Букет от празнично-патриотични събития в Троянско

* Кметът Михайлова: „24-часов маратон на прояви на любов към България и Троянския край“
Празници
Заловиха Захарий край Терзийско, 10 юни 2017 г.
БУКЕТ от празнично-патриотични събития се случиха в Троянско през изминалия уикенд (10-11 юни). В Чифлик се поклониха пред паметта на героите от Априлското въстание, свързали по трагичен начин съдбата си със селото – тържеството бе при паметника на копривщенския войвода Тодор Каблешков и другарите му, предадени от наши и заловени от турците в района през 1876 г. В недалечното Терзийско за пореден път бе направена историческа възстановка на залавянето на Захарий Стоянов, участник и летописец на Априлското въстание и също предаден от наши („Не познавам ни едного бунтовник, който да не е бил издаден от българи”, пише по-късно в „Записките…” си Захарий Стоянов, факт, който не бива да премълчаваме – бел. ред.); след това на мегдана в селото, прочуто в миналото с грънчарите си, бе отпразнуван Денят на грънчаря.

Момент от благотворителния концерт в Орешак
В ОРЕШАК тамошното НЧ „Развитие – 1898 г.“ организира голям благотворителен концерт с местни и гостуващи състави; каузата – набавяне на средства за ремонт на репетиционните зали в читалищната сграда. Тази неделя – неделята след Петдесетница, бе сборът на Голяма Желязна, а след църковния празник в местната църква „Вси Светии“ празненството продължи с пълна сила на площада. Сбор имаше и във Велчево, като тук във фокуса бе историческата картина за залавянето на Велчо войвода, патрона на селото.

„24-ЧАСОВ маратон на прояви на любов към България и Троянския край“, коментира празненствата в страницата си във фейсбук кметът Донка Михайлова.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |