Пустите троянци, станали калоферци!

* Нов рекорд – 15, без страх от студ и лед, скочиха да спасяват кръста в Троян; за втори път победителят е бизнесменът Митко Стоев
 * За пръв път – троянско мъжко хоро в Осъма
Йордановден 2017
Пустите троянци, станали калоферци!, мъжкото хоро в Троян, Богоявление, 6 януари 2017 г.
Вляво - спасителят на кръста инж. Митко Стоев
МИНАЛОГОДИШНИЯТ троянски рекорд на Богоявление (Йордановден), когато 13 смелчаци скочиха да спасяват кръста в ледените осъмски води под кафене „Антик“ в центъра на Троян, бе подобрен. На днешния Йордановден (6 януари 2017 г.) в богоявленския ритуал участваха 15 души – млади, ентусиазирани, кипящи от енергия младежи (средната им възраст вероятно не надхвърляше 20-те), а сред тях и неостаряващият ветеран Радослав Кацаров-Роко, победител от 2008 г.; тук трябва да добавим и двамата пожарникари в атрактивни неопренови костюми, които охраняваха водната надпревара, а с неколцината, присъединили се импровизирано, бройката надмина 20 души.

Кръстът е хвърлен
Отец Станимир благославя участниците, до него - кметът Михайлова
Кръстът е спасен
Отвсякъде щракаха камери и телефони
И НИЩО ОТ заобикалящото ги - ледниковата ситуация (за да разбият леда в този участък на скованата нацяло троянска река сутринта бе повикан багер) и кучият студ (около минус 3-4 градуса на въздуха и плюс 3-4 градуса на водата) – не можеше да охлади ентусиазма им. Напротив – ние поне не помним толкова нахъсана и мъжкарска битка за кръста в Троян, от времето на незабравимия Пламен Ангелов-Стършела (Бог да го прости!), който възроди ритуала в края на 90-те години. И заредена с такъв родолюбив дух, но за това ще говорим отделно.

И ТЪЙ – ЗА ВТОРИ ПЪТ, първият бе през 2015 г., разпятието бе спасено от младия троянски бизнесмен и активист на местното гражданско сдружение „Троян в бъдещето“ инж. Митко Стоев. „Участвам за пореден път и ще участвам и занапред. За България и за Троян!“, бяха сред първите думи на спасителя след излизането му от ледените води с кръста в ръка. Митко и останалите участници получиха благословията на отец Станимир, който водеше ритуала и предшестващата го празнична служба в троянската църква „Св. Параскева-Петка“. След това, както си му е редът, всички те бяха поканени на чаша греяна троянска в кметския кабинет, където за победителя имаше и специален кметски дар (в плик).

Мъжко троянско хоро се вие
И НАКРАЯ, но не по важност, за голямата новост на тазгодишния ни Йордановден – първото мъжко троянско хоро в реката след спасяването на кръста. По „терка“ на добилото европейска и световна известност мъжко богоявленско хоро в река Тунджа в Калофер. Вероятно мнозина (ние също, признаваме си) имаха опасения дали ще се получи, дали няма да станем свидетели на някаква малобройна бутафория. Нищо подобно! Беше многобройно – към спасителите на кръста се присъединиха и други, общо 30-тина души. И много истинско и българско – с народните носии, гордо разветия български байряк, с неспирните възгласи „Да живее България!“, на моменти преминаващи във възрожденското „Свобода или смърт!“, с многото усмивки и радостта на играчите, пренесла се върху стотиците зрители (излишно е да казваме, че от години Богоявление е истински всенароден троянски празник и нашите хора силно тачат този свят християнски ден, деня на Божието кръщение).

Кметски дар за победителя, вдясно със знамето - Маламир Дуло
ТУК МУ Е МЯСТОТО да стиснем ръката и да изкажем поздравления на инициатора на първото мъжко троянско хоро на Йордановден – троянско-априлския зет Атанас Белевезлис, чийто псевдоним във фейсбук неслучайно е Маламир Дуло. Доволни сме – споделиха водните играчи, - а догодина ще бъде още по-мащабно и ще ни свири цял оркестър. А един от тях отиде още по-далеч – смятаме до година-две да премерим ръст с калоферци и да влезем в централните новини. И от нас – браво, момчета, браво, троянци! До догодина!

Генадий Маринов

Още по темата:

Още снимки от троянския Йордановден 2017:

И още една гледна точка към троянския Йордановден 2017 - на нашия приятел и запален фотограф Иво Грийн Николов. Днес за него има още радостни събития - щерка му Йоана празнува имен и рожден ден и навършва пълнолетие. И от нас - честито!

6 коментара:

Анонимен каза...

Честит празник, Браво на мъжете!

С. Илиев каза...

Поздрав от Варна !!! Браво троянци,догодина съм при вас - в Осъма...Бъдете здрави !!!

Анонимен каза...

Евала, велики сте!

Анонимен каза...

Станали те, натупали се с бело и айде у ряката и крещят „да живей България”.Пък некъв се прекръстил щото го срам от името му. Баси селянотията!

Анонимен каза...

Маламирчо много се радва да го снимат!

Анонимен каза...

Що така,бе, 4-ти - поради що се срамиш да се наречеш българин...Вместо да мрънкаш, бегай да чистиш снега пред блока.....

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |