Доц. д-р Ана Кочева за българския

* Гостенката ще ни разкаже къде по света се говори български език, откога, вярно ли е, че го говорят 15 милиона души, какво се случва с езика ни днес – на 11 май, четвъртък, от 17:30 ч., ИКЦ
Предстоящо
Доц. д-р Ана Кочева
НА 11 МАЙ – в деня на светите братя просветители Кирил и Методий, в Троян (Информационно-културния център, залата на втория етаж) ще гостува доц. д-р Ана Кочева от Института по български език към БАН. Лекцията й започва в 17:30 ч., а темата е „Българският език на старо и ново място по света“. Т. е. – гостенката ще ни разкаже къде по света се говори български език, откога, колко хора го говорят, какво се случва с езика ни днес. Тя пристига по покана на троянското СУ „Св. Климент Охридски“. А организаторите поясняват, че „лекцията е ориентирана към ученици от горния курс и към всички, които се интересуват от днешното състояние на българския език“, което разчетохме като покана към всеки, който се интересува и милее за българския език. Вход свободен.

ДОЦ. Д-Р АНА КОЧЕВА е отдавнашна и добра приятелка на Троян, идвала е неведнъж тук, познава края ни, още повече троянския диалект и това със сигурност има значение за троянската публика. Но важното е друго – тя е основна фигура в научния екип, изработил „Интерактивна диалектна карта на българския език“ и „Карта на българския език на ново място по света“. И точно тя огласи факта, че носители на българския език в момента са около 15 милиона души по света - и си заслужава да се чуе оценката й. 

Картата, показваща къде по света се говори български език
ОЩЕ НЯКОЛКО думи за лекторката. Занимава се с проучвания на българските диалекти из цялото езиково землище, с проблеми на езиковата история и сравнителното езикознание. Участвала е в проучване върху езика на българската общност във Виена. Изнася лекции пред български ученици от Бесарабия, Западните покрайнини и Република Македония, организирани ежегодно от фондация „Българска памет”. Автор е на две монографии, няколко студии и десетки статии по езикови въпроси. Има и немалък журналистически опит. Отличен познавач на немския език, владее също английски и руски. Дъщеря е на големия български езиковед проф. д-р Иван Кочев и по тази линия е потомка на известните възрожденски родове Миладинови и Хаджови. Да не пропуснем – доц. д-р Ана Кочева е чаровна дама и сладкодумен събеседник.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |