Троянското ЛРД – на 120

* Началото е през 1897 г., основателите са 18; днес ЛРД - Троян наброява 1600 членове * Празненството бе благословено от троянския игумен дядо Сионий, сред гостите – председателят на СЛРБ и наш земляк инж. Васил Василев
Юбилейно
Поздравление към юбилярите от председателя на СЛРБ и наш земляк инж. Васил Василев
Началото на празника
Председателят Акимов и игуменът дядо Сионий
„ВЕЧЕ 120 ГОДИНИ съществува организираното ловно-рибарско движение в Троянския край. Днес нашето сдружение „Ловно-рибарско дружество (ЛРД) – Троян“ е най-дълголетната и най-многобройна обществена организация на територията на общините Троян и Априлци.“ Това заяви в словото си на голямото тържество по случай 120-годишнината на ловно-рибарското движение в Троянския край дългогодишният председател на дружеството Минко Акимов; празникът се състоя в събота (16 септември) на мотополигона в Троян и бе благословен от Негово преосвещенство игуменът на Троянския манастир епископ Сионий.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ припомни някои важни моменти от славната над вековна история: дружеството е създадено под името Лофчийско дружество „Медун“ през 1897 г., а основателите са 18, през 1921 г. троянци се присъединяват към националното ловно сдружение „Сокол“ и вече наброяват 250, през 1947 г. ловците се обединяват с местното рибарско дружество „Балканска мряна“, основано през 1931 г., днес членовете на ЛРД – Троян са 1600. Дружеството стопанисва територия от 82427 хектара и е сред най-добрите в системата на Съюза на ловците и риболовците в България (СЛРБ), а години наред е първенец или в призовата тройка в отстрела на диви свине (основния ловен дивеч в района). „Ние сме съвременни защитници на природата и дивеча и се гордеем с приноса си за развитието и обогатяването на дивечовото и рибно богатство в красивия Троянски край“, обобщи авджия №1 на Троян и Априлци Минко Акимов. 

Веселбата е в разгара си
Гайдари и авджиии - снимка за спомен
Момент от киноложката изложба
СРЕД МНОГОБРОЙНИТЕ гости на празника бе и председателят на СЛРБ инж. Васил Василев – наш земляк, син на известния троянски лекар д-р Станке Василев. Големият шеф връчи почетен плакет на председателя на ЛРД – Троян и се обърна към присъстващите с думите: „Аз имам празник наравно с всички вас, защото аз съм горд, че съм роден в Троян и че следвам стъпките на моя дядо и моя баща за утвърждаване на троянското сдружение. То, въпреки че не е най-голямото в страната, е било давано за пример за доброто стопанисване на едрия дивеч – дивата свиня, благородния елен – на национално ниво. Сдружението ни винаги е давано за пример за развитие на разнообразна дейност и вярвам, че винаги ще бъде така. Още веднъж искам да пожелая през наближаващия ловен сезон – здраве и да продължаваме да изпълняваме с голяма отговорност нашата благородна дейност за опазване на българската природа“. Приветствия към троянските авджии и риболовци отправиха също кметът на община Троян Донка Михайлова и дългогодишният шеф на Регионалната дирекция на горите (РДГ) - Ловеч и наш земляк инж. Павли Богдански, прочетени бяха поздравителни адреси от регионалния министър Николай Нанков и областния управител Георги Терзийски. Връчени бяха и доста награди на изявени членове на дружеството.

Черешовото топче гръмнало, казват
ЗА НАСТРОЕНИЕТО на многолюдния ловно-рибарски купон се грижиха приятелят и също заклет авджия Илия Илиев-Професора и неговата група, гайдарският състав „Родопско“, танцьорите от местния фолклорен ансамбъл „Здравец“. Имаше и състезания с награди (за най-добро дивечово мезе, надпревара „Кой ще уцели мезето“, надиграване на ръченица и др.), киноложка изложба на гончета, организирана от НК „Българско гонче“, лекция за ловните кучета, а веселбата в и около 27-те разпънати шатри (всяка от ловните дружинки си имаше своя) продължи с часове, за тънките мезета, питиетата и градуса на настроението е излишно да говорим. Казват, че гръмнало и черешово топче.

Т21
Снимки: Руслана Попсавова
 Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Елитни пиеници со оружие

Анонимен каза...

Браво на ловците,че пощадиха тази година парк Къпинчо от осиране.
В краят на града миризмата на алкохол и чалга по-не се усеща.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |