Долу ръцете от кирилицата - тя е българска, не славянска

* Историческата истина, че кирилицата е българска азбука, е призната от най-авторитетните европейски учени
Предизвикано
Ана Кочева vs Путин
След изцепката на руския самодържец Путин на 24 май, че славянската писменост дошла у тях (Русия) от македонската земя, добрата приятелка на Троян доц. д-р Ана Кочева от Института по български език (му) напомни как стоят нещата. С една своя статия с многозначителното заглавие „Долу ръцете от кирилицата – тя е българска, а не славянска“, писана през 2014 г. по повод на тогавашни поредни руски опити да се преиначи истината, че именно България е дала четмо и писмо на славянския свят, включително на Русия. На 11 май – деня на братята просветители св. св. Кирил и Методий по стар стил, доц. д-р Кочева бе в Троян по покана на тукашното СУ „Св. Климент Охридски“ и изнесе пред ученици от горния курс лекция за разпространението на българския език и диалектната му делитба. Т21

ГОДИНИ наред продължава борбата за международното признание на нашата азбука и срещу опитите на руснаци да изопачат истината. Кирилицата, като най-трайното и ценно постижение, което България е дала на света, предстои да влезе в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тъкмо това е най-подходящият момент да се подчертае категорично нейният български характер, настояват водещи български медиевисти и историци. Необходимостта това да стане е продиктувана от факта, че преди всичко в науката отдавна се извършават спекулации и подмяна на характера на Кирило-Методиевия език. Всички славянски народи посягат на делото на светите братя и го приписват за свое.

Българските книжници Кирил и Методий, икона от Захарий Зограф от 1848 г. в Троянския манастир
ОБЕКТИВНИТЕ учени по света, независимо от разнообразното назоваване на езика ни като старославянски, църковнославянски, староцърковнославянски, винаги влагат едно и също съдържание в термините и фактически отчитат старобългарския им езиков характер. Отклоненията от това положение дълги години бяха редки. В Русия обаче беше създадена група от медиевисти, която целенасочено се опита тотално да ревизира схващането за българската народна основа на Кирило-Методиевия език. Тази основа бе максимално разширена, като в нея бе включен на първо място и руският език. Понеже групата прояви изключително шумна активност и създаде цяла школа от последователи, вече не е за пренебрегване фактът, че отново започна да се хвърля сянка на съмнение върху научната истина за родината на Кирило-Методиевия език.

ТЕНДЕНЦИОЗНОСТТА им, вероятно случайно, но много точно е формулирана в един от руските сборници, посветени на т.нар. древноруски език: „Да се откаже на древноруското общество самостоятелен литературен език – значи то да бъде превърнато в някаква византийско-българска сянка – нещо, което не намира никакво потвърждение във фактите и се основава на лъжливата представа за ниската култура и изостаналост на Древна Рус”, огорчено признават руските учени. Явно историческите факти се преглъщат трудно от руските езиковеди, независимо че много висококултурни нации по света и днес използват чуждестранни книжовни езици, без това ни най-малко да накърнява техния престиж и самочувствие.

СЪЩЕСТВУВА още един важен аргумент, на който обикновено не се обръща достатъчно внимание от днешните изследователи. Става дума за употребата на естественото име на Кирило-Методиевия език през Средновековието от безпристрастните и незаинтересовани чуждестранни неславянски автори, пишещи за Солунските братя и за техните ученици. Неизкушени и необременени от национални ангажименти за измисляне на специализирани термини от типа на старославянски, църковнославянски, староцърковнославянски, източнославянски, рускославянски и пр. през вековете след Кирил и Методий (10.-18. век) гръцките книжовници използват две ясни етнични названия – славянски и български като абсолютни синоними. В гръцкия вариант от Климентовото житие на Теофилакт се говори за „род славянски, т. е. български”. В пространното житие на Климент Охридски на гръцки също е отбелязано, че първите преводи са направени „от гръцки на български”. Същата мисъл е налице и в „Краткото житие на Климент Охридски” от Димитър Хоматиан, а тя е, че Свещеното писание е било „преведено на тукашния български диалект от Кирил”. Българският етноним се открива в латински, арменски и др. Така Кирило-Методиевият език, възникнал върху българска народна основа (говорите в Солунско), след опита за изпълнение на културната си мисия в Средна Европа (Моравия и Панония) отново се завръща в своята родна среда (България), където създава своя златен век и утвърждава истинското си етническо име.

„АЗБУКАТА, наречена „кирилица”, е оригинално българско явление”, казва историкът проф. д-р Пламен Павлов. „Определянето й като „славянска азбука” е неточно. Тази дефиниция се дължи най-вече на славистиката от първата половина на 19. век, повлияна както имперските амбиции на тогавашната руска държава, така и от слабото познаване на балканските славянски народи по същото време. Още по-неприемливо е кирилицата да бъде наричана „руска”, „сръбска” и т. н., независимо от широкото й навлизане в културата на тези и други страни и народи. Неслучайно руският император праща в края на 40-те години на 19 в. Юрий Венелин по българските земи, за да разбере защо кирилицата е българска азбука и що за държава (и държавна история) са имали българите, та великата империя пише на техния език! Така че официално признаване на кирилицата за българска азбука в Европейския съюз не трябва да се възприема като акт, предизвикан от патриотични подбуди и емоции. Историческата истина е призната от най-авторитетните европейски учени. Обективният подход изисква научните постижения да получат официална санкция – признаването на кирилицата за български принос в европейската и световната цивилизация”, заключава Павлов.

Кметовете на Троян и Елванген – Донка Михайлова и Карл Хилзенбек, подписват договор за побратимяване на двата града в присъствието на президента Росен Плевнелиев, 26 май 2013 г. Всяка година Елванген (Германия, провинция Баден-Вюртемберг) почита св. Методий, който бил заточен в тамошния Бенедиктински манастир между 870 г. и 873 г. като реакция на немското духовенство срещу славянския мисионер.
ВСЪЩНОСТ инициативата да се подчертае веднъж завинаги, че трите азбуки в Европа са гръцката, латинската и кирилицата, т. е. българската азбука, като трета богослужебна азбука в средновековна Европа, е идея на председателя на Фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски с инициативен комитет проф. д-р Пламен Павлов и евродепутата д-р Андрей Ковачев. Борят се за тази кауза вече две години. „Тъкмо сега е най-подходящият момент идеята да получи и по-широка подкрепа, за да си извоюваме заслуженото признание и по линия на ЮНЕСКО и в Европейския парламент. А историческите факти са повече от красноречиви – самият държавнически култ към делото на Солунските братя е доказателство за произхода и съхранението на делото на светите братя”, заяви Милен Врабевски, чиято фондация направи пътуващата изложба „Старобългарската азбука и държавата на духа”. Тя обикаля не само страната и българите от диаспората, но вече и цяла Европа и САЩ. Остава още съвсем малко в лицето на държавното рамо, за да може България да се легитимира по достойнство така могъщо, както и през Средновековието.

Доц. д-р Ана Кочева

 Още по темата:

12 коментара:

Анонимен каза...

Още малко за лъжите и модерната русофобия на авторката Кочева и троянските комплексари.
Божидар Димитров: "За думите на Путин. Трябва да се има предвид, че всеки държавник от този ранг се подготвя при среща с омолог какво да каже на госта си. Задължително е да каже нещо, което да се хареса на госта, но същевременно да не предизвика недоволство на други държави. Официалното мнение на компетентните руски власти по въпроса е следното:
Руска Патриаршия. През 2012 г. руският патриарх заяви, че Русия е получила християнство и писменост от България.
Руският министър на културата, историкът проф. Мединцев, заяви през 2014 г., че Русия е задължена на България, че й е дала християнство и писменост.
Руска академия на науките. Във фундаменталния си труд – петтомната „История на славянските литератури”, любимецът на скопския президент Георги Иванов Св. Климент Охридски и всички останали юнаци от Св. Седмочисленици до Григор Пърличев и Райко Жинзифов са в раздел „Българска литература”. А раздел „Македонска литература” просто няма.
Путин много е внимавал да не каже, че русите са получили азбуката от „Македония” или от „македонския народ”. Очевидно е бил наистина добре подготвен за срещата, свалям шапка на екипа му, подготвил т. н. „опорни точки”."

Да, ама не. Дебилните български комплексари раздраха небето в неистово квичене. Като се започне от Президента, на когото му се привидя славянска писменост, култура и цивилизация, мине се през мутро-министър-председателя и неграмотните министърки на ГЕРБ, та се стигне и до горе изявилата се модерна русофобка Кочева с местните комплексари.

Анонимен каза...

Путинофилите започнаха да квичат и тук!!!!Няма отръвка от тази коминтерновска сган!!!!!!!!!

Анонимен каза...

русофили-рубладжии

Анонимен каза...

С двата си бързи поста червеният трол е преизпълнил плана и е заработил рублите. Само дето му ги плащат в левове. Или в евро. Може и в долари..... Иначе славослови "великая и могучая", ма рубли не взима, щото девалвират с часове...... Русофилска му работа....

Анонимен каза...

E родните братушки,освободители,нашие таварищи,целувахте им гъзъ 50 години щяхте да ставате16та република ..а? Как се чувствате братя българе сега..а? Аз смятам че това е резултат от липсата на посещение на другарката Нинова при Путин,със сигурност таварища щеше да пее друга песен,че славянската писменност иде от БСПто..и щяха да плеснат с ръце и да се прегърнат,а не като сега да ми приказват че Макетата и другаря Иванов са открили топлата вода..пардон АБВто..оле пак пардон Азбуката...да ги.....в пияните кратуни,надали някой знае цялата азбука наизуст..ама иначе претендират че са демократи..със комунистическия им химн..!

Анонимен каза...

Статийката се оказва напълно на нивото на коментари от 3-ти до 6-ти. Като за опростачени и потресаващо неграмотни дебили.

Анонимен каза...

Всъсщност двата първи коментара са си много верни. Отворете уикипедия и вижте къде е историческата област Македония (доц.д-р Кочева и тя е написала - Солунските братя), затова и до ден днешен Гърция не признава името на държавата Македония. Политиката в България се смята за проста работа, ама не е за прости ора. През това време някой отчете дейност на моста на Калейшката река и на надлеза над жп линията по надолу. Ей затова дигайте пара в регионалните медии, че ако другия четвъртък купя 2 кокошки от пазара и ги пусна там, ще изровят асфалта за 2 дни.

Анонимен каза...

Заблежете че ако някой каже нещо срещу товарищ Путин малоумните путиноиди у нас надават вой до небето.

Анонимен каза...

Като виждам как се нападаме един-друг, се чудя как съществуваме още. И се сещам за:"Двама се карат, трети печели", "Разделяй и владей". На спечелилите-честито! Едно време ни пречеше социализмът. Сега какво? Май ние сами.

Анонимен каза...

Уви, ние сме една провалена нация. Именно провалените нации търсят опора в далечното си минало, защото са загубили цел и посока. А нямаме цел и посока, защото сме разделена нация. Форумът е докателство за последното.

tihomir pavlov каза...

https://www.youtube.com/watch?v=0V-DgcdBtUw

Анонимен каза...

https://www.blitz.bg/obshtestvo/bozhidar-dimitrov-ekskluzivno-pred-blits-pomislikh-che-novinata-za-putin-i-azbukata-e-falshiva-kakva-makedoniya-kakvi-5-leva_news515628.html

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |