Драмата с Азис в Ловеч

* Разбира се, историята е невярна – плашещата моралните устои на българското общество песен е изпята след (след!) тържеството

Тема с продължение
Ангелина Иванова
„Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш“ Волтер

ДРАМАТА с „откриването на учебната година в Ловешка гимназия с песен на Азис в Ловеч“ наистина се оказа драма. Но драмата не е в това, че тази песен е изпята. Не е и в това, че е изпята първия учебен ден. Драмата е, че се създаде проблем там, където той не съществува.
Драмата е, че се продуцира псевдоновина и се заклейми несъществуващо злодеяние. И, не на последно място, даде се възможност измислени интелектуалци и патриотари да вдигнат високо пръст и да се задумкат заплашително в гърдите – нашата фина душевност е обидена. Разбира се, историята е невярна – плашещата моралните устои на българското общество песен е изпята след (след!) тържеството. Това е известно.

ПОЗНАВАМ отлично директорката Пепа Драганска. Интелигентна, отговорна, невероятен професионалист. Появява се журналистическо създание с микрофон в ръка, стройва педагозите и започва да им иска обяснение… Неграмотен и груб израз, просташко поведение. Иска се обяснение и от началника на РУО; г-н Начев, деликатен и възпитан човек, културно обяснява, че проблем няма, но обществото не е доволно – за сеирджиите трябва „разпни го“. И, след като си изяснихме, че историята е лъжовна, мълва в социалните мрежи, някакъв буден гражданин пише: „В Ловеч откриват учебната година с песен на Азис – с оркестър, с певец, с всичките му там салтанати и циркаджилъци“. Не знаеш да плачеш ли, да се смееш ли…

НИ В КЛИН, ни в ръкав се появява и изявление на градоначалничката, обидена от името на целия град. Всичката Мара втасала – Азис ни е проблемът. С какво точно е обиден родният град на „Върви, народе възродени!“ от Азис? Според мене обидно е да кажеш: „Това е активно мероприятие, с което се цели уронване на доброто име на училището и хвърляне на петно върху целия град… това е направено умишлено, за да се провали първият учебен ден в Ловеч и резултатът е налице“ (виж „Лидерът на БСП в Ловеч поръча песента на Азис на 15 септември“ - бел. ред.).

Азис
АЗИС впрочем е български гражданин, шоумен, изпълнител на музика, която си има своя публика. Ако местната или централната власт намира, че изпълнението на попфолк, чалга, рап или каквато и да е музика противоречи на добрите нрави и морала, нека вземе съответните законосъобразни мерки. Какво позволява на някого, политик, педагог или някой с „вишо“, да се изживява като арбитер елегантиарум бе, чоджум? Впрочем, в немалко училища на областта част от музикалните програми бяха песни на английски, като „оригиналите“ са, меко казано, фриволни. Но това е изтънчено.

АКО ИСТЕРИЯТА античалга продължи, вероятно зорлем ще ме направят любител на чалгата. И нека завършим пак с Волтер: „Колкото по-напред отива разумът, толкова по-силно скърца със зъби фанатизмът“.

Ангелина Иванова, 
преподавател в СУ „Васил Левски“, Троян

Още от същия автор:

15 коментара:

Анонимен каза...

Майни ги. Какво му е на Азис?
Я да го поканят за фестивала на сливата и да видим какво ще стане?
Площада ще се пука по шефовете и ще е пълно с хора от съседните (в радиус от 100км) градове.
Пък разни ти му там, където се правят на патриоти да си мълчат. Това са национални предатели, след като са се обединили с ГЕРБ.

Анонимен каза...

Другарката Иванова вярна на партийната любов брани от амбразурата своите. И то как само, че едва ли не чалго-циганизацията ще изкара едва ли не нещо добро!

Анонимен каза...

Щом не е проблем на първия учебен ден да звучи песента "Мотел",тогава на 19-ти февруари пуснете или викнете някой да изпее "Хабиби".

Анонимен каза...

Без да познавам госпожата ,написала горните редове , с написаното потвърждава изводите от предната статия и падението на обществото ни на всички нива.
За съжаление и учителското съсловие /в нейно лице/.

Анонимен каза...

Ех,какви учители имаше преди 40 години в ПГ "Васил Левски" гр. Троян.Учители,които и до днес обичаме.

Анонимен каза...

В поп-фолк музиката няма нищо лошо.
Лошото е с рок и тем подобни, където се пълни с дрогирани лапета, които се мятат като полудели.

Анонимен каза...

Хайде,появи се още един,като другарката Иванова /6-ти/.
Ха-ха-ха

Анонимен каза...

Иванова : Вашето е демагогия, а 6-ти е просто олигофрен!

Анонимен каза...

Мммм, направете една бърза справка и ше установите, че публикуването на бръщолевенките на другарката Иванова винаги са партийно обвързани,и винаги след публикации за членове на българската комунистическа партия.Интересно ми е като каква точно се опитва Г. Маринов да ни я вмени?

Анонимен каза...

Няма да имам нищо против тази проява, ако обещаете другия път нещо на 100 Кила и да запалим по един джойнт

Анонимен каза...

Това бабе е гръмнАло бушоните ...

Анонимен каза...

Палим, палим...не само по един а колко има...

Анонимен каза...

Като бивш учител заявявам най-отговорно,че проблем съществува!А който не го приема-нека се замисли докъде са му заминали ценностите??!!

Анонимен каза...

Бившите даскали са като бившите курви, само че даскали !

Анонимен каза...

Бившите даскали ги оставете на мира,те ви направиха хора, ако се имате такива-гледайте сегашните, те възпитават отрочетата ви....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |