Иванова, завършила троянското училище през 1997 г., която е име в портретната живопис в Испания, излага в престижни галерии и се радва на голям интерес. Нещо повече – неотдавна рисува два портрета на испанския крал Хуан Карлос Първи.

В ателието на художничката, на статива е картина за предстоящата изложба в Берлин
ЗА ВЕЛИНА научихме от преподавателя в НУПИ и известен живописец Владо Киров, който е своеобразен съавтор на тази наша поредица. Г-н Киров ни предостави доста информация за Велина, а ние се свързахме с нея и тя ни разказа от първо лице – за себе си, троянския период, професионалния път в Испания, плановете. „Отдавна мечтая за завръщане и среща с преподавателите и съучениците си от Троян. Но сега не мога да пътувам. Моя приятелка от Мадрид ми изпрати статията за Евгени Воденичаров и оттам си спомних за учителя Владо Киров, който не ми е преподавал лично, но имаше много добро име в СХУПИ. Свързахме се и чрез него с цялото училище, което ме направи безкрайно щастлива“, сподели художничката.

ВЕЛИНА ИВАНОВА е от Габрово и рисува от съвсем малка – за пръв път хваща четката в ателието на баща си, който е ландшафтен архитект, но и художник, насърчава я и майка й, преподавател по литература и философия. Попитахме я как и защо е избрала да учи в Троян и СХУПИ. Отговорът: „Детските ми планове бяха да следвам в средното училище в Пловдив, тъй като профилът му беше живопис, но майка ми искаше да съм близо до родния ни град, за да не губя връзка с тях. Избрах Троян и неговото училище и заради специализацията му с глината и скулптурата, която също ми се отдаваше“. После продължава в художествения факултет на Великотърновския университет, където особена роля за израстването й като художник имат двама преподаватели – Мотко Бумов и Георги Стойков.

Портретът на крал Хуан Карлос I в работния му кабинет
Хуан Карлос и Хосе Ониева представят портрета, рисуван от Велина
СЛЕД ТОВА, едва 22-годишна, печели двугодишна стипендия и заминава за Испания, в известното художествено училище „Чинчон“ край Мадрид. Което е началото на една невероятна творческа кариера, с изложби, откупки, израстване. И влюбване завинаги в старите испански и европейски майстори, в една безспорна и много висока европейска художествена традиция; усвоява и различни стари техники. „Любимите ми художници са от 18-ти и 19-ти век, също испанските художници от 16-ти век. Като цяло харесвам художниците от миналото, които са изградили това изкуство. А за днешното изобразително изкуство – бих казала, че може много да се желае“, споделя в интервю за БНР (2015 г.) художничката.

Портрет на мецената Хосе Гонсалес Ониева
И ТУК, в Испания, още в началото, съдбата й подава ръка – в лицето на мецената и ценител на изкуството Хосе Гонсалес Ониева, който, както тя споделя, „абсолютно алтруистично се грижи за моята кариера в Испания“. Г-н Ониева е приятел на Хуан Карлос и чрез него кралят научава за талантливата българска художничка, на която поръчва три портрета – свои в работния си кабинет и във военна униформа и на любимото си куче. Велина се справя блестящо с височайшата поръчка, като кралят лично представя картините. Но „кралската живопис“ е само щрих от творческия й път. Наред с портретите тя има пристрастия към пейзажа, в един момент „изневерява“ на реализма, стига до сюрреализма и абстрактното, занимава се и с концептуална живопис, постоянно експериментира с овладените стари техники. В момента, до Нова година, може да бъде видяна нейна изложба в Пуерто де ла Крус, Тенерифе (в зала La Ranilla Arte Cultura, Calle Mequinez 66); подготвя и изложба в подкрепа на изчезващата флора и фауна за догодина в Берлин. От години и досега успешно си сътрудничи с една от най-добрите галерии в Мадрид – галерия „Ansorena“.

РАЗБИРА СЕ, разпитахме Велина за Троян и СХУПИ. Ето разказа й.
 
Велина в България, Несебър

ВЕЛИНА: „Имам невероятно красиви и незабравими истории в този отличаващ се период в юношеството ми и от семейството артисти, което (си) създадох в СХУПИ и с малка част от артистичните натури в Троян. Имам също роднини в града, втори братовчед. Трудно изплуват спомените от това щастливо троянско време след 20 години прекъсване на всякакви връзки с България. Но бих искала да спомена за топлото посрещане и подкрепата през годините на тогавашния директор Спас Минков, мой учител по гипс и добър артист. За краткото преподаване на Светла Кирова по живопис и подема ми в нейно присъствие. За изтънчения ми преподавател по грънчарство,  който съумя да предизвика моя интерес към тази архаична и трудоемка техника. За стимула да посетим музеи в чужбина и да се учим от историята на големите творци, пробуден от Илиян Илиев, преподавател по история на изкуството и директор. Всички те допринесоха за моето изграждане, затова използвам случая да им изпратя своята грандиозна благодарност! Както и на вас – за отразяването на тези мои прекрасни впечатления от един предначертан път в Троян. Сърдечни прегръдки!

Имам и незабравим спомен от малко разпространени детайли в обучението на преподавателката ми по скулптура Цветанка Цонева, завършила докторат в Русия. Спомням си един анекдот за годишната ми работа при нея – скулптурен бюст, който изработвах седмици наред. Ден преди да поставят оценките реших, че резултатът е незадоволителен и работата ми е зле. Тогава наех по частен път същия модел и той доста часове ми позира, за да сътворя нов бюстов портрет с по-добро качество. Резултатът беше: похвално изтъкване на творбата ми и оценка 6 и половина (!) от скъпата ми г-жа Цонева. Хиляди благодарности за подкрепата, навярно трябваше да следвам скулптура!“

Любимо изображение на птица
В ЛИЧЕН план Велина ни сподели, че е щастливо омъжена за испанец – Еухенио Диас, учен биохимик, но и художник. Вече 17 години живее в Испания, от които 11 в Мадрид, а последните 6 в красивото курортно градче Пуерто де ла Крус на Канарските острови. През годините връзките й с България са бегли, основно с майка й. Но както си личи, България, пък и ученическият й Троян са си с нея.

Генадий Маринов

Още по темата:

24 коментара:

Анонимен каза...

Някога, преди вече 20 години, когато чумата все още не бе поразила България, в Троян имаше Колоритен при товаж. Шарен заради учениците в тогавашното ССХУПИ. Младежи от цяла България, носещи колорит в малкото провинциално градче. Изкуство,мода,музика... В същото време сивото(разбирай еснафските гълфони) отговаряше с побой и тормоз над учениците на ССХУПИ, защото са РАЗЛИЧНИ. Троенските тъпоъгълници и полуидиоти редовно (разбира се на групички, защото сами хич не са ербапи), тормозеха и момичетата и момчетата от училището.До такава степен омразата деградираше, че тогавашния директор на училището забраняваше дори комуникацията с нас, местните, които намирахме общи теми.
Сега, 20 години по-късно, чичо ви Генади си прави ПР на чужд гръб.Сякаш той има заслуга за успехите на тази талантлива и красива жена,а не тя самата. Училището отдавна е на доизживяване, както и останалите троянски училища,а продукцията повече от постна.Изпуснал е ключовата дума УСПЕШНА, която е запазена само за жители на еснаф таун, и разбира се за Донка.

Анонимен каза...

Малък пример от живота на това училище днес...през май имаше премиера на театрална постановка, в която участваха ученици от различни троянски училища. Салонът на читалището беше препълнен. В края излязоха представители/сред които директори/ на различните училища, които имаха ученици, участващи в спектакъла, поднесоха цветя и благодарности към децата,към режисьора Стоян Георгиев. От НГПИ имаше САМО двама учители-г-жите по литература и скулптура. Едно момче беше купило цветя и излезе да ги поднесе. Дадоха му микрофона и то , чувайки какво казват останалите изказа поздравления от името на училището. На следващшия ден е имало учителски съвет, извикали са момчето и са му се карали за това, как може да си позволи да излиза от името на училището!!!Това е една малка част от действителността в това училище днес. Само едно нещо не се променило във времето. Синът ми, различният, беше замерван с камъни и обиждан преди седмица в училищен двор в Троян. От уважение към училищата няма да ги спомена. Камерите го потвърдиха и хората, работещи там показаха активност и човешка позиция по проблема.

Анонимен каза...

Толкова много красота, благодаря!!!

Анонимен каза...

Пеевски, да си злобен към всички и всичко не е градивно! Да си сърдит на целия свят също!Да критикуваш всички и всичко, също! За щастие, това не наврежда на никого, освен на теб самия.

Анонимен каза...

4-ти, първия коментар не е на Пеевски. Сега ще ти спретна едно съдебно дело, защото ми омръзна всевъзможни анонимни отрепки да спекулират с името и фамилията ми, да ми приписват какво ли не и да ме клеветят и злепоставят по най-просташки начин. Крайно време е да започнете да си плащате за простащината!!!
А за първия коментар - много истина има в него и явно провокира "троенските тъпоъгълници".
Колкото до тази прекрасна млада художничка - само адмирации и непрестанно развитие на таланта и.

Анонимен каза...

Понеже на 4-тата овца, явно не ѝ е важно КАКВО се пише , а КОЙ пише, ще продължа с примерите от вече безвъзвратното минало на Троян. Белким в тиквата ѝ се появи МИСЪЛ (ама надали), различна от злоба,завист и прочие...

В мазата на същото това СХУПИ, в което е учила тази красива и талантлива млада жена, всеки втори четвъртък на месеца се организираха партита. Огромни говорители, вързани за пулт стоящ на подиум, от който се пускаше музика. Пускаше се всичко модерно по европата и света. Музика донесена от същата тази ученичка и нейните съученици и приятели, които буквално ни отваряха очите за света. По същото време, малко по-нагоре, в един СКЛАД на пазара дънеха класически и знакови чалга хитове, под звуците на които тогавашните млади троЕнци щракаха с пръсти и въртяха кИчеци, облечени в АНЦУЗИ?!?!?!
Същите тези млади троЕнци, за които тогава не бе модерно да се милее и да се чудят успешните ни кметове как да задържат НА Троян, днес са улегнали бачкатори в голЯмите троЕнски работодатели, и правят талаш и шият възглавници. Днес техните деца(младите на Троян) са горди заместници на родителите си и продължават традицията на КУРВИ СБОГОМ, ТИГРЕ-ТИГРЕ, РАДКА ПИРАТКА и т.н.В добавка към чалгата слагам и напудрените им с амфетамини или кой знае какви боклуци носове и празни погледи.
За тях тази красива жена е нищо, Кралят е СтоЙчков, а Испания е Ибиса с мега яките направени партита браат, нищо, че дори и на карта не могат да намерят къде са островите...

И така, уважаема четвърта...Дай да поговорим сега за злобата и градивността, критиката и т.н...

Анонимен каза...

Успокой се бе човек усмихни се пий една ракия :))))))

Анонимен каза...

Яаа..кви кирливи ризи излизат наяве..божее колко злоба и завист има в този град.

Анонимен каза...

9-ти, ти също ще правиш компания на 4-ти на съдебната скамейка. Нали не си въобразявате, че сте "анонимни" и "неоткриваеми"? Дали ще успеете да защитите твърденията си ТАМ, а не ТУК? Не ми се вярва!
Коментари 1 и 6 НЕ СА на Пеевски и освен това Пеевски доста отдавна е в Троян.

Анонимен каза...

Към адмимистраторите на сайта :
Имам предложене : всички коментари, които не са по темата да бъдат изтривани, или да бъдат премествани ( ако това е възможно ),за да се запази свободота на словото в някяква рубрика например "МЪДРИ МИСЛИ НА ТРОЯНЦИ".

Как можахте да ОСЕ..ТЕ чудесната статия за тази толкова талантлива жена?!

Анонимен каза...

1-ви/6-ти, поздравления за коментарите. За съжаление няма да бъдете разбран, дори прехвърлиха коментарите ви по чужда сметка, за да бъдат вкарани в дежурното оплюване на "дежурния заподозрян".
Ще допълня коментарите ви с още нещо - това училище никога не е било на вниманието на троЕнските кметове и различните състави на ОбС Троян. Това училище винаги е било ЧУЖДО за тях. Видите ли - то било към "друго министерство", припяват троЕнските управленски и политически недоразумения. А "нашите" училища" били към "нашето" министерство??!! В крайна сметка всички училища на територията на общината се издържат с делегирани бюджети, които идват не от община Троян, а от бюджета на правителството на държавата България. Дали ще е чрез субсидии към общинския бюджет или директно от кое да е министерство - това е без значение. В това училище учат и троянски деца! От тук нататък започва местната политиката за образованието на територията на община Троян със съответното дофинансиране на училищата със средства от местните приходи в общинския бюджет. Хайде сега някой да ми припомни кога, как, за какво и с колко средства от общинския бюджет е подпомагано ССХУПИ Троян?
На този фон малко ми звучат странно „гордостта“ и претенциите като „троянски възпитаници“ по отношение кадрите на това училище, които са направили чудесни реализации в България или чужбина като тази прекрасна и талантлива млада дама или пък г-н Евгени Воденичаров и „сделката“ му с Д.Тръмп, за когото също имаше статия преди няколко седмици. Не, това не са „троянски възпитаници“, а са възпитаници на учителския колектив на ССХУПИ Троян и тяхна гордост!
Община Троян и този вестник се опитват с „чужда пита помен да правят“. Не си помръдват пръста за това училище, за тях то е чуждо и са го оставили от десетилетия само да се справя и оцелява, ама видите ли колко били „горди“ с кадрите му.
Подобни са процесите и по отношение на училището за планински водачи в Ч.Осъм, създадено от големия балканджия и родолюбец г-н М.Занковски, вечна му памет!
Но и това е без значение за троЕнските управници. Важното е, че си имаме зам.кмет по образУванието, а най-важното е, че Троян е „реформиран по образ и подобие“ /както пише по-горе 9-ти/ на другарите Енкин, Акимов и Михайлова заедно с клакьорите им и политическата пасмина, които докараха Троян до днешната деградация – икономическа и особено морална.
п.п. 11-ти, от години призовавам собственика на сайта на Т21 да спазва собствените си правила. Но, когато разбрах, че коментари, които не са по темата, но в които се оплюва Пеевски са "манна небесна" за Г.Маринов и умишлено се държат в нарушение на собствените му правила - отказах се. Между другото, вече съм копирал горните коментари. Това за сведение на 4-та и 9-ти :)

Анонимен каза...

Днес е 1.11.2017, "Ден на будителите". Може да няма нищо по тази тема, но все пак 11-та даде своя принос в мъртвешки заспалия Троян - "да се запази свободата на словото" в... килера!? За да не се "ОСЕ..Т" "чудесните" статии и да останат само ох-канията, ах-канията и пъшканията, които не могат да събудят никого за нищо.
На малцината останали будни - Честит ден на будителите!

troyan21 каза...

Г-н Пеевски, предполагам Вие сте коментирали под №12, не, за мен не са "манна небесна" коментари срещу Вас, както и някои от Вашите коментари срещу други хора. Прекалената агресия не ми е приятна, никак. Много хора и от много време, сред тях и приятели, и неприятели, ме призовават да огранича режима на коментиране и дори да спра коментарите в сайта на Т21 (както го направиха повечето сайтове у нас). Имат аргументи, заслужаващи внимание, пример е и случващото се под настоящата статия - за прекрасната и невероятно талантлива българска художничка в Испания, изместването на дебата и превръщането му в грубиянска разправия; има не един друг случай, когато свободата на коментиране тук се превръща в собственото си отрицание, в несвобода.

Разколебан съм, но продължавам да мисля, че пълната свобода си заслужава да се отстоява и че тя дава възможност да се чуят неща, които иначе няма как да се чуят, че наистина е свобода на словото, че наред с другите неща има много стойностни коментари, с принос по съответните теми, сред тях немалко Ваши, които е добре да се чуят. Затова свободният режим на коментиране в сайта на Т21 ще остане такъв, докато мрежата го позволява (известни са опити, законови и други, за ограничения). Но ще си позволя един призив към коментиращите – за повече толерантност и доброта, нужна е на всички ни.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Г-н Г.Маринов, щях да ви повярвам, ако бяхте реагирали веднага след коментар 4-ти. Или поне след коментар 9-ти, които драстично нарушават вашите правила за писане в този сайт. Защо не го направихте? Кой съсипа поредицата коментари под статията - аз или 4-та и 9-ти? Вие много добре знаете, че коментари 1 и 6 не съм ги писал аз и въпреки това оставихте 4-та и 9-ти да пишат гадории по мой адрес.
Ами хайде спрете коментарите в сайта си или май не ви стиска, защото все по-малко четящите вашия сайт/вестник идват тук заради коментарите.
И защо избягвате въпросът, с регистрацията за писане във вашия сайт, което е масова практика отдавна, навсякъде и това ни най-малко пречи на "свободата на словото"? Защото и това не ви стиска. Защото на вас /и за мишоците/ е много удобно да говорите за "свобода на словото", ама скрити зад анонимност. Голямата "анонимност" на малката една шепа останали да живеят в Троян.
И моля ви се, спрете се с тази "агресия" дето ви била неприятна. Идете на "почивка" на сесиите на ОбС Троян. Той вече напълно отговаря на изискванията ви за НЕагресивен санаториум за бавноразвиващи се.
А ако има агресия в коментарите ми /извинете, но тук не е колеж за девици/, то тя винаги е съпроводена с неоспорими аргументи и ВИНАГИ е насочена САМО и ЕДИНСТВЕНО към КОНКРЕТНИТЕ виновници за днешния хал на Троян. Само че понеже не ви изнася, нямате контра-аргументи и най-вече понеже сте умрели от страх и раболепие срещу днешните и вчерашните унищожители на родния ни Троян - навлизате най-брутално в личното ми пространство и се опитвате да прехвърляте "агресията" ми, която е насочена ЕДИНСТВЕНО към политическите и управленските кретени към ВСИЧКИ. Да, ама НЕ! Управленските и политическите кретени, както и лакеите им НЕ СА ВСИЧКИ в този град!!! Кога ще го проумеете? И най-вече - до кога ще стоите безучастни срещу овластените некадърници, които окрадоха и съсипаха родния ни Троян? Страх ви е да ни ви обвинят в ..."агресия"? Или да ви обвинят и вменят, че сте "луди", което на вас Г.Маринов най-добре ви е ясно как се прави този номер за дискредитирането на някой неудобен на троянската мафиотска шайка? Предпочитате да ви лъжат, мамят, крадат и да ви съсипват живота и родния град, но не и да реагирате срещу овластените бандити и измамници за да си останете "неагресивни". За да си живуркате "мирно и свободно", което винаги достига до Мирно! и Свободно! /със или без "свобода на словото"/.
Опитайте се да спазвате собствените си правила в този сайт, както го правя аз. Разбира се, винаги реагирам, когато за пореден път такива като 4-та и 9-ти лъжат, мамят и ме злепоставят, а вие изобщо не реагирате. Защо ли?

Анонимен каза...

Поредна сцена от театъра на КОКО и ПИПИ! Нито единия ограничава коментарите, нито другия спира да обижда и грубиянства...

ЦИРК

Анонимен каза...

Отново най-важно е КОЙ а не КАКВО се пише!?!?
Какво означава това ли? Означава едно : Постовете на един човек(примерно 14-ти) са гражданска позиция, а скимтенето и злобеенето на 15-ти(например),10-ти и прочие, са израз на гузна съвест.Гузна, защото или са участници в събитията и действията за които се пише, или са гузни защото са ...гузни !
Нещо така типично( а и напълно нормално) напоследък в Троян/България, на всички виновни за унищожаването на града и страната, да не им изнася и да се опитват всячески да потушат опитите за (най-малкото) изказване на позиция, камо ли за търсене на възмездие.
Нещо повече, наглостта им е толкова явна и гадна, че се опитват да ни убеждават как едва ли не извънземни са виновни, но те не.
И това е съвсем нормално и разбираемо, с оглед изрязкото им материално издигане, което е просто необяснимо на фона на собствените им възможностти до преди да се доберат до властта с дейното участие на българския/троянски избирател.
Давам пример под формата на въпрос:

Някой(освен номер 14-ти), досега да се потърсил сметка колко общински съветника от настоящия и бивши ОБС в Троян развиват бизнес върху общински терени? Как са придобити, дали това е изгодно за Община Троян, при какви условия са придобити...
Прави впечатление, че от поне 2 години вече не се публикуват сесиите на ОБС, не се коментират.НИЩО.Тишина!

Анонимен каза...

Прави впечатление, че ужасно грозната практика въведена от Акимов, трайно се е пренесла при Михайлова, та вече и в сайта на Т21.А именно да се кичат с чужди успехи. Примерът с тази красива и талантлива жена е пореден. Била УЧИЛА в ССХУПИ преди 20 години.Е,и? Колко от сегашните или бивши управници от началото на прехода имат заслуга за това? Но, виж сайта на Т21 ни дава прекрасна възможност да се насладим на множество изложби в местната галерия, на които присъстват повече местни пишман политици отколкото изкуствоведи. Особено по изборно време...
Същото е и с темата НЯКАКВИ спортни успехи свързани с Троян.Без значение дали имат нещо общо с този спорт, някак си се чустват задължени да се изтипосат до героя на деня.А някои си позволяват и да говорят,че и обещания да дават!?!??!
Да попитам : След като толкова е важно за Т21 да се говори за успешни и прочие троянци, защо досега няма и помен за изявата на Калина Мавродиева?
Абсолютно всички национални медии отразиха изложбата , за която се изредиха да говорят светила в българското изкуство. Мария не е троянка ли? Или щом няма как да отразим, че на еди коя си дата УСПЕШНАТА/НАШАТА/ и прочие са присъствали на някаква си проява на някаква си там....

Анонимен каза...

Г-н Пеевски, може ли да ни
просветите на кое основание ще призовете въпросните 2-ма в съда?
И дали вече подадохте исковата си молба?

Анонимен каза...

художничката става за .....,и има хубави крака.Творбите и са посредствени.Тва че някакъв шибан англосаксонец ги и е харесал и и е дал поръчка,не я изявява особено над курортните портретисти в творческо отношение.Извинете ме,но сред този толкова динамичен свят ,пълен с крайности,метаморфози,арогантност,агресия,лъжа и какво ли още не,тва да рисуваш портрети на гларуси , за мен значи че или си малоумен или абсолютно незаинтесесуван .При всички положения тва е анти-артистично!!!!

Анонимен каза...

19-ти, ти кат си ноу умен, може ли да разясниш на простолюдието какво значи "незаинтесесуван"?
Може би едното "с" е трябвало да е "р", но като гледам и на кирилца и на латиница не са съседни клавиши.
Явно е някоя нова дума, която поне аз не съм чувал.
Сеа ш тъ вкарат в съда за измислянето на нови думи.

Анонимен каза...

19-ти, ти разбираш от изкуство, колкото маймуна от керамика, злобно човече. И не виждам сайта да се кичи с чужди лаври. Истината е, че самата Община Троян нехае години наред за това страхотно училище, което запада...

Анонимен каза...

...............заинтересуван съм само от краката и.....пингвините и гларусите ги оставям на вашата възхвала,троянски колибари....мечтаеш си да смениш ковьорчето в хола до ''prity"-то,ама нейсе.........ща ти иска много "ойро".Не е по силите ти засега.

Анонимен каза...

..отворих този сайт за да видя едни средни цени за района,и изведнъж едни хубави крака.........,че и художник:) и след това много арт меценати!!!колибари разсъждават за изкуство!!!!кладенчовата жаба дава мнение за "гълфстриим"........о времена о нрави!!!!и като не може да разбере колко е важно да си заинтересуван(или -сован кой както иска)изразявайки се като творец бърза да ме класифицира като злобар.вашата диагноза я е поставил отдавна И.Хаджийски наричайки я просто ''агресивна посредственост".

Дядо Иван каза...

От повече от 15 години си мечтая да се завърна в Троян. Жена ми (4-то поколение софиянка) беше даже по-навита и от мен. Изкарах в София 35 години. Като в командировка, като с присъда, до изтичането на която броях дните. Като за зло (а за мен за добро) 4 години преди пенсия ме съкратиха от бранш, в който работих 25 години. Реших - стига толкова офиси и работно време. Имам способности в една сфера, която ми дава възможност да се издържам, работейки от къщи.
От 4 месеца сме в Троян. В София се нервирах всеки ден. По няколко пъти. Тук се нервирах само веднъж, когато вместо платените 8 кубика дърва, ми докараха 5. Нервирах се не от първоначалната наглост, а от последвалата я - опит да се измъкнат с един кубик "айде от мен да мине". Е, не мина. Щото аз цял живот на въпроса откъде съм, отговарях "от Троян, но живея в София". Сега за първи път казах "Слушай моето момче, аз не съм троянец и пред мен номерът ти няма да мине". Докара ми дървата с "качул".

Защо разправям всичко това? Амо защото ми е хубаво тук. Тук съм живял само 18 години (даже махнете първите 5, от които нищо не помня), в Ловеч 2 (казарма), във Варна 5 (следване), а в София 35. Но ТУК е У НАС. Никъде другаде.

Видях новината, аз съм закоравял от простотии и вече трудно се разчувствам, но ми стана хубаво. Не защото момичето е "троянско", не защото по някакъв начин се идентифицирам с нея, а защото прочетох ЕДНА ХУБАВА НОВИНА.

Прииска ми се да го напиша в коментарите, но като ги отворих, те ме върнаха в София. Нещо по-лошо - те докараха София в Троян.

Сигурно има още да видя и чуя през времето, което ми е писано да изживея в Троян, но съм убеден, че Троян съвсем не е най-лошото място за живеене, че той все пак се е задържал над средното ниво, че има потенциал да се изкачи още по-нагоре, но това зависи само и единствено от ВАС. Казвам "вас", а не "нас", защото аз се броя вече за пенсионер, а от пенсионерите не може да се очаква много, но това което виждам - все пак ремонтирани улици, все пак ремонтиращи се къщи, все пак обновяващи се и новопоявяващи се магазини, все пак усмивки от хората, които работят в тях, ми дава надежда, че не греша и Троян за разлика от страшно много други селища, не само ще се задържи над водата, но и ще стабилизира курса си.

Да не забравя за момичето. БРАВО! БРАВО! И пак БРАВО! Дано има всичкия късмет, който ще й трябва за да изживее добре живота си. И много ми се иска, когато вече реши, че взела и дала кавото е могла на света, да се върне в старото Габрово, за своя и на габровци радост.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |