Пустите троянци, станали калоферци!

* Нов рекорд – 15, без страх от студ и лед, скочиха да спасяват кръста в Троян; за втори път победителят е бизнесменът Митко Стоев
 * За пръв път – троянско мъжко хоро в Осъма
Йордановден 2017
Пустите троянци, станали калоферци!, мъжкото хоро в Троян, Богоявление, 6 януари 2017 г.
Вляво - спасителят на кръста инж. Митко Стоев
МИНАЛОГОДИШНИЯТ троянски рекорд на Богоявление (Йордановден), когато 13 смелчаци скочиха да спасяват кръста в ледените осъмски води под кафене „Антик“ в центъра на Троян, бе подобрен. На днешния Йордановден (6 януари 2017 г.) в богоявленския ритуал участваха 15 души – млади, ентусиазирани, кипящи от енергия младежи (средната им възраст вероятно не надхвърляше 20-те), а сред тях и неостаряващият ветеран Радослав Кацаров-Роко, победител от 2008 г.; тук трябва да добавим и двамата пожарникари в атрактивни неопренови костюми, които охраняваха водната надпревара, а с неколцината, присъединили се импровизирано, бройката надмина 20 души.

Кръстът е хвърлен
Отец Станимир благославя участниците, до него - кметът Михайлова
Кръстът е спасен
Отвсякъде щракаха камери и телефони
И НИЩО ОТ заобикалящото ги - ледниковата ситуация (за да разбият леда в този участък на скованата нацяло троянска река сутринта бе повикан багер) и кучият студ (около минус 3-4 градуса на въздуха и плюс 3-4 градуса на водата) – не можеше да охлади ентусиазма им. Напротив – ние поне не помним толкова нахъсана и мъжкарска битка за кръста в Троян, от времето на незабравимия Пламен Ангелов-Стършела (Бог да го прости!), който възроди ритуала в края на 90-те години. И заредена с такъв родолюбив дух, но за това ще говорим отделно.

И ТЪЙ – ЗА ВТОРИ ПЪТ, първият бе през 2015 г., разпятието бе спасено от младия троянски бизнесмен и активист на местното гражданско сдружение „Троян в бъдещето“ инж. Митко Стоев. „Участвам за пореден път и ще участвам и занапред. За България и за Троян!“, бяха сред първите думи на спасителя след излизането му от ледените води с кръста в ръка. Митко и останалите участници получиха благословията на отец Станимир, който водеше ритуала и предшестващата го празнична служба в троянската църква „Св. Параскева-Петка“. След това, както си му е редът, всички те бяха поканени на чаша греяна троянска в кметския кабинет, където за победителя имаше и специален кметски дар (в плик).

Мъжко троянско хоро се вие
И НАКРАЯ, но не по важност, за голямата новост на тазгодишния ни Йордановден – първото мъжко троянско хоро в реката след спасяването на кръста. По „терка“ на добилото европейска и световна известност мъжко богоявленско хоро в река Тунджа в Калофер. Вероятно мнозина (ние също, признаваме си) имаха опасения дали ще се получи, дали няма да станем свидетели на някаква малобройна бутафория. Нищо подобно! Беше многобройно – към спасителите на кръста се присъединиха и други, общо 30-тина души. И много истинско и българско – с народните носии, гордо разветия български байряк, с неспирните възгласи „Да живее България!“, на моменти преминаващи във възрожденското „Свобода или смърт!“, с многото усмивки и радостта на играчите, пренесла се върху стотиците зрители (излишно е да казваме, че от години Богоявление е истински всенароден троянски празник и нашите хора силно тачат този свят християнски ден, деня на Божието кръщение).

Кметски дар за победителя, вдясно със знамето - Маламир Дуло
ТУК МУ Е МЯСТОТО да стиснем ръката и да изкажем поздравления на инициатора на първото мъжко троянско хоро на Йордановден – троянско-априлския зет Атанас Белевезлис, чийто псевдоним във фейсбук неслучайно е Маламир Дуло. Доволни сме – споделиха водните играчи, - а догодина ще бъде още по-мащабно и ще ни свири цял оркестър. А един от тях отиде още по-далеч – смятаме до година-две да премерим ръст с калоферци и да влезем в централните новини. И от нас – браво, момчета, браво, троянци! До догодина!

Генадий Маринов

Още по темата:

Още снимки от троянския Йордановден 2017:

И още една гледна точка към троянския Йордановден 2017 - на нашия приятел и запален фотограф Иво Грийн Николов. Днес за него има още радостни събития - щерка му Йоана празнува имен и рожден ден и навършва пълнолетие. И от нас - честито!

6 коментара:

Анонимен каза...

Честит празник, Браво на мъжете!

С. Илиев каза...

Поздрав от Варна !!! Браво троянци,догодина съм при вас - в Осъма...Бъдете здрави !!!

Анонимен каза...

Евала, велики сте!

Анонимен каза...

Станали те, натупали се с бело и айде у ряката и крещят „да живей България”.Пък некъв се прекръстил щото го срам от името му. Баси селянотията!

Анонимен каза...

Маламирчо много се радва да го снимат!

Анонимен каза...

Що така,бе, 4-ти - поради що се срамиш да се наречеш българин...Вместо да мрънкаш, бегай да чистиш снега пред блока.....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |